Spis treści:
- Jak wyjąć fetę z opakowania, żeby jej nie pokruszyć?
- Jak pokroić fetę, żeby nie przywierała do noża?
Oryginalny ser feta pochodzi z Grecji, co chronione jest nie tylko tradycją, ale również prawem. Produkuje się go z połączenia pasteryzowanego mleka owczego z dodatkiem mleka koziego lub tylko z mleka owczego. Należy do serów miękkich, o zawartości tłuszczu ok. 40 proc. W polskich sklepach najczęściej dostępne są jego podróbki, czyli sery typu feta. Zarówno prawdziwy, jak i podrabiany produkt jest wyjątkowo kruchy. Już przy wyciąganiu go z opakowania może rozpaść się w dłoniach. Jak tego uniknąć i jak pokroić fetę, żeby nie przywierała do noża?
Jak wyjąć fetę z opakowania, żeby jej nie pokruszyć?
Ser typu feta sprzedawany jest najczęściej w ciasnym kartoniku. Każdy nacisk przy próbie otwarcia może skutkować tym, że produkt rozpadnie się na mniejsze kawałki. Jak wyjąć fetę z opakowania, żeby jej nie pokruszyć? Sposób jest naprawdę prosty. Na początku zwróć uwagę na wskazówki producenta - najczęściej oznaczone są linie cięcia. Wyjmij nożyczki i podważ dwa boczne „skrzydełka” kartonu, przy których widnieją oznaczenia. Następnie odetnij te różki i delikatnie podnieść brzeg opakowania. Ostrożnie, tak aby nie dotknąć sera, przetnij ostatnią z widocznych linii. Wówczas otworzysz jedną ze stron pudełeczka.
Tu zazwyczaj zaczynają się największe problemy. Niektórzy próbują podważać fetę nożem lub rozcinają ścianki pojemnika, rozkruszając ser lub dotykając go nożyczkami. To nie jest jednak najlepszy pomysł. Dużo bardziej skuteczny jest prosty trik - wystarczy nad zlewem powoli odwrócić kartonik otworem do dołu i poczekać, aż odcieknie płyn. Następnie delikatnie naciskać palcami od góry pojemnika, aby wycisnąć produkt, jak pastę z tubki.
Czasami ser jest zbyt mocno zaklinowany, wręcz przyssany do ścianek opakowania i ostrożne napieranie dłońmi nic nie daje. Wówczas oderwij różki również drugiej strony pudełka (nie odcinaj, tylko odklej od kartonu), zapewniając w ten sposób nieco więcej miejsca na jego dole. Możesz nieco popracować nad spodem pojemnika, aby mieć pewność, że ser się odkleił. Ponownie ostrożnie ponaciskaj pudełko, a feta wysunie się w jednym kawałku na zewnątrz.
Jak pokroić fetę, żeby nie przywierała do noża?
Choć można kupić grecki produkt w kawałkach, to jest on znacznie droższy niż ten w kostce. Wyjęcie sera z opakowania w jednym kawałku nie powinno być już dla ciebie problemem. Gdy już przełożysz go na deskę, może pojawić się kolejne wyzwanie. Jest to ser miękki i mokry - lubi przyklejać się do rąk podczas kruszenia lub noża podczas krojenia.
Jak pokroić fetę, żeby nie przywierała do noża? Pierwszy pomysł zaczerpnąć możesz od cukierników. To technika stosowana również podczas krojenia tortów z kremem. Jeśli chcesz pokroić ser w idealną kostkę, przygotuj szklankę wrzątku i maczaj w niej nóż po każdym przekrojeniu. Feta będzie miała ładną strukturę, a nóż zachowa czystość.
Drugi sposób sprawdzi się, jeśli wykorzystasz całe opakowanie sera naraz. Nie musisz go wówczas wysuwać z kartonika. Naostrzonym nożem przetnij opakowanie wzdłuż, na dwie równe połowy - tak, aby ser leżał, jak na foliowych tackach. Zostaw fetę w opakowaniu i pokrój czystym nożem na równe kawałki. Zsuń je z kartonika do naczynia.
Źródło: Smaker.pl, YouTube @SkutecznieTv, TikTok @justynabochynska
Autorka: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »
Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »