Najlepsze przepisy na ogórki

Jak wybrać dobrą patelnię? Rodzaje patelni

Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw.

W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb.

Do jakich potraw?

- Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb
- Patelnie uniwersalne - przeznaczone do przygotowywania różnych potraw
- Patelnie do ryb - posiadają faliste dno i mają kształt ryby lub owalny, co pozwala na przyrządzenie ryby w całości
- Patelnie do jajek - mają specjalne zagłębienia , do których można wbić jajko lub nałożyć ciasto na racuchy
- Patelnia wok - znana z kuchni azjatyckiej, gwarantuje krótki czas przygotowania, dzięki czemu potrawa jest soczysta i nie traci wartości odżywczych. Idealna do dań mieszanych
- Patelnie elektroniczne - przydatne w podróży, gdyż nie wymagają posiadania kuchenni, wystarczy podłączyć je do prądu.

Z jakiego materiału?

- Aluminiowe - lekkie, szybko się nagrzewają i równie szybko stygną
- Stalowe - odporne na zarysowania i wysokie temperatury, rozgrzewają się dość wolno, ale dobrze rozprowadzają ciepło
- Żeliwne - ciężkie, ale dobrze przewodzą ciepło i dobrze je utrzymują
- Miedziane - dość drogie ze względu na nietypowy kolor, dobrze przewodzą ciepło
- Tytanowe - również cechuje je wysoka cena, wyjątkowo odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, świetnie przewodzą ciepło. Można na nich smażyć z użyciem minimalnych ilości tłuszczu.
- Granitowe/Mineralne - łączą w sobie funkcjonalność i wytrzymałość powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym, który gwarantuję nieprzywieralność.

Powłoka ceramiczna czy teflonowa?

- Powłoka nieprzywieralna (ceramiczna) - coraz popularniejsza, zaletą jest odporność na zarysowania. Nie przypala się, równomiernie się nagrzewa i dobrze przewodzi ciepło
- Powłoka nieprzywieralna (teflonowa) - najchętniej wybierana. Teflon jest trwałym materiałem, ale może ulec zarysowaniu i uszkodzeniu, dlatego nie powinno się myć teflonowych patelni w zmywarce, ani używać metalowych przyborów kuchennych.
- Teflon Classic - odznacza się unikatową gładkością i skutecznie zapobiega przywieraniu
- Teflon Select - świetne rozwiązanie dla wielbicieli gotowania, powłoka gotowa na intensywne użytkowanie.

Najważniejsze informacje:

1. Patelnie różnią się między sobą przeznaczeniem, typem materiału z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki.
2. Poza patelniami uniwersalnymi na sklepowych półkach można znaleźć patelnie do zadań specjalnych: do jajek, naleśników, ryb, patelnie typu wok, grillowe oraz elektryczne przydatne w podróży
3. Dostępne na rynku patelnie mogą być aluminiowe, stalowe, żeliwne albo granitowe. Patelniami z wyższych półek cenowych są patelnie miedziane i tytanowe ze względu na nietypowe walory dekoracyjne i dobre przewodzenie ciepła.
4. Z typów powłoki do wyboru mamy patelnie teflonowe (w różnych technologiach) i zyskujące na popularności patelnie ceramiczne.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół z kury

Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...

Odsłon: 47

60 min
1
Zupy Krupnik na rosole

Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...

Odsłon: 75

60 min
1
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 54

15 min
0
Desery Biszkopt kakaowo - kawowy

Przepis na ten biszkopt jest banalnie prosty wystarczy że dodamy do masy kaka...

Odsłon: 83

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

2
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

7
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26