Dania jednogarnkowe

Prawdziwi fani kawy nie wyobrażają sobie dodawać do niej mleka, twierdząc, że kwintesencją smaku jest wyłącznie espresso. Jeżeli jednak lubisz przełamywać gorzkość kawy słodkimi dodatkami, koniecznie wypróbuj przepis na ten pyszny włoski kawowy deser. Sprawdź, czym jest l'affogato al caffè oraz jak go zrobić we własnej kuchni.

Najlepszy deser na upały, l'affogato al caffè | Fot.123RF/CanvaPro

Spis treści:

Kawa to jeden z tych napojów, bez których trudno wyobrazić sobie dzień. Nie tylko dodaje energii o poranku, jest również doskonałym sposobem na zadbanie o układ nerwowy, pomaga się skoncentrować, redukuje stres, a także poprawia samopoczucie. Co więcej, wpływa na regulowanie poziomu cukru we krwi, a także jest źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ponadto kawie przypisuje się właściwości przyspieszające przemianę materii, co ma pomagać w odchudzaniu. Oczywiście najzdrowszym wyborem będzie kawa czarna, czasem jednak warto zrobić małe odstępstwo od diety i pozwolić sobie na pyszny deser.

Sprawdź także: Rzymscy medycy leczyli nią wszelkie dolegliwości żołądkowe. Macierzanka – napar, herbata i zastosowanie w kuchni

Co to jest l'affogato al caffè?

Włosi to jeden z tych narodów, dla których kawa jest obowiązkowym punktów w ciągu dnia. O poranku wielu mieszkańców słonecznej Italii sięga po cappuccino ze słodkim dodatkiem w postaci herbatników, biscotti lub rogalika, cornetto. Natomiast, zwieńczeniem lunchu musi być oczywiście malutkie, za to niezwykle mocne i aromatyczne, espresso. Jednak to nie te włoskie propozycje stały się ostatnio hitem w kawiarnianych menu. Prawdziwą furorę wśród mieszkańców i turystów odwiedzających lokale w Londynie, Hongkongu, czy japońskim Sapporo został włoski deser kawowy L'affogato al caffè.

L'affogato al caffè to nic innego jak espresso z dodatkiem lodów waniliowych. Gorące, mocne espresso oraz delikatne, kremowe lody, które pod wpływem ciepła rozpuszczają się, tworząc waniliową śmietankę to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć.  

L'affogato al caffè przepis

Przygotowanie deseru L'affogato al caffè jest banalnie proste. Wystarczy, że przygotujesz dobrej jakości lody waniliowe, możesz także pokusić się o zrobienie ich w domu. Szklankę słodkiej śmietanki 30 proc. ubij mikserem wraz z trzema czwartymi szklanki mleczka skondensowanego, laską wanilii oraz trzema sporymi łyżkami serka mascarpone. Masę możesz również dosłodzić wedle uznania, następnie przełóż ją do pojemnika i schowaj do lodówki. Kiedy lody nabiorą odpowiedniej konsystencji, czyli stężeją, możesz przejść do przygotowywania deseru. 

Do filiżanki lub szklanki włóż dwie gałki lodów, a następnie zalej je shotem gorącego espresso. Górę deseru możesz udekorować bitą  śmietaną. 

Źródło: well.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1596

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 339

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8