Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa ma rodowód orientalny, ale zyskała ogromną popularność na wszystkich kontynentach. Jej wersja podstawowa składa się tylko z dwóch składników: sezamu i karmelu, u mnie zastąpionego miodem, co nie wpływa specjalnie na jej smak. Jest dalej pyszna, pachnąca i kusząca. Chałwa może być wzbogacana też o inne składniki, głównie bakalie, orzechy ale też np kakao. Jest przekąską kaloryczną, ale niezwykle cenną dla naszego zdrowia, zwłaszcza, jeśli cukier zastąpimy miodem.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13313
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 546
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13313
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 546
Składniki
Odmierzamy 2 szklanki sezamu ( szklanka 250 ml ) i wsypujemy go na patelnię
Sezam podgrzewamy na patelni aż do leciutkiego zrumienienia ok 3 minuty na dość dużym ogniu. Nie można go zbyt zrumienić, bo stanie się gorzki, więc pilnujmy czasu i stale mieszajmy podczas prażenia
Po tym czasie sezam zsypujemy z patelni np na duży głęboki talerz, aby szybciej przestygł. Nie zostawiamy go do wystygnięcia na patelni
Po wystygnięciu sezam rozdrabniamy. Ja robię to w blenderze wsypując sezam partiami. Gdy pierwsza partia ( ok pół szklanki ) jest już dobrze zmiksowana ( powinna zrobić się klejąc i oleista ) dosypuję kolejną partię sezamu i miksuję tak do wyczerpania sezamu. Całość powinna być gładka i tak jak pisałam zrobić się klejąca i oleista
Zblendowany sezam łączymy z 8 łyżkami płynnego miodu ( ja użyłam tym razem spadziowego ) i dokładnie mieszamy
Masę sezamową przekładamy do foremki bądź foremek. Ja mam do chałwy małą foremkę silikonową, ale możemy użyć np kokilki lub innego naczynia o dowolnym kształcie. Masę dobrze uciskamy i wygładzamy wierzch
Foremkę z chałwą wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a potem delektujemy się już jej smakiem