10 domowych sposobów na zgagę

Zgaga to dobrze wszystkim znane uczucie pieczenia za mostkiem. Zwykle ten nieprzyjemny objaw dopada nas po obfitym, tłustym posiłku. Jak mu zapobiegać? Co zrobić, kiedy się już pojawi?

Fot. 123RF/Picsel

Zgaga może u każdego przebiegać nieco inaczej. Warto zwracać uwagę, po jakich produktach mamy nieprzyjemne objawy, aby móc ich w przyszłości unikać lub ograniczać ich ilość w diecie.

Pamiętajmy, aby nie bagatelizować tego objawu, szczególnie jeśli pojawia się regularnie. Refluks żołądkowo-przełykowy, który może wywoływać zgagę, wymaga konsultacji z lekarzem, a niekiedy nawet leczenia operacyjnego.

Pobierz aplikację smaker

1. Zgaga może być objawem zwykłego przejedzenia. Najlepszym sposobem na nią jest jedzenie kilku (na przykład 5 lub nawet 6) niewielkich posiłków dziennie zamiast 3 obfitych dań. Ostatni posiłek można zjeść najpóźniej 2 godziny przed snem.

2. Ważne jest spokojne, powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie każdego kęsa. Nie jedzmy też przed ćwiczeniami fizycznymi lub wysiłkiem!

3. Korzystnie działa ograniczenie ilości tłuszczu w diecie. Bardzo tłuste potrawy są ciężkostrawne i zwiększają zgagę. Podobnie dobrze jest uważać z daniami wysoko węglowodanowymi.

4. Aby ograniczyć nieprzyjemne pieczenie ograniczmy alkohol, kawę i papierosy oraz słodycze i mocną herbatę.

5. Wyjątkowo pogarszającymi zgagę produktami są cebula, czosnek, pieprz, mięta, musztarda i pomidory, ostre przyprawy. Na liście zwiększających zgagę smakołyków jest także czekolada i kakao. Picie soków z owoców cytrusowych i napojów zawierających kofeinę także zwiększy nieprzyjemny objaw.

6. Chudy nabiał nie powinien wywołać zgagi. To samo dotyczy chudego mięsa, jabłek i ziemniaków (bez dodatku tłuszczu!). Warunkiem jest oczywiście umiar.

7. Przy zgadze może pomóc szklanka mleka.

8. Posiłki powinniśmy popijać po ich zjedzeniu, nie w trakcie.

9. Do picia najlepiej wybierać wodę niegazowaną. Jeśli zgaga się już pojawiła można stosować wywar z siemienia lnianego lub napar z rumianku. Przypominamy, że przygotowanie wywaru polega na gotowaniu ziaren, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w tym przypadku przypominającej kisiel), a napar na zalaniu ziół wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem (w tym przypadku wystarczy 15 minut, po czym napar odcedzamy).

10. Po obfitym posiłku warto wyjść na spokojny spacer. Wspomaga to trawienie i sprawia, że być może uda się uniknąć zgagi.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 143

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 421

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0