Spis treści:
Kawa to jeden z tych napojów, bez których trudno wyobrazić sobie dzień. Nie tylko dodaje energii o poranku, jest również doskonałym sposobem na zadbanie o układ nerwowy, pomaga się skoncentrować, redukuje stres, a także poprawia samopoczucie. Co więcej, wpływa na regulowanie poziomu cukru we krwi, a także jest źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ponadto kawie przypisuje się właściwości przyspieszające przemianę materii, co ma pomagać w odchudzaniu. Oczywiście najzdrowszym wyborem będzie kawa czarna, czasem jednak warto zrobić małe odstępstwo od diety i pozwolić sobie na pyszny deser.
Co to jest l'affogato al caffè?
Włosi to jeden z tych narodów, dla których kawa jest obowiązkowym punktów w ciągu dnia. O poranku wielu mieszkańców słonecznej Italii sięga po cappuccino ze słodkim dodatkiem w postaci herbatników, biscotti lub rogalika, cornetto. Natomiast, zwieńczeniem lunchu musi być oczywiście malutkie, za to niezwykle mocne i aromatyczne, espresso. Jednak to nie te włoskie propozycje stały się ostatnio hitem w kawiarnianych menu. Prawdziwą furorę wśród mieszkańców i turystów odwiedzających lokale w Londynie, Hongkongu, czy japońskim Sapporo został włoski deser kawowy L'affogato al caffè.
L'affogato al caffè to nic innego jak espresso z dodatkiem lodów waniliowych. Gorące, mocne espresso oraz delikatne, kremowe lody, które pod wpływem ciepła rozpuszczają się, tworząc waniliową śmietankę to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć.
L'affogato al caffè – przepis
Przygotowanie deseru L'affogato al caffè jest banalnie proste. Wystarczy, że przygotujesz dobrej jakości lody waniliowe, możesz także pokusić się o zrobienie ich w domu. Szklankę słodkiej śmietanki 30 proc. ubij mikserem wraz z trzema czwartymi szklanki mleczka skondensowanego, laską wanilii oraz trzema sporymi łyżkami serka mascarpone. Masę możesz również dosłodzić wedle uznania, następnie przełóż ją do pojemnika i schowaj do lodówki. Kiedy lody nabiorą odpowiedniej konsystencji, czyli stężeją, możesz przejść do przygotowywania deseru.
Do filiżanki lub szklanki włóż dwie gałki lodów, a następnie zalej je shotem gorącego espresso. Górę deseru możesz udekorować bitą śmietaną.
Źródło: well.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »