Fot. 123RF/Picsel
Czym są churrosy?
Churrosy to hiszpańskie wypieki z ciasta parzonego porównywane do pączków, jednak wykonuje się je z mąki pszennej z dodatkiem tłuszczu, cukru i smaży na głębokim oleju. Możesz je schrupać na śniadanie, oblewając gęstym sosem czekoladowym lub gorącą czekoladą. Churrosy są niesamowicie chrupkie, a najlepsze są zaraz po usmażeniu! Jeśli wzbraniasz się przed czekoladą w jakiejkolwiek postaci, posyp wypiek cukrem pudrem lub cukrem z cynamonem. Pręciki z ciasta parzonego znane są w całej Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich Stanach USA, Francji, Portugalii, Turcji, a także Hiszpanii! Churrosy są kuzynami chińskich pączków Youtiao pod nazwą „chińskie churro".

Gdzie kupisz ten przysmak?
Churrosy łatwo rozpoznasz na półce w sklepie, ponieważ mają charakterystyczny kształt gwiazdki. Ciasto uformowane na długie i grube nitki przeciska się przez specjalną maszynę churrera, smaży, a następnie zapakowane lądują w specjalnych sklepach zwanych Churreria np. w Katalonii. Wypieki dostępne są także na dworcach, lotniskach, stacjach metra i wielu ruchliwych miejscach. Jeśli w Hiszpanii lub Katalonii udasz się na kawę do kawiarni - ten przysmak z pewnością znajdziesz w karcie przekąsek! Churrosy są chrupką i słoną przekąską, dlatego dobrze je łączyć ze słodkimi dodatkami jak karmel, czekolada lub słodka śmietanka. Usmażony churros zamocz w niezbyt słodkiej czekoladzie lub kawie i ciesz się przyjemną chwilą! Pamiętaj, aby churrosy kupować wyłącznie w miejscach, gdzie są smażone na miejscu! W przeciwnym razie nie będą tak świeże i chrupiące.
Przepis na churrosy 15 sztuk w 30 minut!
Przygotuj: 30 g masła, szczyptę soli, 2 łyżki cukru, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 250 ml wody. Przyda się także tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy lub smalec, cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa.
250ml wody, masło, sól i cukier zagotuj, aż masło się rozpuści. Wsyp całą mąkę i szybko wymieszaj. Gotuj na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek ściągnij z pieca i dodaj jedno jajko. Zmiksuj. Następnie dodaj drugie jajko i powtórz proces. Tłuszcz rozgrzej w garnku do temperatury 180°C. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1 cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
Ciasto wyciskaj na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Ciasto odcinaj nożyczkami lub nożem. Smaż po ok. 2 minuty na każdą stronę. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Pamiętaj, że ciasto jest na tyle gęste, że przyda Ci się solidny rękaw cukierniczy z Allegro lub maszynka do ciastek. Wykonane churrosy schrup ze znajomymi, zabierz rano dla koleżanek z pracy lub wręcz babci jako dodatek do kawy! Szybko, łatwo i smacznie!