Najlepsze przepisy na ogórki

Klasyczne smaki Ani

Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej.

Biszkopt

6 jaj
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła

Nasączenie

1/3 szklanki wiśniówki
2/3 szklanki wody

Krem

1 łyżka żelatyny
5 łyżek wody
550 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru pudru

Konfitura wiśniowa

500 g wiśni
200 g cukru
1 cytryna

Polewa czekoladowa

100 ml śmietanki kremówki
60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
60 g mlecznej czekolady

Dekoracja

masy cukrowe: czerwona, czarna, biała, żółta

Biszkopt

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać pozostały cukier. Połączyć wszystkie składniki. Do masy dodać przesianą mąkę i kakao. Dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec w 180°C przez około 30 minut. Ciasto przekroić na dwie równe części i nasączyć wodą z wiśniówką.

Krem

Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić śmietankę. Pod koniec dodać cukier i żelatynę. Przełożyć do rękawa i schłodzić w lodówce.

Konfitura wiśniowa
Wiśnie wydrylować. Na patelni podgrzać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Polewa czekoladowa

W garnku podgrzać śmietankę. Ściągnąć z palnika, dodać posiekane czekolady. Odstawić na 2-3 minuty i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.

Montaż

Wycięty biszkopt położyć na dnie słoika. Wyłożyć konfiturę z wiśni, krem i przykryć biszkoptem. Polać czekoladą. Na górze ułożyć model samochodu z masy cukrowej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 602

15 min
5
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 22

15 min
1
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 468

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3