Kulinarne podróże Magdy Gessler

Magda Gessler zabrała już widzów w kulinarną podróż po Peru. Tym razem z ekipą TVN Style w aż dwóch dokumentach odkryje tajniki kuchni z różnych rejonów Meksyku. Burrito, nachos, tacos, papryczki chili, fasola, enchiladas, kukurydza, salsa… Po prostu palce lizać!

Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorami, intensywnymi zapachami, pachnącymi przyprawami oraz celebrowaniem w gronie rodziny i znajomych. W Meksyku kulinaria stanowią bardzo ważny element codziennego życia i są kluczem do poznania oraz lepszego zrozumienia zwyczajów, wierzeń i kultury Meksykanów.

W 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Od lat przepisy z tego kraju podbijają podniebienia smakoszy na całym świecie. W pierwszym dokumencie Magda Gessler zwiedzi rejony Meksyku Centralnego (Mexico Districto Federale i Puebla de los Angeles). Kto nie kojarzy takich potraw jak guacamole czy tortilla? Magda Gessler ruszy tropem tych kultowych dań i odkryje wszystkie ich tajniki.

Kolejnym celem Magdy Gessler stał się stan Oaxaca w południowym Meksyku. To idealne miejsce, żeby poznać autentyczną kuchnię prekolumbijską oraz potrawy i receptury stosowane przez Indian.

Czy w zalewie amerykańskich dań typu fast food Magdzie uda się odnaleźć tradycyjny i powiązany z naturą sposób odżywania?

Dwa odcinki:

  • 16 KWIETNIA, NIEDZIELA, GODZ. 16.10
  • 17 KWIETNIA, PONIEDZIAŁEK, GODZ. 16.10

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki pasta z makreli

Kanapkowa pasta z wędzonej makreli, z kiszonym ogórkiem i papryką konserwową....

Odsłon: 2720

15 min
7
>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka warstwowa gyros

Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...

Odsłon: 23

30 min
0
Dania główne Mielone z marchewką

Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...

Odsłon: 27

30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...

Odsłon: 181

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak przechowywać truskawki? Sprawdź, co zrobić, aby wydłużyć ich świeżość

Słodkie, soczyste owoce, którymi można się zajadać bez końca. Doskonale smakują solo, posypane cukrem lub zmiksowane z jogurtem naturalnym. W trakc...

0
Wideo Szakszuka po góralsku. Prosty i sycący przepis

Szakszuka to nic innego jak zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie. W tym góralskim wydaniu podaj ją z pl...

2
Informacje Nowalijki - co to jest i kiedy jest na nie sezon?

W sklepie czy na targach, wraz z przyjściem wiosny, pojawiły się świeże i młode warzywa oraz owoce. Botwinka, rzodkiewka, rabarbar czy szparagi to...

2
Informacje Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

Wyrzucasz końcówki i obierki ze szparagów? Z racji tego, że są bardzo cenionym i drogim warzywem, warto szanować każdą ich część. Okazuje się, że o...

3