Jesteś miłośnikiem kawy, jednak klasyczne espresso i cappuccino już dawno ci się znudziły? Koniecznie wypróbuj mazargan, a dokładnie café mazagran. W oryginalnym przepisie kawa ta podawana była w wersji z alkoholem, rumem bądź koniakiem. Nazwa napoju wywodzi się od nazwy algierskiego miasta Mazagran. Kawę wymyślili w 1840 roku stacjonujący na tych terenach francuscy żołnierze. Później napój ten był również niezwykle popularny na europejskich salonach w 50. i 60. Obecnie café mazagran powraca do łask kawoszy również w bezalkoholowej, cytrynowej wersji.

Sprawdź także: Po tych napojach wątroba będzie jak nowa. 7 przepisów na napoje odtruwające
Jak zrobić cytrynowy mazargan?
Do przygotowania mrożonej kawy w wersji cytrynowej będzie potrzebować: espresso, soku z cytryny, cukru oraz kostek lodu.
Zacznij od przygotowania swojej ulubionej kawy espresso. Jeśli nie masz ekspresu lub kawiarki, możesz użyć czterech łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Do gorącej kawy wsyp cukier, stopień słodkości dostosuj do swoich preferencji. Odczekaj chwilę, aż napój przestygnie. Wlej kawę z cukrem do szklanki z lodem. Na koniec dodaj sok z cytryny, wystarczy jedna łyżka stołowa. Możesz udekorować całość plastrem cytryny.
Przepis na oryginalny mazargan
Do przygotowania mazarganu w wersji dla dorosłych będziesz potrzebować: świeżej kawy mielonej, koniaku lub rumu, cukru oraz kostek lodu. Zaparz intensywną, czarną kawę, a następnie schłodź ją w lodówce. Do zimnej kawy dodaj cukier oraz kieliszek alkoholu. W oryginalnych przepisach można znaleźć następujące proporcje: 100 ml koniaku na 400 ml kawy. Całość przelej do szklanki napełnionej lodem, gotowe!
Zobacz także:
Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »