Fot. 123RF/Picsel
Czym jest galaretka?
Galaretka jest podstawą wielu receptur na domowe desery. Jej gęstą konsystencję uzyskuje się przy użyciu żelatyny, agaru lub pektyny. Dzięki żelatynie płyny ulegają ścięciu, zachowując przezroczystość, a tym sposobem można w nich zaprezentować okazałe owoce i dodatki do deserów. Na rynku czeka na Ciebie spory wybór galaretek! Malinowe, cytrynowe, arbuzowe, truskawkowe, wiśniowe, a nawet kokosowe! Taka galaretka idzie w parze ze świeżymi owocami, lodami i bitą śmietaną. Często jest też wylewana na ciasta lub podawana w salaterkach w ciekawych kompozycjach. Wybierz swój ulubiony kolor i przetestuj sposób na ochłodę w upalny dzień!
Galaretkowe arbuzy
Galaretka podana w arbuzie orzeźwia w upalny dzień, cieszy oko oraz podniebienia dzieci i dorosłych. Przygotuj ½ arbuza średniej wielkości, 3 galaretki truskawkowe, 1l wrzątku i 120 g borówek. Miąższ z arbuza wydrąż z pomocą łyżki. Oczyść skórę arbuza i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj i pozostaw do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wlej do skóry arbuza partiami, na przemian z borówkami, które mają za zadanie wcielić się rolę pestek arbuza. Całość włóż do lodówki na parę godzin. Gotowego arbuza pokrój w trójkąty i ułóż na talerzu.
Orzeźwiająca kostka Rubika
W dzieciństwie z pewnością układałeś kostkę Rubika. Tym razem swoje umiejętności wykorzystaj w kuchni! Przygotuj następujące produkty: kiwi, arbuz, melon, ananas i galaretki odpowiadające kolorom owoców - zielona, czerwona, żółta i biała. Usuń skórki z owoców i pokrój owoce w jednakowej wielkości kostki. Galaretki rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Na talerzu ułóż sześcian o wielkości 3 na 3, tak aby powstała kostka. Wedle uznania układaj kostki owocowe na przemian z kostkami z galaretek. Podaj z bitą śmietaną lub ulubioną polewą.
Kolorowe warstwy dla cierpliwych
Do wykonania deseru w wysokiej szklance potrzebujesz galaretek, owoców, bitej śmietany i polewy czekoladowej. Jeśli lubisz kolory tęczy, przygotuj wszystkie kolory galaretek - fioletowy, niebieski, zielony, żółty, czerwony. Tężejące galaretki wlewaj stopniowo do szklanek. Kolejne warstwy wlej, dopiero kiedy poprzednia zastygnie. Tym sposobem uzyskasz tęczowe warstwy. Po schłodzeniu udekoruj ubitą kremówką, bananem, ajerkoniakiem lub roztopioną czekoladą. Jeśli nie masz tyle czasu, skup się tylko na jednym kolorze galaretki. Jeśli pozwolisz jej zastygnąć w nietypowy sposób, z pewnością zaskoczysz znajomych! Stężoną galaretkę wlej do połowy pucharków i umieść w lodówce w taki sposób, by były lekko nachylone. Najlepiej ustawić taką szklankę lub pucharek pod kątem do małej miseczki i pozwolić galaretce zastygnąć w tej pozycji. Efekt skosu robi wrażenie, a uzyskaną pustkę uzupełnij bitą śmietaną, umieszczając na niej listek mięty. Kolorowe warstwy możesz ustawiać wedle uznania. Świetnym pomysłem jest też przekładanie na zmianę galaretek i słodkiego kremu.
Dzieło sztuki w przezroczystej galaretce!
W sklepach czeka na Ciebie wiele smaków i kolorów galaretek. Jest jednak taka, która pomaga stworzyć prawdziwe dzieła sztuki! Krystaliczna galaretka eksponuje owoce, usztywnia białe masy i zaskakuje gości. Umieść w niej borówki, truskawki, listki mięty lub żelki. Istotne jest też, w jakiej formie zalejesz taką galaretkę. Foremki potrafią stworzyć niesamowite kształty jak psie łapki, figury geometryczne, misie lub bardziej eleganckie wzory. A może owoce zalejesz galaretką w formie kwadratowej? Stwórz apetyczną elegancję z pomocą promocji dostępnych na Allegro!