Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W konkurencji autorskiej Ola postanowiła zaprezentować ciasto, przypominające pocztówkę z Londynu.

Ciasto:
750 g mąki pszennej (typ 550)
300 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 szczypty soli
300 ml śmietany 18%

Dekoracja:
200 g białej czekolady
100 ml spirytusu
1 opakowanie barwnika w proszku (czarny)
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta wymieszać. Rozwałkować na ok. 2-3 mm. Z ciasta wyciąć kwadraty o bokach 77 mm - 47 szt., 63 mm - 6 szt. (w tym 4 zostawić na zegar), 52 mm - 3 szt., 42 mm - 2 szt., 38 mm - 4 szt. oraz 4 trójkąty - 30 mm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i przycisnąć blachą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 13 minut. Następnie wystudzić. W 4 ciastkach przeznaczonych na zegar odcisnąć równy kształt kółka.
Dekoracja
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Barwnik rozpuścić w spirytusie.

Złożenie
Kwadratowe ciastka ułożyć w rozmiarach od największego do najmniejszego. Układać w kształt wieży, fragmenty sklejać białą czekoladą. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie na 4 ciastkach (przeznaczonych na zegar) wybite wcześniej kółka wypełnić białą czekoladą. Zostawić do ostudzenia. Czarnym barwnikiem, za pomocą pędzelka, namalować cyfry oraz wskazówki zegara. Boki ciasteczek skleić białą czekoladą. Nałożyć dach zrobiony z trójkątnych herbatników i skleić za pomocą białej czekolady.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery deser z owocami

Szybki deser ze składników, które zawsze są w domu:)

Odsłon: 161

15 min
2
30 min
4
Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 835

15 min
3
>60 min
2
Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

Odsłon: 8273

15 min
14