Spis treści:
Suszona żurawina jest łatwo dostępna w sklepie i bardziej słodka od tej świeżej. Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów w kuchni, a już mała porcja zapewni odpowiednią dawkę niezbędnych witamin i minerałów. Dowiedz się, co daje jedzenie suszonej żurawiny na co dzień.
Sprawdź także: Kaloryczna, ale super zdrowa. Zrób chałwę w domu
Suszona żurawina na odchudzanie
Co daje jedzenie suszonej żurawiny? Jest ona doceniana jako świetny - i przede wszystkim naturalny - specyfik na odchudzanie. Suszona żurawina, bez dodatku cukru, zawiera tylko 46 kalorii w 100 gramach. Dostarcza organizmowi silnych antyoksydantów, które zatrzymują procesy starzenia oraz błonnik pokarmowy - wpływający na zdrowie jelit.
Jak wpływa suszona żurawina na odchudzanie? Zawarte w niej składniki przyspieszają metabolizm i usuwają zalegające w jelitach resztki. Co więcej, działają moczopędnie, a w konsekwencji detoksykacyjnie - pozbywają się szkodliwych substancji z organizmu. Błonnik pokarmowy zapewnia uczucie sytości na znacznie dłużej, zapobiegając podjadaniu.
Ile żurawiny można zjeść dziennie? Okazuje się, że wystarczy już ok. 7-10 gramów, czyli większa garść, aby wesprzeć organizm niezbędnymi wartościami odżywczymi.
Co daje jedzenie suszonej żurawiny?
Suszona żurawina na odchudzanie i detoksykację to z pewnością dobry pomysł. Owoc ma jednak znacznie więcej właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie. Co jeszcze daje jedzenie suszonej żurawiny? Nie tylko przyspiesza ona gubienie nadmiarowych kilogramów, ale po prostu - dba o prawidłową pracę układu pokarmowego. Zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i infekcjom układu moczowego.
Dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza też ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, miażdżycy, zawału czy chorób Alzheimera oraz Parkinsona. Obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, dbając w ten sposób o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Obecność witamin (w tym A, C, E, K) i minerałów (m.in. wapnia, potasu, magnezu, żelaza) sprawia, że suszona żurawina wpływa również korzystnie na narząd wzroku oraz kojąco na skórę, odmładzając ją i odżywiając.
Wiedząc, co daje jedzenie suszonej żurawiny, wiele osób chce po nią regularnie sięgać. Nie wszyscy jednak będą mogli to zrobić. Kto nie powinien jeść suszonej żurawiny? Muszą na nią uważać m.in. cukrzycy - choć owoc przyspiesza metabolizowanie glukozy, to również zawiera dużą dawkę cukrów prostych. O ile spożycie małej porcji od czasu do czasu nie zaszkodzi, o tyle regularne zajadanie się żurawiną nie wchodzi w grę. Z suszonej żurawiny muszą zrezygnować też chorzy na kamicę nerkową, osteoporozę i wszyscy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe.
Warto też zapamiętać, ile żurawiny można zjeść dziennie, bo jej przedawkowanie może doprowadzić do rozstroju żołądka i biegunki.
Jak jeść suszoną żurawinę?
Z czym jeść suszoną żurawinę, żeby maksymalnie wykorzystać jej prozdrowotne właściwości? Nie musisz się martwić, możliwości jest naprawdę wiele. Do czego dodać ten owoc, żeby idealnie się komponował? Zwróć uwagę, że suszona żurawina jest słodsza od tej świeżej, więc będzie dość uniwersalnym składnikiem w kuchni.
Jak jeść suszoną żurawinę? Skoro dzienna dawka to ok. garść, warto użyć jej jako dodatku. Najlepiej sprawdzi się wsypana do owsianki, musli, koktajlu, chlebka czy sałatki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyś przyrządził z niej prozdrowotny napar (wystarczy, że do filiżanki wrzucisz łyżkę owoców, zalejesz wrzątkiem i zaparzysz przez kilka minut).
To świetna dekoracja na tort czy pączki - świetnie przyklei się do zastygającego lukru. Możesz z niej również przygotować przetwory, np. konfiturę. Ta przyda się do herbaty, ale też słodkich wypieków, czy nawet jako sos do mięs.
1. Jesienne muffinki z suszoną żurawiną
Zobacz przepisJesienne muffinki z suszoną żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Owsianka z suszonymi śliwkami i żurawiną
Zobacz przepisOwsianka z suszonymi śliwkami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Chleb z suszoną miechunką i żurawiną
Zobacz przepisChleb z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną
Zobacz przepisJajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Jagielnik z żurawiną
Zobacz przepisJagielnik z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, zdrowie.interia.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Pod względem ilości wapnia biją na głowę mleko. Jedz regularnie dla zdrowia kości i serca »
Sekret puszystych i chrupiących racuchów. Nasze babcie zawsze tak robiły »
Sposoby na czyszczenie fug w podłodze. Domowy wybielacz poradzi sobie ze starym brudem »