Co jeść po świętach?

W czasie świąt nie myślimy o tym, jak będzie wyglądać nasza sylwetka po dorocznym obżarstwie. Za to po świętach wizja nadmiarowych kilogramów sprawia, że wszyscy nagle chcą przechodzić na restrykcyjną dietę. A głodówka po świętach to najgorsze, co możemy wybrać. Co w takim razie robić?

Jak nie przytyć po świętach? / fot. 123rf.com

Oto kilka rad na spokojny powrót "do normalności" po świętach:

- Absolutnie nie wolno się głodzić! Układ trawienny i tak będzie obciążony trawieniem świątecznych smakołyków. Nie warto go dodatkowo męczyć i rozregulowywać, bo skończy się to nie tylko przybraniem na wadze (gwałtowne ograniczenie diety sprawia, że organizm próbuje magazynować energię za pomocą tłuszczu), ale też problemami żołądkowymi!

- Raczej nie należy wyjadać świątecznych przysmaków. Wyjątek stanowi barszczyk, który jest smaczny i zdrowy.

- Prawdziwy, świąteczny detox to przede wszystkim dużo płynów, najlepiej wody mineralnej lub niesłodzonej herbaty zielonej. Zielona herbata ma dodatkowo właściwości antyoksydacyjne i jest źródłem zdrowia i młodości.

- Aby dodatkowo odciążyć żołądek, warto częściej sięgać po potrawy płynne. Na śniadanie można wybrać jogurt, a na obiad zupę.

- Najlepszym sposobem na dietę jest rozsądne odżywanie, takie które pozwala na trawienie pokarmów w prawidłowym tempie. Aby to osiągnąć trzeba rozplanować w ciągu dnia 5 niewielkich posiłków i jeść je w określonych porach.

- Nie należy pomijać śniadania (ani żadnego innego posiłku). Jeśli organizm nie otrzymuje oczekiwanego pokarmu, przestawia się na tryb "odkładania". A tego właśnie chcemy uniknąć!

- Każda przekąska jest już uznawana za część posiłku. Lepiej więc nie podjadać przed obiadem czy po kolacji.

- Aby zmniejszyć zjadane porcje, można wypijać szklankę wody przed jedzeniem.

- Warto jeść małym widelczykiem czy łyżeczką - je się wtedy wolniej, a więc mniej (informacja z żołądka o najedzeniu ma czas na dojście do mózgu).

A jakie są Wasze sposoby na odżywanie po świętach?

Przeczytaj darmowy magazyn kulinarny z pomysłami na święta. Kliknij!

Darmowy magazyn kulinarny. Kliknij!

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 351

30 min
5
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 150

30 min
7
>60 min
15

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4