Mazagran – orzeźwiający francuski napój kawowy

Kiedy na dworze skwar i żar leje się z nieba, warto sięgnąć po coś pysznego i orzeźwiającego. Mazargan, lemon cofee, to napój na bazie kawy oraz soku z cytryny. Dodatek kostek lodu sprawi, że będzie to idealna propozycja na upały. Sprawdź, jak przygotować cytrynową kawę.

Fot.123RF/Picsel

Jesteś miłośnikiem kawy, jednak klasyczne espresso i cappuccino już dawno ci się znudziły? Koniecznie wypróbuj mazargan, a dokładnie café mazagran. W oryginalnym przepisie kawa ta podawana była w wersji z alkoholem, rumem bądź koniakiem. Nazwa napoju wywodzi się od nazwy algierskiego miasta Mazagran. Kawę wymyślili w 1840 roku stacjonujący na tych terenach francuscy żołnierze. Później napój ten był również niezwykle popularny na europejskich salonach w 50. i 60. Obecnie café mazagran powraca do łask kawoszy również w bezalkoholowej, cytrynowej wersji. 

Sprawdź także: Po tych napojach wątroba będzie jak nowa. 7 przepisów na napoje odtruwające

Jak zrobić cytrynowy mazargan?

Do przygotowania mrożonej kawy w wersji cytrynowej będzie potrzebować: espresso, soku z cytryny, cukru oraz kostek lodu.

Zacznij od przygotowania swojej ulubionej kawy espresso. Jeśli nie masz ekspresu lub kawiarki, możesz użyć czterech łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Do gorącej kawy wsyp cukier, stopień słodkości dostosuj do swoich preferencji. Odczekaj chwilę, aż napój przestygnie. Wlej kawę z cukrem do szklanki z lodem. Na koniec dodaj sok z cytryny, wystarczy jedna łyżka stołowa. Możesz udekorować całość plastrem cytryny.

Przepis na oryginalny mazargan

Do przygotowania mazarganu w wersji dla dorosłych będziesz potrzebować: świeżej kawy mielonej, koniaku lub rumu, cukru oraz kostek lodu. Zaparz intensywną, czarną kawę, a następnie schłodź ją w lodówce. Do zimnej kawy dodaj cukier oraz kieliszek alkoholu. W oryginalnych przepisach można znaleźć następujące proporcje: 100 ml koniaku na 400 ml kawy. Całość przelej do szklanki napełnionej lodem, gotowe!

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 277

60 min
4
Desery Ciasto budyniowe z borówkami

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem....

Odsłon: 151

30 min
4
Zupy Zupa przednówkowa

Ta zupa przednówkowa jest doskonałym sposobem na kreatywne wykorzystanie zapa...

Odsłon: 2089

30 min
9
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1