Najlepsze przepisy na ogórki

Kolejna gwiazdka Michelin dla polskiej restauracji. Tym razem poza Warszawą

Dotychczas tylko dwie polskie restauracje - Senses oraz Atelier Amaro - mogły pochwalić się prestiżowymi gwiazdkami Michelin. Dziś do tego grona dołączyła krakowska Bottiglieria 1881.

Fot. 123RF/Picsel

W związku z pandemią koronawirusa opóźniła się publikacja najnowszego przewodnika Michelin. Dziś jednak stało się to, na co czekali wszyscy smakosze - europejska lista Michelin 2020 w końcu ujrzała światło dzienne. Znajdziemy na niej restauracje z 39 miast w 23 państw. Nie obyło się bez polskich akcentów.

- Po problemach, z jakimi borykaliśmy się w ciągu ostatnich trzech miesięcy, możemy zaprezentować nasz najnowszy przewodnik. Cieszymy się, że jego publikacja zbiegła się w czasie z ponownym otwarciem restauracji oraz poluzowaniem restrykcji sanitarnych w większości europejskich państw - komentuje Gwendall Poullennec - Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.

Gwiazdki Michelin 2020 dla polskich restauracji

Spośród polskich restauracji aż trzy lokale zostały wyróżnione najwyższym odznaczeniem. Tak jak w ubiegłych latach po jednej gwiazdce otrzymały warszawskie lokale Atelier Amaro oraz Senses. Nowością na liście jest krakowska restauracja Bottiglieria 1881, która otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę. Menu stworzone przez Przemysława Klimę łączy w sobie tradycję i nowoczesność, wykorzystując lokalne produkty.

Dodatkowo w tegorocznym zestawieniu siedem polskich restauracji zostało wyróżnionych odznaczeniem Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.

Czym są gwiazdki Michelin?

Pierwsza gwiazdka została przyznana restauracji w 1926 roku, a już cztery lata później wprowadzono system trzygwiazdkowy. Od tamtego czasu gwiazdki stały się znakiem rozpoznawczym Czerwonych Przewodników Michelin. W roku 1933 przypisano gwiazdkom definicje, które od tamtego czasu nie uległy zmianie.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży. Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Warto zaznaczyć, iż gwiazdki oceniają tylko i wyłącznie to, co znajduje się na talerzu klienta. Takie właściwości lokalu jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są w oddzielnym symbolu skrzyżowanego widelca i łyżki. Każda restauracja może być wyróżniona symbolem od jednego do pięciu sztućców. Symbolem odnoszącym się do poziomu komfortu hoteli jest piktogram małego budynku (każdy hotel może być wyróżniony jednym do pięciu symboli).

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Bottiglieria 1881 (@bottiglieria1881)

Najlepsze restauracje w Warszawie notowane są w przewodniku od 1997 roku. W 2008 roku dołączyły najlepsze restauracje w Krakowie i aktualnie nadal tylko te dwa polskie miasta reprezentowane są w przewodniku. Jak dotąd tylko trzy polskie restauracje zostały nagrodzone gwiazdką Michelin, ale podkreślić trzeba, że już sam fakt umieszczenia restauracji na liście rekomendacji Michelin jest ogromnym zaszczytem i nobilitacją.

Pięć zasad mających znaczenie w trakcie oceny lokalu, to: anonimowość inspektorów, ich obiektywność, staranna selekcja lokalu, coroczne aktualizacje oraz stałość poziomu usług. Kryteria oceny lokalu są takie same na całym świecie. Restauracja wyróżniona trzema gwiazdkami w Europie jest na takim samym poziomie jak restauracja z taką samą ilością gwiazdek po drugiej stronie globu. Dzięki temu czytelnik może być pewien poziomu oferowanych przez restaurację czy hotel usług.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Bottiglieria 1881 (@bottiglieria1881)

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Ogórki kanapkowe

Sezon ogórkowy w pełni . W każdym domu pachnie ogórkami i robimy je z przyjem...

Odsłon: 57

>60 min
2
Ciasta Malinowa Delicja

Malinowa Delicja to lekki, niezbyt słodki torcik jogurtowy ze świeżymi malina...

Odsłon: 677

>60 min
2
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 682

>60 min
14
30 min
3
Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 18615

15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

4
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9