W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb.
Do jakich potraw?
- Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb
- Patelnie uniwersalne - przeznaczone do przygotowywania różnych potraw
- Patelnie do ryb - posiadają faliste dno i mają kształt ryby lub owalny, co pozwala na przyrządzenie ryby w całości
- Patelnie do jajek - mają specjalne zagłębienia , do których można wbić jajko lub nałożyć ciasto na racuchy
- Patelnia wok - znana z kuchni azjatyckiej, gwarantuje krótki czas przygotowania, dzięki czemu potrawa jest soczysta i nie traci wartości odżywczych. Idealna do dań mieszanych
- Patelnie elektroniczne - przydatne w podróży, gdyż nie wymagają posiadania kuchenni, wystarczy podłączyć je do prądu.
Z jakiego materiału?
- Aluminiowe - lekkie, szybko się nagrzewają i równie szybko stygną
- Stalowe - odporne na zarysowania i wysokie temperatury, rozgrzewają się dość wolno, ale dobrze rozprowadzają ciepło
- Żeliwne - ciężkie, ale dobrze przewodzą ciepło i dobrze je utrzymują
- Miedziane - dość drogie ze względu na nietypowy kolor, dobrze przewodzą ciepło
- Tytanowe - również cechuje je wysoka cena, wyjątkowo odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, świetnie przewodzą ciepło. Można na nich smażyć z użyciem minimalnych ilości tłuszczu.
- Granitowe/Mineralne - łączą w sobie funkcjonalność i wytrzymałość powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym, który gwarantuję nieprzywieralność.
Powłoka ceramiczna czy teflonowa?
- Powłoka nieprzywieralna (ceramiczna) - coraz popularniejsza, zaletą jest odporność na zarysowania. Nie przypala się, równomiernie się nagrzewa i dobrze przewodzi ciepło
- Powłoka nieprzywieralna (teflonowa) - najchętniej wybierana. Teflon jest trwałym materiałem, ale może ulec zarysowaniu i uszkodzeniu, dlatego nie powinno się myć teflonowych patelni w zmywarce, ani używać metalowych przyborów kuchennych.
- Teflon Classic - odznacza się unikatową gładkością i skutecznie zapobiega przywieraniu
- Teflon Select - świetne rozwiązanie dla wielbicieli gotowania, powłoka gotowa na intensywne użytkowanie.
Najważniejsze informacje:
1. Patelnie różnią się między sobą przeznaczeniem, typem materiału z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki.
2. Poza patelniami uniwersalnymi na sklepowych półkach można znaleźć patelnie do zadań specjalnych: do jajek, naleśników, ryb, patelnie typu wok, grillowe oraz elektryczne przydatne w podróży
3. Dostępne na rynku patelnie mogą być aluminiowe, stalowe, żeliwne albo granitowe. Patelniami z wyższych półek cenowych są patelnie miedziane i tytanowe ze względu na nietypowe walory dekoracyjne i dobre przewodzenie ciepła.
4. Z typów powłoki do wyboru mamy patelnie teflonowe (w różnych technologiach) i zyskujące na popularności patelnie ceramiczne.