Ciasta na Boże Narodzenie

Kaszka manna jagodowa

Tak przygotowana kasza manna zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

SKŁADNIKI

- 1 szklanka jagód

- 1 szklanka mleka

- 3 łyżki kaszy manny

- 2 łyżki cukru

- ¼ łyżeczki kardamonu

PRZYGOTOWANIE

Krok 1
Jagody miksujemy na gładki mus.

Krok 2
Do garnka wlewamy pół szklanki mleka, cukier i przygotowany mus jagodowy. Gotujemy na małym ogniu.

Krok 3
Do miski wlewamy pozostają część mleka i dodajemy kaszę mannę z kardamonem. Gdy mleko z jagodami się zagotuje, dodajemy mleko z kaszą. Gotujemy przez około 4 minuty, mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Gdy kaszka ostygnie, miksujemy ją dokładnie na wysokich obrotach przez parę minut aż będzie puszysta. Przekładamy do miseczek i podajemy. Możemy dodać na wierzch jagody.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie wigilijne

Wigilijne śledzie w śmietanie to najlepsze śledzie , które zawsze muszą być n...

Odsłon: 520

30 min
12
>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Tradycyjny miodownik – jak go zrobić? Pyszne ciasto na bożonarodzeniowy stół

Miodownik to pyszne, kruche ciasto na bazie miodu. Zazwyczaj placek przełożony jest kremem budyniowym albo kajmakowym. Doskonale nadaje się nie tyl...

54
Informacje Bożonarodzeniowe ciasta według Ewy Wachowicz. Top 8 pysznych przepisów

Okres poprzedzający święta Bożego Narodzenia wiąże się nie tylko z porządkami, ubieraniem choinki, pakowaniem prezentów dla najbliższych, ale równi...

69
Informacje Ta przyprawa kojarzy się z zimą i Bożym Narodzeniem. Działa przeciwbólowo, obniża poziom cukru

Choć od razu kojarzy się z przyprawą do piernika, to warto go używać przez cały rok. Wartości odżywcze anyżu wpływają bardzo pozytywnie na organizm...

38
Informacje Najlepsze sposoby na moczenie grzybów. 3 porady, które każdy powinien znać

Do barszczu, farszy do krokietów, uszek, a także do kapusty. Trudno wyobrazić sobie świąteczne potrawy bez suszonych grzybów. Zanim jednak przystąp...

9