Jak składać serwetki

Powszechnie wiadomo, że podawaniu potraw powinna towarzyszyć odpowiednia oprawa. Jak składać serwetki tak, by zachwycały?

Zaczynamy od klasycznej gwiazdy.

 

 

By złożyć serwetkę w elegancką, efektowną gwiazdę należy wykonac cztery proste kroki.

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz złożyć na pół, tak aby z dołu można było ją otworzyć; następnie górną i dolną warstwę jeszcze raz złożyć na pół w kierunku ku górze.
2. Następne składać serwetkę w fałdy w odstępach mniej więcej co 4 cm, raz w jedną, raz w drugą stronę, starannie dociskając w miejscach zgięć.
3. Po złożeniu przytrzymać marszczenia u dołu z jednej strony i odgiąć pierwszą zewnętrzna warstwę ku dołowi.
4. Odwrócić serwetkę i to samo powtórzyć z drugiej strony.
Aby całość lepiej się trzymała, można spiąć zszywaczem lub klipsem biurowym.

 

Efekty?

 

Kolejną serwetę jaką złozymy będzie kula.

 

 

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, raz skłądamy na pół.
2. Lewy górny róg poprowadzić do środka i zrolować aby róg leżał na rogu.
3. Skręcić w stożek a dolny róg wywinąć w górę.

 

Efekty?

 

A ostatnią propozycją jest klasyczny, tak często spotykany w restauracjach trójkąt.

 

 

1. Kwadratową serwetkę, najlepiej Royal Collection o wymiarach 40 x 40 cm, całkowicie rozłożoną, złóż na pół po przekątnej. Prawy i lewy róg założyć na górny róg
2. Złożyć dolną połowę po przekątnej do tyłu.
3. Prawy i lewy róg połączyć - z tyłu.
4. Uformować prawy i lewy róg.

 

Efekty?

Źródło: informacja prasowa

Zdjęcia i grafiki dzięki uprzejmości PAPSTAR

 


Czy wiesz na czym polega etykieta biznes lunczu? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 84

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25