Spis treści:
- Chałwa - źródło kwasów tłuszczowych
- Z czego można zrobić chałwę?
- Domowa chałwa - przepis krok po korku
- Dlaczego warto jeść chałwę?
Chałwa - źródło kwasów tłuszczowych
Wiadomo, że słodycze w nadmiarze szkodzą, ale ten akurat ma wiele właściwości zdrowotnych. Głównym składnikiem chałwy jest sezam, który jest źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też witaminy A, B i E oraz magnez, fosfor i wapń. Właściwości zdrowotne sezamu doceniali już starożytni.
Klasyczna chałwa oprócz ziaren sezamu zawiera tylko miód, który również ma właściwości zdrowotne. Jest dość kaloryczna, ale to tak zwane „dobre kalorie”. Mimo słodkiego smaku, w chałwie to nie cukier jest źródłem kalorii, a tłuszcz z sezamu. Ten zaś stanowi wyjątkowo zdrowy element diety ze względu na zawartość takich kwasów tłuszczowych jak omega-6.
Z czego można zrobić chałwę?
W swojej najbardziej tradycyjnej formie chałwa to zmielone ziarna sezamu połączone miodem. Czasem rolę miodu odgrywa płynny karmel, niekiedy dodaje się do niej również cukru. Przez lata ten przysmak doczekał się wielu wersji.
Mamy więc chałwę waniliową, kakaową, pistacjową popularną w Turcji. Ukraiński i rosyjski przysmak zawiera ziarna słonecznika czy mak. W skład greckiej chałwy wchodzi skrobia kukurydziana, a jej indyjska wersja zawiera marchew gotowaną na mleku.
W niektórych regionach do chałwy dodaje się kaszy manny lub semoliny. W krajach hiszpańskojęzycznych na bazie tego smakołyku powstał turrón. To chałwa z dodatkiem białek jajek, które sprawiają, że przysmak jest dość twardy.
Domowa chałwa - przepis krok po korku
Domowa chałwa w najzdrowszej wersji to po prostu sezam i miód. Tych dwóch składników potrzebujesz w następujących ilościach, które możesz przemnożyć:
- 300 g białego sezamu (dwie szklanki),
- 150 g płynnego miodu (pół szklanki).
Ziarna sezamu podpraż na patelni, uważając, aby ich nie przypalić. Zbyt mocno zarumieniony sezam nada chałwie gorzkiego posmaku. Kiedy ziarna wystygną, zmiel je na drobną miazgę. Stopniowo dodawaj do sezamu miód, ciągle mieszając. Powstałą masę przełóż do foremek na przykład do babeczek lub do innego naczynia, Wstaw do lodówki na dwie godziny. Do tej podstawowej formy domowej chałwy możesz dodać inne składniki: zmielone orzechy arachidowe, pistacje, rodzynki, dwie laski wanilii, kakao lub cynamon.
Dlaczego warto jeść chałwę?
Chałwę warto jeść, bo niewiele jest produktów zawierających tak dużo kwasów wielonasyconych. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy. Ten przysmak pomaga obniżyć zawartość złego cholesterolu.
Nie do pogardzenia są również witaminy zawarte w chałwie. Działają one przeciwzapalnie, pomagają wzmocnić kondycję skóry, włosów i paznokci. Chałwa zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo, dzięki czemu zapobiega anemii. Z tego względu powinny ją spożywać osoby na diecie wegetariańskiej.
Jeśli próbujesz zrzucić zbędne kilogramy i odczuwasz niepohamowaną ochotę na coś słodkiego, sięgnij po kawałek chałwy. Oprócz wielu odżywczych substancji zawiera ona również dużo błonnika. Jeden kawałek nasyci cię i w przeciwieństwie do innych słodyczy, nie wywoła ochoty na dalsze podjadanie.
Przeciwwskazaniem do spożywania chałwy jest natomiast cukrzyca. Ten przysmak ma wysoki indeks glikemiczny. Osoby cierpiące na alergie również powinny jej unikać. Sezam jest mocnym alergenem, a zawarte w chałwie orzeszki mogą wzmocnić reakcje uczuleniowe.
1. Domowa chałwa bez cukru
Zobacz przepisDomowa chałwa bez cukru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowa chałwa sezamowo-słonecznikowa bez cukru
Zobacz przepisDomowa chałwa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chałwa słonecznikowa z żurawiną
Zobacz przepisChałwa słonecznikowa z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Domowa chałwa migdałowa
Zobacz przepisDomowa chałwa migdałowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: cnnturk.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Domowe środki do czyszczenia podłogi. Bez matowych plam, smug i zacieków »
Nadmierny apetyt jako objaw choroby. To nie jest zwykła miłość do jedzenia »
Przeczytaj skład, zanim kupisz ten produkt. Katarzyna Bosacka wskazała, na co lepiej uważać »