Najlepsze przepisy na ogórki

Mazagran – orzeźwiający francuski napój kawowy

Kiedy na dworze skwar i żar leje się z nieba, warto sięgnąć po coś pysznego i orzeźwiającego. Mazargan, lemon cofee, to napój na bazie kawy oraz soku z cytryny. Dodatek kostek lodu sprawi, że będzie to idealna propozycja na upały. Sprawdź, jak przygotować cytrynową kawę.

Fot.123RF/Picsel

Jesteś miłośnikiem kawy, jednak klasyczne espresso i cappuccino już dawno ci się znudziły? Koniecznie wypróbuj mazargan, a dokładnie café mazagran. W oryginalnym przepisie kawa ta podawana była w wersji z alkoholem, rumem bądź koniakiem. Nazwa napoju wywodzi się od nazwy algierskiego miasta Mazagran. Kawę wymyślili w 1840 roku stacjonujący na tych terenach francuscy żołnierze. Później napój ten był również niezwykle popularny na europejskich salonach w 50. i 60. Obecnie café mazagran powraca do łask kawoszy również w bezalkoholowej, cytrynowej wersji. 

Sprawdź także: Po tych napojach wątroba będzie jak nowa. 7 przepisów na napoje odtruwające

Jak zrobić cytrynowy mazargan?

Do przygotowania mrożonej kawy w wersji cytrynowej będzie potrzebować: espresso, soku z cytryny, cukru oraz kostek lodu.

Zacznij od przygotowania swojej ulubionej kawy espresso. Jeśli nie masz ekspresu lub kawiarki, możesz użyć czterech łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Do gorącej kawy wsyp cukier, stopień słodkości dostosuj do swoich preferencji. Odczekaj chwilę, aż napój przestygnie. Wlej kawę z cukrem do szklanki z lodem. Na koniec dodaj sok z cytryny, wystarczy jedna łyżka stołowa. Możesz udekorować całość plastrem cytryny.

Przepis na oryginalny mazargan

Do przygotowania mazarganu w wersji dla dorosłych będziesz potrzebować: świeżej kawy mielonej, koniaku lub rumu, cukru oraz kostek lodu. Zaparz intensywną, czarną kawę, a następnie schłodź ją w lodówce. Do zimnej kawy dodaj cukier oraz kieliszek alkoholu. W oryginalnych przepisach można znaleźć następujące proporcje: 100 ml koniaku na 400 ml kawy. Całość przelej do szklanki napełnionej lodem, gotowe!

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
30 min
0
30 min
0
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 106

>60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 739

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9