Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com
Bardzo dobrym pomysłem na prezent są kolorowe ciasteczka w różnych kształtach, które będą się kojarzyły ze Świętym Mikołajem. Wystarczy odrobina czasu i chęci, aby wyszło z tego coś naprawdę ładnego i zabawnego. Możliwości jest wiele...
Renifery Mikołaja
Możesz zdecydować się na ciasteczka w kształcie głów reniferów. Do wykonania takich ciasteczek będziesz potrzebować:
- 280 g mąki,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 75 g masła,
- 30 g syropu klonowego,
- 40 ml wody,
- 1 łyżkę przyprawy do pierników,
- 1 łyżkę sody oczyszczonej,
- czekoladę deserową,
- kilku kolorowych cukiereczków.
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlej wodę, syrop klonowy, następnie dodaj cukier trzcinowy oraz masło. Wszystko razem rozpuść na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Przestudź.
2. Następnie dodaj przyprawę do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do mąki wymieszanej z sodą wlej płynną masę. Zamieszaj wszystko łyżką, aż poczujesz opór, następnie ugnieć ciasto rękoma, aż do połączenia wszystkich składników.
3. Ciasto włóż do woreczka foliowego i zostaw w lodówce na minimum 1 godzinę. Jednak im dłużej tam pozostanie tym lepiej. Po schłodzeniu ciasta, jeszcze chwilę wyrabiaj ciasto. Później rozwałkuj je na cienki placek i wytnij foremkami koła - to będą głowy reniferów. Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 10-12 minut. Po upieczeniu pierniczki wystudź.
4. Po przestudzeniu, pierniczki można udekorować tak, aby przypominały renifery Świętego Mikołaja. Do tego potrzebna będzie jedna tabliczka czekolady deserowej i kolorowe drażetki. Letnią czekoladę przełóż do woreczka foliowego, zrób w nim małą dziurkę, następnie narysuj poroże, oczka, usta i czekoladowy nosek. Na każdy czekoladowy nosek przyłóż czerwoną drażetkę.
Mikołajowe czapki
Kolejną propozycją z tej kategorii są czapeczki Świętego Mikołaja, które w najpełniejszy sposób symbolizują to wyjątkowe święto. Każda osoba obdarowana nimi, będzie zachwycona. Do wykonania czapeczek Mikołaja będziesz potrzebować:
- białka z 2 jaj,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- czerwony barwnik spożywczy,
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/2 szklaki cukru pudru.
Przygotowanie:
1. Ustaw piekarnik na 95° C. Ubij białka na sztywno. Do piany dodaj sok z cytryny oraz wanilię, a następnie dodaj cukier. Kontynuuj ubijanie, aż masa zacznie sztywnieć.
2. Przełóż masę do plastikowego worka, utnij rożek i wyciskaj małe trójkąty na blachę. Powinny się zmieścić 24 mikołajkowe czapeczki o wielkości 3,5 cm. Powinno ci pozostać około 1/4 worka masy bezowej.
3. Posyp trójkąty zabarwionym na czerwono cukrem, a pozostałą masą bezową zrób na czapeczkach pompony oraz "futerko". Piecz czapeczki aż stwardnieją, przez około godzinę. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim bezowe czapki na minimum 1 godzinę aby zrobiły się chrupiące.
4. Po godzinie wyjmij ciasteczka z pieca i pozostaw do wystygnięcia.
Świetnym pomysłem na obdarowanie bliskiej osoby w trakcie mikołajek, jest stworzenie migdałowych tutek i zapakowanie ich w piękne pudełeczko. Dla ozdoby można obwiązać je wstążką. Tutki migdałowe wykonuje się podobnie jak niemieckie tutki orzechowe. Z tą różnicą, że tutaj wypełnia się je masą bezowo-migdałową i posypuje cukrem pudrem. Do wykonania ciasteczek potrzeba:
- 250 g mąki i do podsypywania,
- 1 kostka schłodzonego masła (200 g),
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania,
- nadzienie: około 1 szklanki płatków migdałów i 1 szklanka cukru pudru.
Przygotowanie:
1. Przesianą mąkę połącz z roztrzepanymi żółtkami (białka wstawiamy do lodówki).
2. Dodaj posiekane w kostkę masło i kwaśną śmietanę.
3. Energicznie zagnieć. Gdy ciasto jest bardzo mokre, dodaj trochę mąki, gdy jest za luźne - odrobinę więcej śmietany.
4. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść około 25), ułóż na desce podsypanej mąką, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc.
5. Następnego dnia na stolnicy podsypanej mąką każdą kulkę rozwałkuj na krążek i przekrój nożem na pół.
6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
7. Białka ubij na sztywną pianę.
8. Dodaj cukier puder i dalej ubijaj aż powstanie jednolita, błyszcząca masa.
9. Dodaj migdały i dokładnie wymieszaj.
10. Na każdy pół-krążek ciasta nałóż po łyżeczce masy i zawiń w tutkę
11. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej tutki.
12. Każdą tutkę wysmaruj przed upieczeniem roztrzepanym jajkiem.
13. Piecz około 15 minut lub aż tutki będą zarumienione.
14. Po upieczeniu i ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
A w chatce z piernika...
Prezentem "de luxe" może być cały domek z piernika z bożonarodzeniowymi ozdobami i śniegowym lukrem. Wbrew pozorom zrobienie własnej piernikowej chatki nie jest to takie trudne! Warto wypróbować przepisy naszych użytkowników.
Przepis na domek z piernika. Kliknij!
Chatka z piernika. Kliknij!
Domek z piernika w wersji mini. Kliknij!
Warto pamiętać, aby pięknie wyglądające ciasteczka również w odpowiedni sposób zapakować. W sklepach dostępne są różne wymyślne opakowania, które sprawią, że ciasteczka będą się świetnie prezentowały. Z okazji mikołajek, warto zdecydować się na opakowania w kształcie płatków śniegu, gwiazdek czy po prostu w kształcie Świętego Mikołaja. Dzięki temu, będziemy mogli obdarować bliską osobą pysznym smakołykiem w pięknym opakowaniu.
Justyna Kruk/Smaker.pl