Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca

Fot. materiały prasowe

W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła miękką margaryną, może przynieść więcej zdrowotnych korzyści niż do tej pory sądzono - szczególnie w odniesieniu do chorób serca.

Naukowcy przeanalizowali wyniki badań przeprowadzonych na grupie ponad 70 000 kobiet - pracowników ochrony zdrowia w Stanach Zjednoczonych, by określić wpływ produktów wykorzystywanych do smarowania pieczywa na ryzyko wystąpienia chorób krążenia, w tym m. in. zawału serca, choroby wieńcowej oraz udaru niedokrwiennego. Uczestniczki badania monitorowano przez okres 13 lat, podczas których dwukrotnie poddawano ocenie spożycie produktów do smarowania.

Wyniki badania wykazały, że zastąpienie jednej stołowej łyżki masła lub twardej margaryny - margaryną miękką, wiązało się z 6% obniżeniem ryzyka wystąpienia zawału serca. Natomiast wyniki oceniające zastąpienie masła niskotłuszczowymi margarynami lub margarynami twardymi nie wykazywały takich rezultatów, podobnie jak korelacja pomiędzy ich spożyciem a występowaniem innych chorób krążenia niż zawał serca. Może to być tłumaczone dokładniejszą klasyfikacją zawałów serca w porównaniu do innych chorób krążenia, a także większą zależnością pomiędzy wystąpieniem zawału serca a miażdżycą naczyń krwionośnych.

Jest to pierwsze badanie modelowe porównujące bezpośrednio wpływ spożycia masła i margaryny na ryzyko wystąpienia zawału serca. Dlatego problem ten powinien być dalej badany. Jednak wyniki tej pierwszej analizy warto jest wziąć pod uwagę w swoich codziennych wyborach żywieniowych. Przeprowadzone badanie pokazało, że wprowadzenie już tak niewielkiej zmiany, jak zastąpienie jednej łyżki masła lub twardej margaryny - margaryną miękką, może korzystnie wpłynąć na zdrowie serca.

Źródlo: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34164

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 496

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4825

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1371

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113601

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11733

60 min
29