Ewa_Gotuje

Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd

Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu – uważa tak co drugi z nas. Wydawać by się mogło, że kuchnia roślinna to twardy orzech do zgryzienia. Nic bardziej mylnego, bo dzięki dużemu wyborowi wegańskich dań w serwisie Pyszne.pl ich próbowanie jest łatwiejsze i przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej.

Fot. materiały prasowe
W styczniu 2021 roku Pyszne.pl włącza się do akcji Veganuary i zachęca do roślinnych eksperymentów. Czy Polacy są gotowi na nowe kulinarne doświadczenia?

Ponad 60% z nas prawidłowo wskazuje, że weganizm wiąże się z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału. W popularyzacji kuchni roślinnej swój udział mają autorytety świata polskiej gastronomii. "Każdy moment - więc i ta styczniowa akcja - jest dobry, by ograniczyć jedzenie mięsa i zastanowić się nad zmianą naszych w tej materii przyzwyczajeń. Kuchnia roślinna nie tylko bywa bardzo smaczna - jest też zbawienna dla planety, na której żyjemy." - mówi Robert Makłowicz, który na zaproszenie Pyszne.pl testuje w styczniu roślinne menu wybranych restauracji dostępnych w serwisie.
Styczeń to doskonały miesiąc na nowe doświadczenia. A może by tak poeksperymentować z innymi smakami i przetestować dania kuchni roślinnej? Doskonałą okazją do wypróbowania roślinnych nowości jest Veganuary, które idzie w tym roku po rekord. Do roślinnego wyzwania dołączyło w 2019 ponad 250 000 osób, natomiast w 2021 udział weźmie już około pół miliona. W tym roku do akcji włącza się serwis Pyszne.pl, który promuje roślinne opcje w dostawie. Szeroki wybór pozycji roślinnych w menu restauracji dostępnych na platformie bez wątpienia sprzyja eksperymentom. A jest z czego wybierać - liczba dań roślinnych w serwisie wzrosła dwukrotnie w ciągu roku. Zaczęliśmy też zamawiać ich dwa razy więcej.

Roślinnie znaczy smacznie?

Powszechne do niedawna mity na temat weganizmu zaczynają słabnąć. Wiemy już, że 31% z nas chętniej wybierałoby takie dania, gdyby ktoś je dla nas gotował. Do ich spróbowania 38% osób zachęciłby smak wypracowany przez szefów kuchni. Nadarza się ku temu idealna okazja, gdyż zarówno lista restauracji serwujących dania kuchni roślinnej, jak i wybór wegańskich pozycji w ich menu sukcesywnie się wydłuża. Te z nich, które do tej pory specjalizowały się w daniach mięsnych czy rybnych, stają się vegan friendly, wprowadzając do kart roślinne odpowiedniki swoich flagowych potraw. 1/3 osób jadających dania wegańskie ocenia ich dostępność w menu dobrze lub bardzo dobrze. "W 2021 roku takie pozycje znajdziemy i w gwiazdkowych restauracjach, i w raczej casualowych lokalach, a roślinne burgery, kebab z roślinnego mięsa, czy bliskowschodnie falafele inspirują Polaków do poznawania nowych smaków. Sukces roślinnych pozycji w menu restauracji takich jak np. Bobby Burger potwierdza, że bezmięsne dania nie muszą być wyłącznie domeną wegetariańskich bistr." - mówi Maciej Otrębski z RoślinnieJemy.

Roślinne fascynacje

Jeżeli zaś chodzi o smaki, to Polacy najchętniej odkrywają je w roślinnych wersjach specjałów kuchni polskiej. Najbardziej chcielibyśmy spróbować wegańskich pierogów, kotletów oraz zup. Poza ukochaną kuchnią rodzimą z chęcią przetestowalibyśmy roślinne wersje dań z grupy comfort food, na czele z pizzą oraz burgerem i kebabem. Okazjonalnie przekąsilibyśmy także coś bardziej egzotycznego, na przykład wegańskie sushi, ramen czy pad thai.

Ponad 80% z nas zna hummus, kotlety i mleko roślinne, a ponad połowa - ser, szynkę czy kiełbasę na bazie roślin. Nie znaczy to jednak, że już włączyliśmy je do codziennego jadłospisu. Próbowało ich średnio dwa razy mniej osób niż o nich słyszało. Najbardziej obcy pozostaje dla nas seitan, o którym słyszało tylko 30% badanych, a próbowało zaledwie 10%.

Każdy z nas ma swoje kulinarne must have, bez którego nie wyobrażałby sobie życia. Najtrudniej byłoby nam się rozstać z serem żółtym (65%), który tak pysznie rozpływa się na tostach czy zapiekankach. Ciężko byłoby nam zapomnieć także o mięsie w postaci kotletów i innych dań (60%) czy jogurcie (61%). Natomiast z większą łatwością wykluczylibyśmy z codziennego jadłospisu inne przetwory mleczne i mięsne.

Jeśli nie teraz, to kiedy?

2021 to rok jedzenia roślinnego. Atrakcyjne, smakowite, będzie królować na Instagramie i przyciągać różnorodnością. A restauracje dokładają wszelkich starań, by zaskakiwać nas coraz ciekawszymi wariacjami na bazie tofu i innych zamienników mięsa. Nie wiesz, od czego zacząć roślinną przygodę? Łatwości odkrywania potraw wegańskich sprzyja bogaty wybór i coraz łatwiejszy dostęp do nich poprzez serwisy takie jak Pyszne.pl, które ułatwia nam zadanie dzięki dedykowanemu kuchni wegańskiej filtrowi.
Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 699

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 110

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 988

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1