Najlepsze przepisy na ogórki

Co sprawia, że czujemy się syci?

Dlaczego czasem, po zjedzeniu posiłku, czujemy się najedzeni, a innym razem błyskawicznie robimy się głodni? Bywa też, że zupełnie nieświadomie przejadamy się. Obwiniamy siebie, szukamy problemu w nadmiernym apetycie. Ale czy tak jest na pewno? Jak jeść, by być sytym?

Fot. 123RF/Picsel

Na nasz apetyt wpływa wiele czynników. Są to rzeczy oczywiste, jak zapach potraw, ich smak, wygląd czy okoliczności, w których są serwowane. Oprócz tego, apetyt może być uzależniony od nawyku spożywania posiłków o tej samej porze, preferencji smakowych, a także po prostu przyjemności, wynikającej z jedzenia ulubionych przez nas potraw. Głównym jednak czynnikiem jest poczucie głodu. Kiedy żołądek opróżni się, stajemy się głodni.

Pobierz aplikację smaker

Kiedy czujemy się syci?

Podczas jedzenia żołądek wypełnia się. Pobudza wtedy, umieszczone w jego ścianie, receptory włókien nerwowych. Te zaś, poprzez nerw błędny, wysyłają sygnały do mózgu, dając poczucie sytości. Natomiast kiedy żoładek opróżni się, pojawia się ochota na zjedzenie czegoś. Co w związku z tym ma wpływ na szybkość opróżnienia żołądka, a więc także na uczucie sytości?

Najczęściej większa ilość pokarmu powoduje, że żołądek jest pełny na dłużej. Jednakże ważna jest również jego temperatura oraz skład. Niska temperatura zmusza organizm do ogrzania posiłku, który został zjedzony. Może doskwierać nam wtedy uczucie niedosytu, a to skutkuje pochłanianiem jego większej ilości. Zbyt gorące posiłki zaś podrażniają śluzówkę jamy ustnej, przełyku i żołądka. Co więcej, zarówno zbyt gorący posiłek jak i za zimny zaostrzaj dolegliwości takie jak: ostry nieżyt jelit, zaparcia, refluks przełyku czy wrzody.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Największe uczucie sytości dają produkty, zawierające dużo białka, błonnika pokarmowego oraz wody, na przykład: ryby, mięso, warzywa strączkowe, soczewica czy jaja. Drugie miejsce w rankingu zajmują artykuły wysokowęglowodanowe, takie jak: ryż, pieczywo z pełnego przemiału, kluski, makarony. Na krócej sycą zaś ciastka, herbatniki, bułki oraz wszelkiego rodzaju produkty piekarnicze. Do tego dochodzą również tłuszcze. Przez swoją niską siłę sycącą, są odpowiedzialne za zjawisko przejadania się. Jedząc posiłki bogatotłuszczowe czy artykuły piekarnicze szybciej przestajemy odczuwać sytość, a co za tym idzie, częściej sięgamy po inne smakołyki. A to, jak wiadomo, powoduje tycie.

Sycące działanie wody

Wcześniej wspomniana woda jest bardzo ważna w odniesieniu do uczucia sytości, na przykład w przypadku kabanosów. Większość pewnie bez problemu jest w stanie zjeść całą paczkę. Wynika to z ich wysokiej smakowitości oraz z bardzo małej ilości wody w składzie. Tym samym mają dużo mniejszą objętość niż świeże mięso o zbliżonej kaloryczności. Podobnie jest z zupami. Wysoka zawartość wody oraz temperatura prowadzą do zmniejszenia apetytu. Warto także pamiętać, że sięgając po szklankę wody niegazowanej przed posiłkiem, apetyt się zmniejszy. Ważne, by nie popijać w trakcie jedzenia, ponieważ rozrzedza to soki żołądkowe, a to wydłuża proces trawienny.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Karina Czernik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1065

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 38

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26539

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4