Fot. 123RF/Picsel
Jeżeli jednak zamarzy się nam prawdziwa i odpowiedzialna piwna degustacja, a nie kolejne, banalne piątkowe wyjście na piwo, to warto poszukać ciekawszych gatunków. A tych, wbrew pozorom, nie brakuje.
W Polsce działa pięć dużych grup piwowarskich, które zapełniają sklepowe półki piwami jasnymi, ciemnymi i smakowymi. Dominują pospolite lagery, pilznery, portery, a także piwa malinowe, jabłkowe czy karmelkowe. Są to piwa najczęściej kupowane, choć jako takie nie oddają w pełni szerokiego wachlarza piwnych smaków. Lista grup piwowarskich
Warto zatem poeksperymentować z zawartością naszego kufla i wybrać się po piwa z mini-browarów. Takie w Polsce działają dwa. W swej ofercie, poza tradycyjnymi jasnymi lagerami, mają piwa marcowe, czyli piwa sezonowe z których słynie Oktoberfest, a także piwa pszeniczne, koźlaki czy piwa miodowe. Lista minibrowarów.
Pełną gamę piw prezentują browary regionalne. Piwa regionalne przede wszystkim urzekają charakterystycznym smakiem w zależności od producenta. Lagery, pilznery czy portery, to tylko niewielki wycinek piwnego menu. Sięgając po ofertę z danego regionu możemy oczekiwać piw w rozmaitych stylach. Chcąc skosztować omawianych już koźlaków, ale, stoutów, piw korzennych, niepasteryzowanych czy klasztornych, warto skorzystać z bogatej oferty aż 29 lokalnych warzelni piwa. Lista browarów regionalnych.
Dla tych, którym mało, mamy dobrą wiadomość. Istnieje jeszcze jedna możliwość skosztowania jedynego w swoim rodzaju piwa. W Polsce funkcjonuje 15 browarów restauracyjnych, które warzą piwo wyłącznie na potrzeby własnych lokali. Piwo warzone jest na miejscu, zatem oprócz skosztowania lokalnego napitku, można także prześledzić proces jego produkcji. W ofertach dominują jasne lagery, piwa pszeniczne oraz miodowe czy imbirowe, co nie znaczy, że nie możemy liczyć na kufelek ale, stouta czy koźlaka. Browary restauracyjne często prowadzą sprzedaż piw butelkowanych, tak więc na nasze życzenie możemy zaopatrzyć się w piwo całkowicie niedostępne w sprzedaży detalicznej. Lista browarów restauracyjnych.
Natomiast najmniejszy browar w Polsce i zarazem najmniejszy browar w Europie mieści się w Radomiu. Jego właściciel, Jarosław Kołsut, prowadzi Browar Zamkowy - Muzeum Piwowarstwa w swoim garażu. Browar posiada własną plantację chmielu i rocznie warzy 7 hektolitrów piwa. Pan Jarosław zrekonstruował receptury piwa El, warzonego onegdaj w radomskim browarze saskim, piwa klasztornego, a także trzysłodowego Benedykta. Browar Zamkowy działa na zasadzie browaru domowego i nie prowadzi działalności komercyjnej. Lokalnego piwa można skosztować jedynie na miejscu, podczas podziwiania kolekcji 500 kufli. Strona browaru.