Najlepsze przepisy na dania z dyni

Kolorowe ochłodzenie

Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno.

Fot. 123RF/Picsel

Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej

 

Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki zostawiamy, całość zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Dodajemy pokrojone ogórki gruntowe, ogórki małosolne, rzodkiew, koperek i rozprowadzamy zsiadłym mlekiem. Podajemy z jajkiem na twardo.

 

Kliknij!

 


Innym pomysłem na chłodnik zastąpienie kefiru czy zsiadłego mleka - pulpą pomidorową. W ten sposób otrzymamy chłodnik hiszpański, czyli gazpacho. Jak go zrobić? To proste! Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy w blenderze. Zagęszczamy masę ośródkami białych bułek, doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą oraz oliwą z oliwek i gotowe! Gazpacho możemy wzbogacić zmiksowanymi ogórkami, grillowaną papryką, szczyptą chili, sokiem z limonki oraz ziołami. Polecamy tymianek, rozmaryn oraz kolendrę. Jeśli mamy akurat smak na chłodnik po meksykańsku dodajmy siekany seler naciowy oraz kroplę sosu tabasco. Do takich zup doskonale pasują grzanki.

 

Kliknij!


Osobnym rozdziałem są chłodniki owocowe. Obecnie największą popularnością cieszą się chłodniki z truskawek, można go przyrządzić na dwa sposoby. W pierwszej wersji wykorzystujemy szypułkowane truskawki, które zagotowujemy w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem miodu, startego imbiru i soku z cytryny, a następnie miksujemy. Schładzamy i podajemy udekorowane świeżą miętą oraz jogurtem naturalnym. Do takiego chłodnika doskonale sprawdzą się tosty z jasnego pieczywa, czy na pozór niepasująca do zestawu, drobno pokruszona feta.

 

W drugiej wersji truskawki miksujemy na surowo, dodając inne owoce. Doskonałym uzupełnieniem będą maliny, jagody, poziomki, drylowane wiśnie, czy porzeczki. Uwaga - zupy nie należy miksować na gładką papkę - truskawki lepiej przetrzeć przez sito - a resztę owoców dodać w całości. Truskawki doskonale połączą się także z arbuzem, a same owoce z kolei polubią się z lekkim owocowym winem.

 

Kliknij!

 

Czy wiesz jakie desery są zdrowe, a których lepiej unikać? Zobacz wideo z Katarzyną Bosacką. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

8
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2