Grill - temat specjalny

Wystarczy zjeść garść dziennie, a odchudzanie pójdzie szybciej. Serce będzie lepiej pracować

Co daje jedzenie suszonej żurawiny? To świetny specyfik na odchudzanie, który dodatkowo oczyści twój organizm z wszelkich toksyn i wesprze pracę serca. Owoc można spożywać na wiele sposobów, dlatego nigdy się nie znudzi. Odkryj, jak jeść suszoną żurawinę, aby była pyszna i jak najzdrowsza.

Co daje jedzenie suszonej żurawiny? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Suszona żurawina jest łatwo dostępna w sklepie i bardziej słodka od tej świeżej. Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów w kuchni, a już mała porcja zapewni odpowiednią dawkę niezbędnych witamin i minerałów. Dowiedz się, co daje jedzenie suszonej żurawiny na co dzień. 

Sprawdź także: Kaloryczna, ale super zdrowa. Zrób chałwę w domu

Suszona żurawina na odchudzanie

Co daje jedzenie suszonej żurawiny? Jest ona doceniana jako świetny - i przede wszystkim naturalny - specyfik na odchudzanie. Suszona żurawina, bez dodatku cukru, zawiera tylko 46 kalorii w 100 gramach. Dostarcza organizmowi silnych antyoksydantów, które zatrzymują procesy starzenia oraz błonnik pokarmowy - wpływający na zdrowie jelit. 

Jak wpływa suszona żurawina na odchudzanie? Zawarte w niej składniki przyspieszają metabolizm i usuwają zalegające w jelitach resztki. Co więcej, działają moczopędnie, a w konsekwencji detoksykacyjnie - pozbywają się szkodliwych substancji z organizmu. Błonnik pokarmowy zapewnia uczucie sytości na znacznie dłużej, zapobiegając podjadaniu.

Ile żurawiny można zjeść dziennie? Okazuje się, że wystarczy już ok. 7-10 gramów, czyli większa garść, aby wesprzeć organizm niezbędnymi wartościami odżywczymi.

Co daje jedzenie suszonej żurawiny?

Suszona żurawina na odchudzanie i detoksykację to z pewnością dobry pomysł. Owoc ma jednak znacznie więcej właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie. Co jeszcze daje jedzenie suszonej żurawiny? Nie tylko przyspiesza ona gubienie nadmiarowych kilogramów, ale po prostu - dba o prawidłową pracę układu pokarmowego. Zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i infekcjom układu moczowego

Dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza też ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, miażdżycy, zawału czy chorób Alzheimera oraz Parkinsona. Obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, dbając w ten sposób o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Obecność witamin (w tym A, C, E, K) i minerałów (m.in. wapnia, potasu, magnezu, żelaza) sprawia, że suszona żurawina wpływa również korzystnie na narząd wzroku oraz kojąco na skórę, odmładzając ją i odżywiając. 

Wiedząc, co daje jedzenie suszonej żurawiny, wiele osób chce po nią regularnie sięgać. Nie wszyscy jednak będą mogli to zrobić. Kto nie powinien jeść suszonej żurawiny? Muszą na nią uważać m.in. cukrzycy - choć owoc przyspiesza metabolizowanie glukozy, to również zawiera dużą dawkę cukrów prostych. O ile spożycie małej porcji od czasu do czasu nie zaszkodzi, o tyle regularne zajadanie się żurawiną nie wchodzi w grę. Z suszonej żurawiny muszą zrezygnować też chorzy na kamicę nerkową, osteoporozę i wszyscy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe. 

Warto też zapamiętać, ile żurawiny można zjeść dziennie, bo jej przedawkowanie może doprowadzić do rozstroju żołądka i biegunki. 

Jak jeść suszoną żurawinę?

Z czym jeść suszoną żurawinę, żeby maksymalnie wykorzystać jej prozdrowotne właściwości? Nie musisz się martwić, możliwości jest naprawdę wiele. Do czego dodać ten owoc, żeby idealnie się komponował? Zwróć uwagę, że suszona żurawina jest słodsza od tej świeżej, więc będzie dość uniwersalnym składnikiem w kuchni.

Jak jeść suszoną żurawinę? Skoro dzienna dawka to ok. garść, warto użyć jej jako dodatku. Najlepiej sprawdzi się wsypana do owsianki, musli, koktajlu, chlebka czy sałatki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyś przyrządził z niej prozdrowotny napar (wystarczy, że do filiżanki wrzucisz łyżkę owoców, zalejesz wrzątkiem i zaparzysz przez kilka minut).

To świetna dekoracja na tort czy pączki - świetnie przyklei się do zastygającego lukru. Możesz z niej również przygotować przetwory, np. konfiturę. Ta przyda się do herbaty, ale też słodkich wypieków, czy nawet jako sos do mięs.

1. Jesienne muffinki z suszoną żurawiną

 Jesienne muffinki z suszoną żurawiną Zobacz przepis

Jesienne muffinki z suszoną żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Muffinki z żurawiną

 Muffinki z żurawiną Zobacz przepis

Muffinki z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Śledzie z żurawiną

 Śledzie z żurawiną Zobacz przepis

Śledzie z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasztet z żurawiną

 Pasztet z żurawiną Zobacz przepis

Pasztet z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Owsianka z suszonymi śliwkami i żurawiną

 Owsianka z suszonymi śliwkami i żurawiną Zobacz przepis

Owsianka z suszonymi śliwkami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z żurawiną

 Surówka z żurawiną Zobacz przepis

Surówka z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chleb z żurawiną

 Chleb z żurawiną Zobacz przepis

Chleb z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Chleb z suszoną miechunką i żurawiną

 Chleb z suszoną miechunką i żurawiną Zobacz przepis

Chleb z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną

 Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną Zobacz przepis

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jagielnik z żurawiną

 Jagielnik z żurawiną Zobacz przepis

Jagielnik z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródło: Smaker.pl, zdrowie.interia.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pod względem ilości wapnia biją na głowę mleko. Jedz regularnie dla zdrowia kości i serca »

Sekret puszystych i chrupiących racuchów. Nasze babcie zawsze tak robiły »

Sposoby na czyszczenie fug w podłodze. Domowy wybielacz poradzi sobie ze starym brudem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 24

>60 min
1
15 min
13
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1