Chałka i churros w piątym odcinku "Bake off - Ale ciacho!"

Czy uczestnicy programu poradzą sobie z przygotowaniem tradycyjnego hiszpańskiego smakołyku?

W poprzednim odcinku, w zadaniu autorskim, uczestnicy musieli przygotować własną wersję gruzińskiego placka - chaczapuri. Choć ciasto do tego wypieku robi się bardzo łatwo - wystarczy połączyć przesianą mąkę, jogurt, sodę oraz ser - to większość z gotujących miała nie lada trudności. Przygotowanie farszu do placków okazało się również bardzo trudne, pomysł tylko trzech osób znalazł uznanie wśród jurorów.

W konkurencji technicznej adepci sztuki kulinarnej przygotowywali tartę limonkową na gramofonie! Musieli wycisnąć bezę szwajcarską tak, aby utworzyła charakterystyczny wzór. To jednak nie była jedyna trudność. Większość uczestników nie potrafiła przygotować obręczy z temperowanej czekolady. Perfekcyjne udało się to tylko Magdzie.

Z programem niestety musiała pożegnać się Joanna, a miano Gwiazdy Wypieków Tygodnia otrzymała Barbara.

Zobacz jak przygotować limonkową tartę. Kliknij >>

Co wydarzy się w niedzielnym programie?

Smak chałki lubi chyba każdy. Na pewno jurorzy „Bake Off - Ale Ciacho!", którzy postanowią sprawdzić umiejętność plecenia warkoczy z ciasta przez uczestników. Do każdej chałki śmiałkowie biorący udział w najbardziej apetycznym programie w polskiej telewizji, będą mieli za zadanie przygotować konfiturę z mango z kawałkami karmelu i orzechów.

W drugiej konkurencji uczestnicy programu przygotują churros - jeden z najbardziej znanych smakołyków w krajach hiszpańskich. Czy uczestnikom kulinarnego show TVP2 uda się usmażyć słodkości, które kochają miliony ludzi na całym świecie? Przekonamy się w najbliższą niedzielę, o godzinie 15:15.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1