Dania jednogarnkowe

Chałwa - po arabsku - oznacza słodycz. Rzeczywiście jest słodka, ale to zdrowy przysmak. Połączenie sezamu z miodem i czasami bakaliami daje niezapomniany efekt smakowy. Mamy przepis na świetną, domową chałwę. Smakuje wybitnie, a nie zawiera barwników i konserwantów.

Domowa chałwa - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Chałwa - źródło kwasów tłuszczowych  

Wiadomo, że słodycze w nadmiarze szkodzą, ale ten akurat ma wiele właściwości zdrowotnych. Głównym składnikiem chałwy jest sezam, który jest źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też witaminy A, B i E oraz magnez, fosfor i wapń. Właściwości zdrowotne sezamu doceniali już starożytni.  

Klasyczna chałwa oprócz ziaren sezamu zawiera tylko miód, który również ma właściwości zdrowotne. Jest dość kaloryczna, ale to tak zwane „dobre kalorie”. Mimo słodkiego smaku, w chałwie to nie cukier jest źródłem kalorii, a tłuszcz z sezamu. Ten zaś stanowi wyjątkowo zdrowy element diety ze względu na zawartość takich kwasów tłuszczowych jak omega-6.  

Z czego można zrobić chałwę? 

W swojej najbardziej tradycyjnej formie chałwa to zmielone ziarna sezamu połączone miodem. Czasem rolę miodu odgrywa płynny karmel, niekiedy dodaje się do niej również cukru. Przez lata ten przysmak doczekał się wielu wersji.

Mamy więc chałwę waniliową, kakaową, pistacjową popularną w Turcji. Ukraiński i rosyjski przysmak zawiera ziarna słonecznika czy mak. W skład greckiej chałwy wchodzi skrobia kukurydziana, a jej indyjska wersja zawiera marchew gotowaną na mleku.  

W niektórych regionach do chałwy dodaje się kaszy manny lub semoliny. W krajach hiszpańskojęzycznych na bazie tego smakołyku powstał turrón. To chałwa z dodatkiem białek jajek, które sprawiają, że przysmak jest dość twardy.  

Domowa chałwa - przepis krok po korku 

Domowa chałwa w najzdrowszej wersji to po prostu sezam i miód. Tych dwóch składników potrzebujesz w następujących ilościach, które możesz przemnożyć:  

  • 300 g białego sezamu (dwie szklanki),  
  • 150 g płynnego miodu (pół szklanki). 

Ziarna sezamu podpraż na patelni, uważając, aby ich nie przypalić. Zbyt mocno zarumieniony sezam nada chałwie gorzkiego posmaku. Kiedy ziarna wystygną, zmiel je na drobną miazgę. Stopniowo dodawaj do sezamu miód, ciągle mieszając. Powstałą masę przełóż do foremek na przykład do babeczek lub do innego naczynia, Wstaw do lodówki na dwie godziny. Do tej podstawowej formy domowej chałwy możesz dodać inne składniki: zmielone orzechy arachidowe, pistacje, rodzynki, dwie laski wanilii, kakao lub cynamon.  

Dlaczego warto jeść chałwę?  

Chałwę warto jeść, bo niewiele jest produktów zawierających tak dużo kwasów wielonasyconych. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy. Ten przysmak pomaga obniżyć zawartość złego cholesterolu.  

Nie do pogardzenia są również witaminy zawarte w chałwie. Działają one przeciwzapalnie, pomagają wzmocnić kondycję skóry, włosów i paznokci. Chałwa zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo, dzięki czemu zapobiega anemii. Z tego względu powinny ją spożywać osoby na diecie wegetariańskiej.  

Jeśli próbujesz zrzucić zbędne kilogramy i odczuwasz niepohamowaną ochotę na coś słodkiego, sięgnij po kawałek chałwy. Oprócz wielu odżywczych substancji zawiera ona również dużo błonnika. Jeden kawałek nasyci cię i w przeciwieństwie do innych słodyczy, nie wywoła ochoty na dalsze podjadanie.  

Przeciwwskazaniem do spożywania chałwy jest natomiast cukrzyca. Ten przysmak ma wysoki indeks glikemiczny. Osoby cierpiące na alergie również powinny jej unikać. Sezam jest mocnym alergenem, a zawarte w chałwie orzeszki mogą wzmocnić reakcje uczuleniowe.  

1. Domowa chałwa bez cukru

 Domowa chałwa bez cukru Zobacz przepis

Domowa chałwa bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wytrawna chałwa

 Wytrawna chałwa Zobacz przepis

Wytrawna chałwa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowa chałwa sezamowo-słonecznikowa bez cukru

 Domowa chałwa sezamowo-słonecznikowa bez cukru Zobacz przepis

Domowa chałwa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chałwa słonecznikowa z żurawiną

 Chałwa słonecznikowa z żurawiną Zobacz przepis

Chałwa słonecznikowa z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowa chałwa migdałowa

 Domowa chałwa migdałowa Zobacz przepis

Domowa chałwa migdałowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Domowa chałwa

 Domowa chałwa Zobacz przepis

Domowa chałwa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: cnnturk.com, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Domowe środki do czyszczenia podłogi. Bez matowych plam, smug i zacieków »

Nadmierny apetyt jako objaw choroby. To nie jest zwykła miłość do jedzenia »

Przeczytaj skład, zanim kupisz ten produkt. Katarzyna Bosacka wskazała, na co lepiej uważać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 2607

30 min
12
Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 230

30 min
3
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 30

30 min
0
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 345

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1