Kolorowe ochłodzenie

Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno.

Fot. 123RF/Picsel

Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej

 

Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki zostawiamy, całość zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Dodajemy pokrojone ogórki gruntowe, ogórki małosolne, rzodkiew, koperek i rozprowadzamy zsiadłym mlekiem. Podajemy z jajkiem na twardo.

 

Kliknij!

 


Innym pomysłem na chłodnik zastąpienie kefiru czy zsiadłego mleka - pulpą pomidorową. W ten sposób otrzymamy chłodnik hiszpański, czyli gazpacho. Jak go zrobić? To proste! Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy w blenderze. Zagęszczamy masę ośródkami białych bułek, doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą oraz oliwą z oliwek i gotowe! Gazpacho możemy wzbogacić zmiksowanymi ogórkami, grillowaną papryką, szczyptą chili, sokiem z limonki oraz ziołami. Polecamy tymianek, rozmaryn oraz kolendrę. Jeśli mamy akurat smak na chłodnik po meksykańsku dodajmy siekany seler naciowy oraz kroplę sosu tabasco. Do takich zup doskonale pasują grzanki.

 

Kliknij!


Osobnym rozdziałem są chłodniki owocowe. Obecnie największą popularnością cieszą się chłodniki z truskawek, można go przyrządzić na dwa sposoby. W pierwszej wersji wykorzystujemy szypułkowane truskawki, które zagotowujemy w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem miodu, startego imbiru i soku z cytryny, a następnie miksujemy. Schładzamy i podajemy udekorowane świeżą miętą oraz jogurtem naturalnym. Do takiego chłodnika doskonale sprawdzą się tosty z jasnego pieczywa, czy na pozór niepasująca do zestawu, drobno pokruszona feta.

 

W drugiej wersji truskawki miksujemy na surowo, dodając inne owoce. Doskonałym uzupełnieniem będą maliny, jagody, poziomki, drylowane wiśnie, czy porzeczki. Uwaga - zupy nie należy miksować na gładką papkę - truskawki lepiej przetrzeć przez sito - a resztę owoców dodać w całości. Truskawki doskonale połączą się także z arbuzem, a same owoce z kolei polubią się z lekkim owocowym winem.

 

Kliknij!

 

Czy wiesz jakie desery są zdrowe, a których lepiej unikać? Zobacz wideo z Katarzyną Bosacką. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 571

>60 min
8
Desery Deserek kokosowa krówka

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. D...

Odsłon: 1579

30 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2