Spis treści:
Ziołowe mikstury mogą skutecznie wzmocnić organizm, złagodzić ból lub ochronić przed rozwojem infekcji. Wiedzą o tym nasze babcie, które nieraz korzystały z dobrodziejstwa własnego ogródka. Okazuje się, że w średniowieczu, gdy ziołolecznictwo było jedynym sposobem na leczenie, specjalną miksturę długowieczności piła również królowa węgierska. Dowiedz się, co to jest larendogre i jak je zrobić.
Co to jest larendogre?
Większość osób nie wie, co to jest larendogre. To pochodząca ze średniowiecza mikstura, którą spożywała polska królewna, a potem królowa Węgier - Elżbieta Łokietkówna. Nazwa napoju pochodzi ze spolszczonego francuskiego określenia „l'eau de la reine d'Hongrie”, czyli w dosłownym tłumaczeniu: „woda królowej węgierskiej”. Elżbieta, córka Władysława I Łokietka i królowej Jadwigi Bolesławówny, która urodziła się w XIV wieku, dożyła aż 75 lat. W tamtych czasach uważano to za sędziwy wiek i zastanawiano się nad sekretem długowieczności Elżbiety.
Co to jest larendogre? Wszelkie informacje na temat prozdrowotnej mikstury historycy i pasjonaci zbierają z różnych podań. Niestety brakuje szczegółów, które pozwalają w idealnym stopniu odwzorować napój. Jest jednak na tyle dużo wiadomości, żeby spróbować stworzyć napój podobny do tego, który piła królowa Elżbieta Węgierska. To połączenie alkoholu i rozmaitych ziół o właściwościach leczniczych.
Jak zrobić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej?
Podstawą larendogre są zioła - dokładnie cztery, czyli lawenda, tymianek, mięta i najważniejszy - rozmaryn. Wykazują one szereg właściwości prozdrowotnych, które mogą wzmocnić organizm (ale oczywiście nie wyleczą chorób). Taka mikstura, rozcieńczona w dużej ilości wody, działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i wspomaga układ krążenia. Ponadto oczyszcza górne drogi oddechowe, poprawia koncentrację, pamięć oraz samopoczucie.
Składniki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 gałązka kwiatów lawendy
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka mięty
- 100 ml spirytusu 95%
Jak zrobić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej? Rozmaryn potnij na mniejsze fragmenty, kwiaty lawendy, listki tymianku i mięty zsuń palcami z gałązek na talerzyki. Wszystkie zioła przełóż do sterylnego słoika i zalej spirytusem. Łyżeczką lub czystymi dłońmi upchnij zioła tak, aby były całkowicie pokryte alkoholem. Zakręć szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Codziennie wstrząśnij dobrze słoikiem.
Dla urozmaicenia smaku można też do larendogre wrzucić odrobinę skórki z pomarańczy i kilka płatków z róży. Po upływie tego czasu, odcedź zioła i przelej napój do czystych słoików. Przechowuj dalej w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak pić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej? Pamiętaj, że jest to alkohol wysokoprocentowy, więc nie powinno się go spożywać w dużych ilościach. Wystarczy, że kilka kropel dodasz do pitej herbaty lub szklanki wody.
Źródło: Smaker.pl, YouTube @adolfkudlinski
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę »
Złocista nutella dyniowa. Słodkie smarowidło, które można zajadać bez wyrzutów sumienia »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »