Biszkopt
6 jaj
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g masła
Nasączenie
1/3 szklanki wiśniówki
2/3 szklanki wody
Krem
1 łyżka żelatyny
5 łyżek wody
550 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
Konfitura wiśniowa
500 g wiśni
200 g cukru
1 cytryna
Polewa czekoladowa
100 ml śmietanki kremówki
60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
60 g mlecznej czekolady
Dekoracja
masy cukrowe: czerwona, czarna, biała, żółta
Biszkopt
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać pozostały cukier. Połączyć wszystkie składniki. Do masy dodać przesianą mąkę i kakao. Dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec w 180°C przez około 30 minut. Ciasto przekroić na dwie równe części i nasączyć wodą z wiśniówką.
Krem
Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić śmietankę. Pod koniec dodać cukier i żelatynę. Przełożyć do rękawa i schłodzić w lodówce.
Konfitura wiśniowa
Wiśnie wydrylować. Na patelni podgrzać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Polewa czekoladowa
W garnku podgrzać śmietankę. Ściągnąć z palnika, dodać posiekane czekolady. Odstawić na 2-3 minuty i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Montaż
Wycięty biszkopt położyć na dnie słoika. Wyłożyć konfiturę z wiśni, krem i przykryć biszkoptem. Polać czekoladą. Na górze ułożyć model samochodu z masy cukrowej.