Boże Narodzenie na słodko

W konkurencji autorskiej Ola postanowiła zaprezentować ciasto, przypominające pocztówkę z Londynu.

Ciasto:
750 g mąki pszennej (typ 550)
300 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 szczypty soli
300 ml śmietany 18%

Dekoracja:
200 g białej czekolady
100 ml spirytusu
1 opakowanie barwnika w proszku (czarny)
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta wymieszać. Rozwałkować na ok. 2-3 mm. Z ciasta wyciąć kwadraty o bokach 77 mm - 47 szt., 63 mm - 6 szt. (w tym 4 zostawić na zegar), 52 mm - 3 szt., 42 mm - 2 szt., 38 mm - 4 szt. oraz 4 trójkąty - 30 mm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i przycisnąć blachą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 13 minut. Następnie wystudzić. W 4 ciastkach przeznaczonych na zegar odcisnąć równy kształt kółka.
Dekoracja
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Barwnik rozpuścić w spirytusie.

Złożenie
Kwadratowe ciastka ułożyć w rozmiarach od największego do najmniejszego. Układać w kształt wieży, fragmenty sklejać białą czekoladą. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie na 4 ciastkach (przeznaczonych na zegar) wybite wcześniej kółka wypełnić białą czekoladą. Zostawić do ostudzenia. Czarnym barwnikiem, za pomocą pędzelka, namalować cyfry oraz wskazówki zegara. Boki ciasteczek skleić białą czekoladą. Nałożyć dach zrobiony z trójkątnych herbatników i skleić za pomocą białej czekolady.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Bardzo łatwy orzechowiec

Bardzo łatwy orzechowiec przyrządzisz w zaledwie godzinę. Całość jest aromaty...

Odsłon: 8217

60 min
17
Ciasta Makowiec z kruszonką

Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...

Odsłon: 632

60 min
6
30 min
4
Desery Sernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...

Odsłon: 440

>60 min
1