Dania jednogarnkowe

Okres zimowy to czas, kiedy w naszej kuchni dużo częściej goszczą aromatyczne, korzenne przyprawy. Nie tylko nadają wypiekom, grzańcom i rozgrzewającym herbatkom niepowtarzalnego aromatu, ale i korzystnie wpływają na zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto przygotować napar z goździków.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Goździki to przyprawa, którą rozpozna niemal każdy. Mają charakterystyczny wygląd – przypominają nieco ciemnobrązowe szpilki lub malutkie, drewniane gwoździe. Wyróżnia je również intensywny zapach, który zawdzięczają olejkowi eterycznemu, który znany jest pod nazwą eugenol. W rzeczywistości goździki to nic innego jak wysuszone pąki kwiatów pochodzące z drzewa goździkowego. Przyprawa ta uprawiane jest w krajach tropikalnych, takich jak: Zanzibar, Madagaskar, Indie, czy Sri Lanka.

Goździki używane są nie tylko do potraw, deserów i napojów na słodko. Z powodzeniem mogą podkreślić smak mięs, wytrawnych sosów, czy pasztetów. Co więcej, te niepozorne suszone, kwiatowe pączki mają również działanie korzystnie wpływające na zdrowie. Jakie właściwości odżywcze kryją w sobie goździki? Na co pomaga i jak zrobić napar z goździków? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Te wyjątkowe nasiona biją na głowę siemię lnianie. Przestaniesz podjadać i szybko schudniesz

Goździki – właściwości

Przyprawa ta należy do jednych z najstarszych na świecie. Goździki stosowane są powszechnie jako naturalne metody leczenia – znane są zarówno w indyjskiej Ajurwedzie, jak i w medycynie chińskiej. Zastosowanie znalazły zarówno jako sposób na poprawę funkcjonowanie układu pokarmowego – wspierający trawienie, jak i jako środek przeciwbólowy. Kuracja z goździków jest polecana również jako metoda na pasożyty gnieżdżące się w układzie trawiennym.

Goździki wykazują właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwzapalnie oraz przeciwutleniające – pomagają zwalczać wolne rodniki, dzięki czemu działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Wspierają także prawidłowe działanie wątroby.

Warto stosować je w okresie jesienno-zimowym, kiedy dużo częściej dopadają nas przeziębienie i grypa. Napar z goździków nie tylko wesprze twoją odporność oraz pomoże zwalczyć infekcje, zadziała również kojąco na układ nerwowy, pomoże złagodzić stres i napięcie. Można zastosować go wieczorem, dzięki czemu ułatwi zasypianie.

Jeśli chcesz obniżyć poziom cukru oraz „złego” cholesterolu we krwi również możesz sięgnąć po goździki. Przyprawa ta uważana jest za naturalny antyoksydant. Co ciekawe, niegdyś goździki stosowano również jako środek przeciwbólowy na ból zęba, dziś poleca się raczej wizytę u dentysty. 

Borykasz się z problemem nieświeżego oddechu? Wystarczy, że weźmiesz do ust kilka goździków, rozgryziesz je, a nieprzyjemny zapach zniknie w mgnieniu oka.

Goździki – wartości odżywcze

Te niepozorne, suszone pączki kryją w sobie sporo cennych wartości odżywczych. W goździkach znajdziesz witaminę A, C, D, E, K, witaminy z grupy B, jak i związki mineralne: mangan, magnez, potas, wapń, fosfor, sód, selen, cynk, a także kwas foliowy.  Są także źródłem kwasów omega-3.

Jak zrobić napar z goździków?

Napar można zrobić zarówno z całych, jak i z mielonych goździków. Jest to niezwykle proste. Do przygotowania naparu z całych goździków, będziesz potrzebować: łyżeczkę całych goździków oraz szklankę wrzątku. Goździki wsyp do szklanki, zalej wodą, przykryj i odczekaj osiem minut.

Możesz również zrobić napar z mielonych goździków. Przygotuj: dwie łyżeczki mielonych oraz wrzątek. W szklance umieść goździki, następnie zalej je gorącą wodą. Przykryj naczynie i odczekaj 10 minut. Jak pić napar z goździków? Taki napój możesz pić dwa lub trzy razy dziennie. Jedna porcja powinna wynosić około 100 ml.

Na co pomaga napar z goździków? 

Napar z goździków ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Zawarty w goździkach eugenol wspiera także detoksykujące działanie wątroby. Będzie również pomocny w przypadku problemów trawiennych i bólu brzucha.

To także świetny sposób na przeziębienie, goździkowy napar działa antyseptycznie, pomoże zwalczyć ból i infekcje gardła. Zadziała rozgrzewająco, dzięki czemu szybko poczujesz się lepiej. Goździkom przypisuje się także działanie przeciwbólowe, można stosować je na ból głowy i zębów. Napar z goździków polecany jest także osobom chorującym na cukrzycę.

Kto nie powinien pić naparu z goździków?

Napar z goździków, chociaż ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, nie może być stosowany przez wszystkich. Może być niebezpieczny między innymi dla kobiet w ciąży. Pomysł picia naparu, warto skonsultować również z lekarzem, jeżeli borykasz się z nadciśnieniem czy zaburzeniami krzepliwości krwi.

Zobacz także:

Co dzieje się z mózgiem, kiedy pijesz? Wpływ alkoholu na organizm »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1582

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 323

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8