Fot. 123RF/Picsel
W związku z pandemią koronawirusa opóźniła się publikacja najnowszego przewodnika Michelin. Dziś jednak stało się to, na co czekali wszyscy smakosze - europejska lista Michelin 2020 w końcu ujrzała światło dzienne. Znajdziemy na niej restauracje z 39 miast w 23 państw. Nie obyło się bez polskich akcentów.
- Po problemach, z jakimi borykaliśmy się w ciągu ostatnich trzech miesięcy, możemy zaprezentować nasz najnowszy przewodnik. Cieszymy się, że jego publikacja zbiegła się w czasie z ponownym otwarciem restauracji oraz poluzowaniem restrykcji sanitarnych w większości europejskich państw - komentuje Gwendall Poullennec - Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.

Gwiazdki Michelin 2020 dla polskich restauracji
Spośród polskich restauracji aż trzy lokale zostały wyróżnione najwyższym odznaczeniem. Tak jak w ubiegłych latach po jednej gwiazdce otrzymały warszawskie lokale Atelier Amaro oraz Senses. Nowością na liście jest krakowska restauracja Bottiglieria 1881, która otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę. Menu stworzone przez Przemysława Klimę łączy w sobie tradycję i nowoczesność, wykorzystując lokalne produkty.
Dodatkowo w tegorocznym zestawieniu siedem polskich restauracji zostało wyróżnionych odznaczeniem Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.
Czym są gwiazdki Michelin?
Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. Od tamtego czasu gwiazdki stały się znakiem rozpoznawczym Czerwonych Przewodników Michelin. W roku 1933 przypisano gwiazdkom definicje, które od tamtego czasu nie uległy zmianie.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta. Takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są w oddzielnym symbolu skrzyżowanego widelca i łyżki. Każda restauracja może być wyróżniona symbolem od jednego do pięciu sztućców. Symbolem odnoszącym się do poziomu komfortu hoteli jest piktogram małego budynku (każdy hotel może być wyróżniony jednym do pięciu symboli).
Wyświetl ten post na Instagramie.
Najlepsze restauracje w Warszawie notowane są w przewodniku od 1997 roku. W 2008 roku dołączyły najlepsze restauracje w Krakowie i aktualnie nadal tylko te dwa polskie miasta reprezentowane są w przewodniku. Jak dotąd tylko trzy polskie restauracje zostały nagrodzone gwiazdką Michelin, ale podkreślić trzeba, że już sam fakt umieszczenia restauracji na liście rekomendacji Michelin jest ogromnym zaszczytem i nobilitacją.
Pięć zasad mających znaczenie w trakcie oceny lokalu, to: anonimowość inspektorów, ich obiektywność, staranna selekcja lokalu, coroczne aktualizacje oraz stałość poziomu usług. Kryteria oceny lokalu są takie same na całym świecie. Restauracja wyróżniona trzema gwiazdkami w Europie jest na takim samym poziomie jak restauracja z taką samą ilością gwiazdek po drugiej stronie globu. Dzięki temu czytelnik może być pewien poziomu oferowanych przez restaurację czy hotel usług.
Wyświetl ten post na Instagramie.