Jak pić, żeby nie mieć kaca?

W weekend częściej sięgamy po alkohol. Niestety, równie często musimy borykać się z tzw. „syndromem dnia wczorajszego”. Na szczęście jest kilka sposobów, dzięki którym poranek po imprezie przywitamy wypoczęci i bez kaca!

Fot. 123RF/Picsel

Pijąc alkohol w nierozsądnych dawkach, następnego dnia możemy borykać się z kacem. Boląca głowa, nadwrażliwość na światło oraz mdłości to tylko niektóre z jego najczęstszych objawów. Ale kac wcale nie musi być nieprzyjemnym dodatkiem do każdej imprezy, wystarczy kilka prostych sposobów, aby go uniknąć lub przynajmniej zminimalizować jego objawy.

Przede wszystkim zadbajmy o pełny żołądek. Jak się okazuje zakąszanie każdego wypijanego kieliszka ma na celu coś więcej niż tylko stłumienie smaku alkoholu. Jedząc podczas picia unikniemy wrzodów żołądka i szybkiego upojenia. W tym wypadku im tłuściej tym lepiej, ponieważ tłuszcz sprawia, że nasz organizm znacznie wolniej wchłania alkohol, dzięki czemu będziemy mogli bawić się znacznie dłużej.

Równie ważną kwestią jest nawadnianie organizmu, czymś więcej niż tylko kolejnymi drinkami. Zdaniem specjalistów, aby uniknąć bólu głowy kolejnego dnia, powinniśmy wypić co najmniej pół szklanki wody na każdy wypity kieliszek wódki. Warto też zwrócić uwagę na to, czym popijamy - znacznie lepiej wybrać wodę i napoje niegazowane. Bąbelki zajmują miejsce w naszym żołądku i sprawiają, że łatwiej się upijamy.

Jak zrobić koktajl na kaca? na INTERIA.TV.

Szerokim łukiem powinniśmy też unikać wszelkiego rodzaju napojów z kofeiną, w tym popularnych energy drinków. Sprawiają one, że nasz organizm bardzo szybko się odwadnia. Dodatkowo dają nam poczucie złudnej trzeźwości - pobudzające właściwości kofeiny, sprawiają że nie czujemy się pijani, w związku z czym pijemy znacznie więcej. Efektem jest bardzo nieprzyjemny kac.

Powinniśmy również zwracać uwagę na to, co pijemy. Nie od dziś wiadomo, że znacznie lepszym wyborem podczas imprez są różne przeźroczyste alkohole, takie jak wódka czy też gin. W porównaniu z kolorowymi trunkami zawierają one znacznie mniej kongenerów (ubocznych produktów procesu fermentacji alkoholu), odpowiedzialnych za naszego kaca.

Doskonałym rozwiązaniem jest również przyswojenie sporej ilości witaminy C zawartej np. w tabletkach lub soku z cytrusów. Dzięki niej alkohol w naszym organizmie rozkłada się znacznie szybciej, a my nie musimy martwić się „syndromem dnia wczorajszego".

Sposobem starym jak świat jest oczywiście umiar. Aby uniknąć kaca i zachować wszystkie wspomnienia z przyjęcia, warto jest wypić jeden kieliszek mniej lub zdecydować się na napoje bezalkoholowe. Co prawda nie znajdziemy jeszcze wódki, która nie posiada procentów, jednak piwo i wino już tak.

Chcąc utrzymać dobrą formę warto również zdecydować się na różnego rodzaju owocowe koktajle. Stanowią one prawdziwą skarbnicę cennych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Poznaj najdziwniejsze alkohole świata. Kliknij >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka imprezowa

Dzisiejsza sałatka przygotowana z dodatkiem sałatki szwedzkiej, dodanej w zam...

Odsłon: 1243

30 min
14
Pieczywo Płaski chleb Turecki

Chleb przygotowany z przepisu thermomixa. Jest to chlebek płaski, bardzo smac...

Odsłon: 477

30 min
16
>60 min
4
Napoje Syrop z pigwy ( na zimę do herbaty ).

Syrop z pigwy możemy dodawać zimą do herbaty, albo wykorzystać do przygotowan...

Odsłon: 81

60 min
2
Ciasta Jabłecznik z pianką

na kruchym cieście z wysoką pianka ;)

Odsłon: 5518

30 min
15
Ciasta Szarlotka z kremem budyniowo-śmietankowym

Niebyt słodka szarlotka w świątecznym wydaniu. Jabłka pieczone pomiędzy dwuk...

Odsłon: 29537

60 min
81

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

0
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

5
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2