Najlepsze przepisy na ogórki

Gofry leśny mech

Przekonanie dziecka do jedzenia owoców i zielonych warzyw to czasem nie lada wyzwanie. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym łatwiej jest dostarczyć maluchowi owocowych witamin.

Fot. materiały prasowe
Najlepiej podawać je w towarzystwie uwielbianych przez dzieci smakołyków np. gofrów, które skutecznie odwracają ich uwagę od pożywnych, lecz nielubianych dodatków. Gofry „leśny mech z owocami" to nie tylko sycąca przekąska dla najmłodszych, ale również bomba witamin dla całej rodziny.

Składniki (około 20 gofrów) :

200 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
1 szklanka (250 ml) wody Mama i ja
1 szklanka (250 ml) mleka zwierzęcego lub roślinnego
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka w rozmiarze M
1 cytryna
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatki :

jogurt grecki
miód lub syrop klonowy (ilość według uznania)
borówki (ilość według uznania)
maliny - mogą być mrożone (ilość według uznania)
listki mięty

Wykonanie :

1. Szpinak rozmroź, ale nie odciskaj.
2. Do kielicha miksera wrzuć szpinak, wodę, mleko, jajka, olej, cukier, sól. Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy.
3. Cytrynę umyj, wyszoruj, zetrzyj skórkę na najmniejszych oczkach i dodaj do masy.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość miksuj około dwóch minut.
5. Uzyskaną masę odstaw na 15 minut.
6. Gofrownicę rozgrzej. Smaż kolejne porcje gofrów.
7. Wymieszaj jogurt z miodem/syropem.
8. Gofry podawaj posmarowane jogurtem, posypane owocami, ozdobione listkami mięty.
Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 156

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 285

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9