Chrupiące frytki – poznaj trzy sposoby!

Bardzo chrupiące frytki to sekretny przepis wielu knajp i restauracji. Zbyt blade i zbyt miękkie są zmorą domowych eksperymentów kulinarnych.

Fot. 123RF/Picsel

Jak wyczarować frytki, które będą chrupiące, ale nie przypalone?

Gatunek ziemniaka ma znaczenie

Czy przygotowanie chrupiących frytek jest trudne? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie! Kupujesz ziemniaki, kroisz na wąskie paski, smażysz na oleju i gotowe! Diabeł tkwi w szczegółach! Najlepsze frytki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, dlatego zwróć uwagę na rodzaj ziemniaków. Dzielą się one na 3 rodzaje: typ A, B i C. Typ A sprawdzi się do sałatek ziemniaczanych i wypieku na grillu. Typ B jest idealny do wypieku frytek, szczególnie Irga, Irys, Gloria, Pasat, Flaming czy Orlik. Z kolei ziemniaki typu C posiadają największą ilość skrobi. Puree i kluski powstaną z nich idealne!

Kąpiel w cukrze

Przygotuj 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczkę cukru i olej. Obierz ziemniaki i włóż do miski z zimną wodą. Każdy ziemniak przekrój na plastry o grubości około 1 cm, a każdy z nich w słupki o tej samej grubości. Wąskie kawałki wrzuć do wody i potrząś miską. Wylej wodę. Teraz do miski z frytkami wlej wrzątek, wsyp cukier i całość zamieszaj. Pozostaw na 10 minut. Wylej wodę, a frytki osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Rozgrzej olej we frytkownicy do 150 stopniu Celsjusza. Ziemniaki muszą ugotować się w środku, a nie spalić! Wrzuć ziemniaki na specjalne sitko w urządzeniu i zanurz w oleju w taki sposób, aby olej przykrył ich powierzchnię. Smaż około 10 minut, następnie rozłóż na desce i pozostaw na kilka minut. Powtórz proces do momentu, aż frytki będą rumiane. Odsącz je od nadmiaru tłuszczu, układając na papierze. Podaj z ulubionym sosem lub posyp odrobiną soli. Frytki nabrały chrupkości przez cukier, który podczas smażenia skarmelizował się na zewnątrz i wewnątrz ziemniaków.

Pomoc mąki ziemniaczanej

Przygotuj 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i olej do smażenia. Ziemniaki wyszoruj i obierz ze skórki. Pokrój na drobne plastry, a następnie na pasy o szerokości od 1 -1,5 cm. Im dłuższa frytka, tym lepiej! Frytki wrzuć do osolonego wrzątku i doprowadź do wrzenia. Gotuj 3 minuty. Frytki odsącz z nadmiaru wody z pomocą ręcznika papierowego. Przełóż szybko do zimnej wody. Odcedź. Frytki oprósz mączką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Każda frytka musi mieć na sobie ten składnik. Frytki wstaw do zamrażarki na 30 min.
Po upłynięciu czasu, frytki smaż do zarumienienia w rozgrzanym oleju 180 stopni Celsjusza. Podaj z solą lub sosami.

Olej z orzeszków ziemnych

Olej z orzeszków ziemnych to tajemniczy składnik, który pomoże nadać chrupkości ziemniakom. Uszykuj 4 duże ziemniaki, 1 szklankę oleju arachidowego, 2 łyżki soli i garnek lub dużą patelnię. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki i dobrze umyj. Olej podgrzej i wrzuć ziemniaki do wrzątku. Smaż 2 lub 3 minuty, odcedź i ostudź. Następnie przełóż do woreczka i włóż do lodówki na godzinę. Po upłynięciu czasu wyjmij ziemniaki i smaż ponownie, aż się zarumienią.

Z czym podawać frytki?

Do frytek najlepiej serwować smażone lub grillowanie mięsa i ryby. Frytki są też świetnym uzupełnieniem do hamburgera i kawałka pizzy. Jeśli masz na talerzu frytki i mięso, zadbaj o odpowiednią sałatkę lub surówkę. Może być ona z marchewki, sałaty, kapusty lub pora. Każdy ma swoje własne upodobania. Frytki możesz zjeść z ketchupem, majonezem lub ze specjalnym dipem. Masz ochotę na nietypowy smak? Poznaj 3 przepisy na nieziemskie smaki sosów!

Sos czosnkowy

4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 3-4 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i odstaw na co najmniej 15 minut.

Sos słodko-kwaśny

4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku, połowa ogórka konserwowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej. Posiekaj ogórka na drobne kosteczki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dip schłodź w lodówce i podaj z gorącymi frytkami.

Sos jogurtowy

¾ szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku. Czosnek przeciśnij przez praskę, a jogurt wymieszaj z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Połącz wszystko i podawaj z gorącymi frytkami z ziemniaków lub batatów.

Promocje na wielofunkcyjną frytkownicę znajdziesz w sklepie Mango.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 134

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2