Ewa_Gotuje

Martin Gimenez Castro nowym sous chefem w „Hell’s Kitchen”

Argentyński mistrz kuchni Martin Gimenez Castro dołączył do programu „Hell’s Kitchen” jako sous chef. Jego zadaniem jest m.in. pomoc w koordynacji prac uczestników najbardziej smakowitego i najostrzejszego show w Polsce. Ósma edycja „Hell's Kitchen” od 1 marca w środę o godz. 21:00 w Polsacie.

Martin Gimenez Castro - nowy sous chef w "Hell's Kitchen" / Fot. Krystian Szczęsny

Martin Gimenez Castro to szef kuchni, właściciel dwóch topowych restauracji w Warszawie i pierwszy polski „Top Chef”. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 16 lat mieszka w Polsce z żoną Martą, którą poznał podczas pracy w Stanach Zjednoczonych, i córeczkami Martiną i Mią, które często gotują razem z tatą.

Choć jego kulinarne doświadczenie jest ogromne, w roli sous chefa pojawi się po raz pierwszy!  

- Jako sous chef w Hell’s Kitchen przede wszystkim chcę jak najwięcej wiedzy przekazać uczestnikom i podzielić się swoim doświadczeniem. Nie chodzi przecież o to, by komuś udowodnić, że wiem lepiej, ale żeby uczestnicy jak najwięcej skorzystali z tego programu. Żeby wydali kolację i żeby goście restauracji Hell’s Kitchen byli zadowoleni i żeby im to, co dostaną na talerzu smakowało. To jest nasz cel. Jako szef kuchni, szef restauracji, chcę uczestników jak najwięcej nauczy .

Będzie to również jego pierwsza kulinarna współpraca z Mateuszem Gesslerem.

- Mieliśmy okazję poznać się na planie Top Chef parę lat temu, znamy się oczywiście w środowisku, w którym Mateusz ma bardzo wysoką pozycję. Nigdy jednak nie gotowaliśmy razem. Na planie okazało się, że świetnie się rozumiemy, bo obaj mamy duże doświadczenie, wiemy jak pracować z kucharzami i szanujemy się jako profesjonaliści. Oczywiście miewamy odmienne zdania, metody czy techniki pracy, ale to jest bardzo inspirujące! Non stop trwa wymiana doświadczeń. Atmosfera w Hell’s Kitchen jest mega profesjonalna i jestem przekonany, że będziemy w kontakcie po programie - na pewno będziemy coś robić razem.

Martin zdradził również, jakie według niego cechy powinien mieć zwycięzca „Hell’s Kitchen” i przyszły szef kuchni.

Zwycięzca Hell’s Kitchen przede wszystkim powinien chcieć się uczyć, być otwarty na przyjmowanie wiedzy. Po drugie powinien tę wiedzę umieć stosować w praktyce. Niezmiernie ważna jest również odporność na stres – bycie kucharzem, to nieustająca walka z czasem i przy tym wciąż trzeba gotować perfekcyjnie, smacznie i zadbać o gości.

Zwycięzca Hell’s Kitchen powinien być wojownikiem, który nie da się zjeść przez stres! Szukamy takiego kucharza, który odważnie będzie zdobywał wiedzę i się doskonalił.

Jest takie jedno słowo ważne dla uczestników programu i w ogóle kucharzy – pokora. Każdy szef powinien wymagać od siebie codziennie najwyższych standardów. Kuchnia świata jest ogromna, jest w niej tyle do zrobienia, do posmakowania, do poznania. Jeśli kucharz uważa, że jest najlepszy, to jest jego koniec. Wszyscy wielcy szefowie kuchni, którzy mają gwiazdki Michelin, wspaniałe osiągnięcia, mają świadomość, że zawsze można coś zrobić lepiej i że zawsze znajdzie się ktoś, kto może lepiej gotować.

Pokora w tym zawodzie, to słowo-klucz.

Doświadczony szef kuchni wygrał pierwszą polską edycję programu „Top Chef” w 2013 roku. Do dziś pamięta emocje, jakie mu towarzyszyły w tym dniu.

- Do tej pory zwycięstwo pierwszej polskiej edycji Top Chef wspominam jako absolutnie wyjątkowe wydarzenie w moim życiu. Startując do programu, w ogóle nie myślałem o zwycięstwie – chciałam tylko pokazać, jak gotuję. Gdy usłyszałem werdykt, nie wierzyłem, że to dzieje się naprawdę. Dopiero w następnych dniach dotarło do mnie, że wygrałem Top Chef! Legendarny program, który oglądałem całe dorosłe życie w Stanach… Nagle zostałem pierwszym polskim Top Chefem! Minęło 10 lat, a ja wciąż jestem mega dumny z tego tytułu. Z dnia na dzień moje życie się zmieniło, stałem się znany… ale ja nie zapominam, że jestem kucharzem. Tytuł Top Chef zobowiązuje. Codziennie, każdym daniem,  które wychodzi spod mojej ręki, muszę to potwierdzić.

W koordynacji prac w „Hell’s Kitchen” Mateuszowi Gesslerowi oprócz Martina będzie pomagał mistrz gotowania z 30-letnim doświadczeniem, znany widzom z poprzedniej edycji: Robert Kondziela.

Ósma edycja „Hell's Kitchen” od 1 marca w każdą środę o godz. 21:00 w Polsacie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 26

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 274

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1200

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 285

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133473

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5