Larendogre - mikstura z XIV wieku. Codziennie piła ją królowa węgierska i cieszyła się dobrym zdrowiem

Każdy chciałby poznać sekret długowieczności. Pasjonaci średniowiecza twierdzą, że odkryła go królowa Elżbieta Węgierska. Miała codziennie pić małe ilości mikstury przyrządzonej z naturalnych składników. Dowiedz się, co to jest larendogre i jak zrobić tajemniczą miksturę prozdrowotną.

Co to jest larendogre? Mikstura z XIV wieku wzmocni organizm | Fot. Domena publiczna / Wikimedia Commons // Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ziołowe mikstury mogą skutecznie wzmocnić organizm, złagodzić ból lub ochronić przed rozwojem infekcji. Wiedzą o tym nasze babcie, które nieraz korzystały z dobrodziejstwa własnego ogródka. Okazuje się, że w średniowieczu, gdy ziołolecznictwo było jedynym sposobem na leczenie, specjalną miksturę długowieczności piła również królowa węgierska. Dowiedz się, co to jest larendogre i jak je zrobić.

Sprawdź także: Chroni wątrobę, eliminuje zły cholesterol, pomaga na trawienie. Jak jeść i co zrobić z minikiwi?

Co to jest larendogre?

Większość osób nie wie, co to jest larendogre. To pochodząca ze średniowiecza mikstura, którą spożywała polska królewna, a potem królowa Węgier - Elżbieta Łokietkówna. Nazwa napoju pochodzi ze spolszczonego francuskiego określenia „l'eau de la reine d'Hongrie”, czyli w dosłownym tłumaczeniu: „woda królowej węgierskiej”. Elżbieta, córka Władysława I Łokietka i królowej Jadwigi Bolesławówny, która urodziła się w XIV wieku, dożyła aż 75 lat. W tamtych czasach uważano to za sędziwy wiek i zastanawiano się nad sekretem długowieczności Elżbiety. 

Co to jest larendogre? Wszelkie informacje na temat prozdrowotnej mikstury historycy i pasjonaci zbierają z różnych podań. Niestety brakuje szczegółów, które pozwalają w idealnym stopniu odwzorować napój. Jest jednak na tyle dużo wiadomości, żeby spróbować stworzyć napój podobny do tego, który piła królowa Elżbieta Węgierska. To połączenie alkoholu i rozmaitych ziół o właściwościach leczniczych.

Jak zrobić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej?

Podstawą larendogre są zioła - dokładnie cztery, czyli lawenda, tymianek, mięta i najważniejszy - rozmaryn. Wykazują one szereg właściwości prozdrowotnych, które mogą wzmocnić organizm (ale oczywiście nie wyleczą chorób). Taka mikstura, rozcieńczona w dużej ilości wody, działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i wspomaga układ krążenia. Ponadto oczyszcza górne drogi oddechowe, poprawia koncentrację, pamięć oraz samopoczucie.

Składniki

  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 gałązka kwiatów lawendy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka mięty
  • 100 ml spirytusu 95%

Jak zrobić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej? Rozmaryn potnij na mniejsze fragmenty, kwiaty lawendy, listki tymianku i mięty zsuń palcami z gałązek na talerzyki. Wszystkie zioła przełóż do sterylnego słoika i zalej spirytusem. Łyżeczką lub czystymi dłońmi upchnij zioła tak, aby były całkowicie pokryte alkoholem. Zakręć szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Codziennie wstrząśnij dobrze słoikiem.

Dla urozmaicenia smaku można też do larendogre wrzucić odrobinę skórki z pomarańczy i kilka płatków z róży. Po upływie tego czasu, odcedź zioła i przelej napój do czystych słoików. Przechowuj dalej w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak pić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej? Pamiętaj, że jest to alkohol wysokoprocentowy, więc nie powinno się go spożywać w dużych ilościach. Wystarczy, że kilka kropel dodasz do pitej herbaty lub szklanki wody.



Źródło: Smaker.pl, YouTube @adolfkudlinski

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę »

Złocista nutella dyniowa. Słodkie smarowidło, które można zajadać bez wyrzutów sumienia »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Desery Torcik z opłatkiem Barbie

Torcik przygotowałam dla mojej 6 letniej wnusi Magdaleny. Torcik bardzo pros...

Odsłon: 116

>60 min
8
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 270

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326