Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa ma rodowód orientalny, ale zyskała ogromną popularność na wszystkich kontynentach. Jej wersja podstawowa składa się tylko z dwóch składników: sezamu i karmelu, u mnie zastąpionego miodem, co nie wpływa specjalnie na jej smak. Jest dalej pyszna, pachnąca i kusząca. Chałwa może być wzbogacana też o inne składniki, głównie bakalie, orzechy ale też np kakao. Jest przekąską kaloryczną, ale niezwykle cenną dla naszego zdrowia, zwłaszcza, jeśli cukier zastąpimy miodem.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6167
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6167
Składniki
Odmierzamy 2 szklanki sezamu ( szklanka 250 ml ) i wsypujemy go na patelnię
Sezam podgrzewamy na patelni aż do leciutkiego zrumienienia ok 3 minuty na dość dużym ogniu. Nie można go zbyt zrumienić, bo stanie się gorzki, więc pilnujmy czasu i stale mieszajmy podczas prażenia
Po tym czasie sezam zsypujemy z patelni np na duży głęboki talerz, aby szybciej przestygł. Nie zostawiamy go do wystygnięcia na patelni
Po wystygnięciu sezam rozdrabniamy. Ja robię to w blenderze wsypując sezam partiami. Gdy pierwsza partia ( ok pół szklanki ) jest już dobrze zmiksowana ( powinna zrobić się klejąc i oleista ) dosypuję kolejną partię sezamu i miksuję tak do wyczerpania sezamu. Całość powinna być gładka i tak jak pisałam zrobić się klejąca i oleista
Zblendowany sezam łączymy z 8 łyżkami płynnego miodu ( ja użyłam tym razem spadziowego ) i dokładnie mieszamy
Masę sezamową przekładamy do foremki bądź foremek. Ja mam do chałwy małą foremkę silikonową, ale możemy użyć np kokilki lub innego naczynia o dowolnym kształcie. Masę dobrze uciskamy i wygładzamy wierzch
Foremkę z chałwą wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a potem delektujemy się już jej smakiem