Boże Narodzenie na słono

Przekonanie dziecka do jedzenia owoców i zielonych warzyw to czasem nie lada wyzwanie. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym łatwiej jest dostarczyć maluchowi owocowych witamin.

Fot. materiały prasowe
Najlepiej podawać je w towarzystwie uwielbianych przez dzieci smakołyków np. gofrów, które skutecznie odwracają ich uwagę od pożywnych, lecz nielubianych dodatków. Gofry „leśny mech z owocami" to nie tylko sycąca przekąska dla najmłodszych, ale również bomba witamin dla całej rodziny.

Składniki (około 20 gofrów) :

200 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
1 szklanka (250 ml) wody Mama i ja
1 szklanka (250 ml) mleka zwierzęcego lub roślinnego
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka w rozmiarze M
1 cytryna
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatki :

jogurt grecki
miód lub syrop klonowy (ilość według uznania)
borówki (ilość według uznania)
maliny - mogą być mrożone (ilość według uznania)
listki mięty

Wykonanie :

1. Szpinak rozmroź, ale nie odciskaj.
2. Do kielicha miksera wrzuć szpinak, wodę, mleko, jajka, olej, cukier, sól. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Cytrynę umyj, wyszoruj, zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach i dodaj do masy.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość miksuj około dwóch minut.
5. Uzyskaną masę odstaw na 15 minut.
6. Gofrownicę rozgrzej. Smaż kolejne porcje gofrów.
7. Wymieszaj jogurt z miodem/syropem.
8. Gofry podawaj posmarowane jogurtem, posypane owocami, ozdobione listkami mięty.
Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Miodownik świąteczny - CICHA NOC

Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...

Odsłon: 5273

>60 min
6
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 11698

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 5052

>60 min
23
60 min
5