Domowe obiady

5 najobrzydliwszych potraw świata

Dobre potrawy uwodzą nasze zmysły. Pachną kusząco, wyglądają apetycznie i smakuje doskonale. Są jednak na świecie potrawy, które łamią te reguły – pachną odpychająco, wyglądają makabrycznie, a jak smakują wiedzą tylko najodważniejsi.

Fot. 123RF/Picsel

Przedstawiamy subiektywny wybór 5 najobrzydliwszych potraw świata.

 

Surströmming

Czyli kiszony śledź. Już sam śledź ma dość intensywny zapach. A ten tradycyjny szwedzki przysmak, bije na głowę zapach wszystkich śledziowych beczek świata. Ryba fermentuje najpierw w beczkach - około dwóch miesięcy, a następnie, już w puszce około pół roku. Gwarantem jakości jest charakterystyczne wybrzuszenie wieczka, wypchniętego gazami pochodzącymi z fermentacji. Zaleca się spożywanie tego przysmaku na świeżym powietrzu, chociaż pewna Szwedka upodobała sobie rozkoszowanie się takim śledziem we własnym mieszkaniu. Efekt? Sąsiedzi, niepodzielający takich fascynacji rodzimą kuchnią doprowadzili do jej eksmisji.

 

Balut

Specjalność kuchni azjatyckiej, w której przodują Wietnamczycy. Balut to jajko z makabryczną niespodzianką - rozwiniętym, kaczym zarodkiem. Właśnie Wietnamczycy inkubują jajo najdłużej, bo do 21 dni. Następnie takie jajo jest gotowane i spożywane jako potrawa przejściowa - nabiałowa - resztki białka i żółtka oraz jednocześnie mięsna, konkretnie drobiowa. Balut uchodzi za silny afrodyzjak, podawany jest także jako danie inicjacyjne - ojciec przyszłej panny młodej przeprowadza test na kandydacie na zięcia - jeśli amator wdzięków córki nie ulęknie się baluta może być spokojny o rękę ukochanej.

 

Casu marzu

Lubicie gorgonzolę? Casu marzu to ser owczy, wytwarzany w Sardynii, którego smak przypomina gorgonzolę. Na czym zatem polega jego wyjątkowość? Na obecności żywych larw much w swym wnętrzu. Sery dojrzewają na świeżym powietrzu, z odkrojoną skórka, tak aby muchy mogły spokojnie i wygodnie składać w nich jaja. Casu marzu podajemy z żywymi larwami, które mogą skakać nawet na wysokość 15 centymetrów. Nie należy się jednak zrażać, wykarmione serem larwy to ponoć wspaniały przysmak. Co ciekawe ser może być nieświeży - naprawdę - gdy larwy są martwe, należy zrezygnować z rozkoszowania się casu marzu.

 

Cervelle a la grenobloise
Delikatny, lekko słodki, doskonały jako przekąska do wina lub ekskluzywna przystawka. Smażony w plastrach, podawany z dodatkiem kaparów. Duma francuskiej Grenoble - móżdżek cielęcy. Na czym polega osobliwość tego dania nikomu nie trzeba tłumaczyć - mózg zwierzęcy obarczony jest pewnym tabu kulinarnym. Mimo to pojawia się w tradycyjnych kuchniach Europy i całego świata. Może warto się skusić - pod warunkiem, że zapomnimy na chwilę o chorobie szalonych krów.

 

Czernina
Zestawienie zamykamy tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Jeśli w Wietnamie kawaler dostaje kaczy zarodek ugotowany w skorupce - to powinien się cieszyć. W Panu Tadeuszu zaś czarna polewka oznaczała dla absztyfikanta czerwoną, nomen omen, kartkę. Zupa tradycyjna, nie tylko literacka, bo jadana w wielu regionach. A głównym jej składnikiem kacza krew...

Poznaj przepis na oryginalną czerninę. Klikaj!

 

A czy wiesz jak wygląda śniadanie seryjnego mordercy? Klikaj!

Po co w Japonii tworzą atrapy potraw, które są niejadalne? Zobacz!

foto:Wikipedia

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z galaretką i owocami

Ciasto z galaretką i owocami to doskonała propozycja na pyszny deser, który s...

Odsłon: 68

60 min
1
15 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: żurek w kociołku, kołacz zawojski, deska masła, muffinki z marchewką

Wiosenną ramówkę Ewa Wachowicz rozpocznie od przyrządzenia żurku na domowym zakwasie i ciemnym piwie. Następnie zdradzi przepis na regionalny kołac...

0
Informacje Brzmi ekskluzywnie, ale ma bardzo prosty skład. Jak samemu zrobić crème fraîche?

Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak jogurt, skyr lub kwaśna śmietana, to żaden z tych produktów. Co to jest crème fraîche, jak go zrobić i do cze...

1
Informacje Prosty sposób na szumowiny w rosole. Dodaj jeden składnik, znów będzie złoty i klarowny

Rosół na bazie warzyw, mięsa i kości to niezwykle zdrowy posiłek. Można zaserwować go na niedzielny obiad wraz z makaronem lub zastosować jako bazę...

0
Informacje Ma lekko orzechowy smak i jest lekkostrawna. Kamut – pszenica, którą uprawiali już w starożytności

Jeżeli w kuchni nie lubisz nudy, a podczas gotowania z chęcią eksperymentujesz z nowymi produktami, z pewnością zainteresujesz się tym zbożem. Pod...

0