Spis treści:
Uwielbiasz ziemniaki? Ten przepis będzie idealny dla ciebie. Z zaledwie czterech składników wyczarujesz tani, błyskawiczny i pyszny obiad, któremu nie oprą się nawet największe niejadki! To danie świetnie sprawdzi się również, gdy mają odwiedzić cię niezapowiedziani goście, lub kiedy masz ochotę na szybki obiad z dużą ilością sera. Przepis zaprezentowała na Tik-Toku jedna z internetowych twórczyń. Filmik dotarł, aż do miliona internautów. Koniecznie musisz wypróbować go w swojej kuchni.
Sprawdź także: Sprawdzone i tanie dania z ziemniaków. 12 najlepszych przepisów!
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki? Nie tym razem. W ziemniakach kryje się wiele cennych wartości odżywczych, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce w diecie. Są źródłem witaminy C, D, E, witamin z grupy B, a także związków mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, jodu, cynku, miedzi i żelaza. Warzywa te zawierają skrobię, która jest dobrym źródłem energii dla organizmu.
Ziemniaki są lekkostrawne i same w sobie nie zawierają dużo kalorii. Co ciekawe, w 100 g surowych ziemniaków znajduje się tylko 80 kcal. Gotowane ziemniaki są również bardzo sycące - widnieją na pierwszym miejscu w indeksie sytości, wyprzedzając owsiankę, jabłka, czy wołowinę. Dodatkowo ziemniaki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zawierają również błonnik, dzięki czemu wspierają proces trawienia.
Jak zrobić zapiekane ziemniaki z boczkiem i serem?
Do przygotowania tych pysznych zapiekanych ziemniaków będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Danie robi się w kilka minut, dlatego będzie doskonałym pomysłem na jesienny, rozgrzewający obiad.
Takie ziemniaki będą nie tylko pyszne, ale i nie nadszarpią twojego budżetu – porcja będzie kosztować mniej niż 4 zł! Będziesz potrzebować: trzech ziemniaków, sześciu kawałków boczku, sześciu kawałków sera żółtego, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz ulubionych przypraw (możesz użyć gotowej mieszanki do ziemniaków, dobrze sprawdzi się również: papryka słodka, papryka ostra, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól).
Ziemniaki umyj, obierz i ponacinaj tak, by powstały w nich przestrzenie. Następnie w nacięciach naprzemiennie umieść ser i boczek. Ziemniaki włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie posmaruj je oliwą wymieszaną z przyprawami. Piecz ziemniaki w 180 stopniach pod przykryciem przez 40 minut, grzanie góra dół. Następnie zdejmij przykrycie, włącz termoobieg i piecz jeszcze przez 10 minut. Gotowe!
Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś »
Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »