Dania jednogarnkowe

Każdy chciałby poznać sekret długowieczności. Pasjonaci średniowiecza twierdzą, że odkryła go królowa Elżbieta Węgierska. Miała codziennie pić małe ilości mikstury przyrządzonej z naturalnych składników. Dowiedz się, co to jest larendogre i jak zrobić tajemniczą miksturę prozdrowotną.

Co to jest larendogre? Mikstura z XIV wieku wzmocni organizm | Fot. Domena publiczna / Wikimedia Commons // Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ziołowe mikstury mogą skutecznie wzmocnić organizm, złagodzić ból lub ochronić przed rozwojem infekcji. Wiedzą o tym nasze babcie, które nieraz korzystały z dobrodziejstwa własnego ogródka. Okazuje się, że w średniowieczu, gdy ziołolecznictwo było jedynym sposobem na leczenie, specjalną miksturę długowieczności piła również królowa węgierska. Dowiedz się, co to jest larendogre i jak je zrobić.

Sprawdź także: Chroni wątrobę, eliminuje zły cholesterol, pomaga na trawienie. Jak jeść i co zrobić z minikiwi?

Co to jest larendogre?

Większość osób nie wie, co to jest larendogre. To pochodząca ze średniowiecza mikstura, którą spożywała polska królewna, a potem królowa Węgier - Elżbieta Łokietkówna. Nazwa napoju pochodzi ze spolszczonego francuskiego określenia „l'eau de la reine d'Hongrie”, czyli w dosłownym tłumaczeniu: „woda królowej węgierskiej”. Elżbieta, córka Władysława I Łokietka i królowej Jadwigi Bolesławówny, która urodziła się w XIV wieku, dożyła aż 75 lat. W tamtych czasach uważano to za sędziwy wiek i zastanawiano się nad sekretem długowieczności Elżbiety. 

Co to jest larendogre? Wszelkie informacje na temat prozdrowotnej mikstury historycy i pasjonaci zbierają z różnych podań. Niestety brakuje szczegółów, które pozwalają w idealnym stopniu odwzorować napój. Jest jednak na tyle dużo wiadomości, żeby spróbować stworzyć napój podobny do tego, który piła królowa Elżbieta Węgierska. To połączenie alkoholu i rozmaitych ziół o właściwościach leczniczych.

Jak zrobić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej?

Podstawą larendogre są zioła - dokładnie cztery, czyli lawenda, tymianek, mięta i najważniejszy - rozmaryn. Wykazują one szereg właściwości prozdrowotnych, które mogą wzmocnić organizm (ale oczywiście nie wyleczą chorób). Taka mikstura, rozcieńczona w dużej ilości wody, działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i wspomaga układ krążenia. Ponadto oczyszcza górne drogi oddechowe, poprawia koncentrację, pamięć oraz samopoczucie.

Składniki

  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 gałązka kwiatów lawendy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka mięty
  • 100 ml spirytusu 95%

Jak zrobić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej? Rozmaryn potnij na mniejsze fragmenty, kwiaty lawendy, listki tymianku i mięty zsuń palcami z gałązek na talerzyki. Wszystkie zioła przełóż do sterylnego słoika i zalej spirytusem. Łyżeczką lub czystymi dłońmi upchnij zioła tak, aby były całkowicie pokryte alkoholem. Zakręć szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Codziennie wstrząśnij dobrze słoikiem.

Dla urozmaicenia smaku można też do larendogre wrzucić odrobinę skórki z pomarańczy i kilka płatków z róży. Po upływie tego czasu, odcedź zioła i przelej napój do czystych słoików. Przechowuj dalej w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak pić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej? Pamiętaj, że jest to alkohol wysokoprocentowy, więc nie powinno się go spożywać w dużych ilościach. Wystarczy, że kilka kropel dodasz do pitej herbaty lub szklanki wody.



Źródło: Smaker.pl, YouTube @adolfkudlinski

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę »

Złocista nutella dyniowa. Słodkie smarowidło, które można zajadać bez wyrzutów sumienia »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kasztanek bez pieczenia

Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...

Odsłon: 2303

30 min
2
Sałatki Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popu...

Odsłon: 18327

30 min
20
Sałatki Surówka z kapusty, marchewki i pora

Surówka z kapusty, marchewki i pora to idealny wybór! Jest szybka w przygotow...

Odsłon: 15

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8