Najlepsze przepisy na ogórki

Matcha i pomarańcza Marcina - przepis z "Bake Off..."

W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na sernik z dodatkiem herbaty matcha.

Kruchy spód oraz dekoracja z kruchego ciasta
2 szklanki mąki pszennej
180 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki miodu
200 g migdałów bez skórki

Pomarańczowa żelka
4 sparzone, wyszorowane pomarańcze
10 g żelatyny
20 g cukru (do smaku)

Masa serowa
woda do przygotowania produktów na parze
400 ml schłodzonej śmietanki 30%
3 żółtka
80 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżka herbaty matcha (w proszku)
skórka starta z połowy pomarańczy
60 ml soku z pomarańczy oraz niewielka ilość do namoczenia żelatyny
20 g żelatyny
550 g dwukrotnie zmielonego, chudego twarogu

Galaretka z zielonej herbaty z kawałkami pomarańczy
3 łyżeczki lub dwie torebki zielonej herbaty
200 ml wody
50 ml wrzątku
8 g żelatyny
2 łyżki cukru
1-2 pomarańcze
50-100 g rodzynek

Dekoracja
125 g śmietany 36%
125 g serka mascarpone
1 laska wanilii
1 łyżka herbaty matcha (w proszku)
listki świeżej mięty

Kruchy spód oraz dekoracja z kruchego ciasta
Wszystkie składniki oprócz migdałów wymieszać i zagnieść do otrzymania jednolitej konsystencji. Migdały posiekać na małe kawałki, dodać do ciasta. Całość owinąć folią i schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów, wyciąć dwa okręgi o średnicy 20 cm. Jeden z nich ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 190°C przez około 15 minut (do złotego koloru). Przez pierwsze 8 minut ciasto piec przykryte folią aluminiową i obciążone grochem. Drugi okrąg podzielić na 12 trójkątów. Wyłożyć je na blaszkę i piec razem ze spodem.

Pomarańczowa żelka
Z jednej pomarańczy zetrzeć połowę skórki. Wszystkie pomarańcze wyfiletować, z resztek wycisnąć sok. Filety przełożyć do garnka, wlać sok (niewielką ilość zostawić do namoczenia żelatyny), dodać część startej skórki i cukier. Zagotować. Żelatynę namoczyć i dodać do zagotowanych owoców. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Całość zblendować, następnie wlać do metalowej lub silikonowej okrągłej formy o średnicy 19 cm. Odstawić do ostudzenia, następnie zamrozić.

Masa serowa
Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Na garnku umieścić metalową miskę, dodać śmietankę (50 ml), żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz herbatę matcha. Ubić na parze. Dodać skórkę startą z ¼ pomarańczy. Ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości soku z pomarańczy i dodać do gorącej masy. Mieszając, dodać zmielony twaróg. Tak przygotowaną masę odstawić do ostygnięcia. Dodać ubitą śmietanę (150 ml). Całość dokładnie połączyć ze sobą. Do tortownicy o średnicy 20 cm włożyć kruchy spód, na niego wylać około połowę masy, następnie wyłożyć zamrożoną żelkę pomarańczową oraz dodać resztę masy serowej. Chłodzić do całkowitego stężenia.

Galaretka z zielonej herbaty z kawałkami pomarańczy
Herbatę namoczyć w wodzie i odstawić na dwie godziny. Wyciągnąć fusy, dolać wrzątek, wymieszać i dodać żelatynę oraz cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Pomarańcze wyfiletować (potrzeba około 12 filetów). Na schłodzoną masę serową wyłożyć filety oraz rodzynki, a następnie zalać tężejącą galaretką z zielonej herbaty.

Dekoracja
Ozdobić rozetkami z bitej śmietany i mascarpone z ziarenkami wanilii, odrobiną herbaty matcha, listkami mięty oraz elementami z kruchego ciasta.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 119

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 204

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 100

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4