Fot. 123RF/Picsel
Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej
Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki zostawiamy, całość zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Dodajemy pokrojone ogórki gruntowe, ogórki małosolne, rzodkiew, koperek i rozprowadzamy zsiadłym mlekiem. Podajemy z jajkiem na twardo.
Innym pomysłem na chłodnik zastąpienie kefiru czy zsiadłego mleka - pulpą pomidorową. W ten sposób otrzymamy chłodnik hiszpański, czyli gazpacho. Jak go zrobić? To proste! Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy w blenderze. Zagęszczamy masę ośródkami białych bułek, doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą oraz oliwą z oliwek i gotowe! Gazpacho możemy wzbogacić zmiksowanymi ogórkami, grillowaną papryką, szczyptą chili, sokiem z limonki oraz ziołami. Polecamy tymianek, rozmaryn oraz kolendrę. Jeśli mamy akurat smak na chłodnik po meksykańsku dodajmy siekany seler naciowy oraz kroplę sosu tabasco. Do takich zup doskonale pasują grzanki.
Osobnym rozdziałem są chłodniki owocowe. Obecnie największą popularnością cieszą się chłodniki z truskawek, można go przyrządzić na dwa sposoby. W pierwszej wersji wykorzystujemy szypułkowane truskawki, które zagotowujemy w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem miodu, startego imbiru i soku z cytryny, a następnie miksujemy. Schładzamy i podajemy udekorowane świeżą miętą oraz jogurtem naturalnym. Do takiego chłodnika doskonale sprawdzą się tosty z jasnego pieczywa, czy na pozór niepasująca do zestawu, drobno pokruszona feta.
W drugiej wersji truskawki miksujemy na surowo, dodając inne owoce. Doskonałym uzupełnieniem będą maliny, jagody, poziomki, drylowane wiśnie, czy porzeczki. Uwaga - zupy nie należy miksować na gładką papkę - truskawki lepiej przetrzeć przez sito - a resztę owoców dodać w całości. Truskawki doskonale połączą się także z arbuzem, a same owoce z kolei polubią się z lekkim owocowym winem.
BR