Dlaczego czasem, po zjedzeniu posiłku, czujemy się najedzeni, a innym razem błyskawicznie robimy się głodni? Bywa też, że zupełnie nieświadomie przejadamy się. Obwiniamy siebie, szukamy problemu w nadmiernym apetycie. Ale czy tak jest na pewno? Jak jeść, by być sytym?

Fot. 123RF/Picsel

Na nasz apetyt wpływa wiele czynników. Są to rzeczy oczywiste, jak zapach potraw, ich smak, wygląd czy okoliczności, w których są serwowane. Oprócz tego, apetyt może być uzależniony od nawyku spożywania posiłków o tej samej porze, preferencji smakowych, a także po prostu przyjemności, wynikającej z jedzenia ulubionych przez nas potraw. Głównym jednak czynnikiem jest poczucie głodu. Kiedy żołądek opróżni się, stajemy się głodni.

Kiedy czujemy się syci?

Podczas jedzenia żołądek wypełnia się. Pobudza wtedy, umieszczone w jego ścianie, receptory włókien nerwowych. Te zaś, poprzez nerw błędny, wysyłają sygnały do mózgu, dając poczucie sytości. Natomiast kiedy żoładek opróżni się, pojawia się ochota na zjedzenie czegoś. Co w związku z tym ma wpływ na szybkość opróżnienia żołądka, a więc także na uczucie sytości?

Najczęściej większa ilość pokarmu powoduje, że żołądek jest pełny na dłużej. Jednakże ważna jest również jego temperatura oraz skład. Niska temperatura zmusza organizm do ogrzania posiłku, który został zjedzony. Może doskwierać nam wtedy uczucie niedosytu, a to skutkuje pochłanianiem jego większej ilości. Zbyt gorące posiłki zaś podrażniają śluzówkę jamy ustnej, przełyku i żołądka. Co więcej, zarówno zbyt gorący posiłek jak i za zimny zaostrzaj dolegliwości takie jak: ostry nieżyt jelit, zaparcia, refluks przełyku czy wrzody.

Największe uczucie sytości dają produkty, zawierające dużo białka, błonnika pokarmowego oraz wody, na przykład: ryby, mięso, warzywa strączkowe, soczewica czy jaja. Drugie miejsce w rankingu zajmują artykuły wysokowęglowodanowe, takie jak: ryż, pieczywo z pełnego przemiału, kluski, makarony. Na krócej sycą zaś ciastka, herbatniki, bułki oraz wszelkiego rodzaju produkty piekarnicze. Do tego dochodzą również tłuszcze. Przez swoją niską siłę sycącą, są odpowiedzialne za zjawisko przejadania się. Jedząc posiłki bogatotłuszczowe czy artykuły piekarnicze szybciej przestajemy odczuwać sytość, a co za tym idzie, częściej sięgamy po inne smakołyki. A to, jak wiadomo, powoduje tycie.

Sycące działanie wody

Wcześniej wspomniana woda jest bardzo ważna w odniesieniu do uczucia sytości, na przykład w przypadku kabanosów. Większość pewnie bez problemu jest w stanie zjeść całą paczkę. Wynika to z ich wysokiej smakowitości oraz z bardzo małej ilości wody w składzie. Tym samym mają dużo mniejszą objętość niż świeże mięso o zbliżonej kaloryczności. Podobnie jest z zupami. Wysoka zawartość wody oraz temperatura prowadzą do zmniejszenia apetytu. Warto także pamiętać, że sięgając po szklankę wody niegazowanej przed posiłkiem, apetyt się zmniejszy. Ważne, by nie popijać w trakcie jedzenia, ponieważ rozrzedza to soki żołądkowe, a to wydłuża proces trawienny.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Tekst: Karina Czernik

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kieszonki naleśnikowe

Aromatyczne warzywa, połączone z mięsem , otulone ciastem naleśnikowym , to d...

Odsłon: 569

30 min
2
Ciasta Sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...

Odsłon: 133

30 min
5
Sałatki Sałatka ziemniaczana na grilla

Bardzo smaczna i prosta sałatka, doskonała do grillowanych mięs. Przygotowani...

Odsłon: 439

15 min
4
Desery Deser a'la tiramisu

Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...

Odsłon: 629

15 min
10
>60 min
18