Spis treści:
Jeżeli dopadnie cię ból gardła, pierwszą myślą jest z reguły sięgnięcie po pastylkę lub syrop. Jednak na początkowe objawy, takie jak lekki stan zapalny, kaszel lub chrypka, świetnie mogą pomóc naturalne metody. Mnóstwo właściwości leczniczych kryje się w przyprawach korzennych, które są nieodłączną częścią zimowych i świątecznych przepisów. Dziś przyjrzymy się bliżej goździkom. Sprawdź, jak je przygotować, aby wyczarować miksturę na bolące gardło.
Sprawdź także: Ta herbata przynosi ogromną ulgę po przejedzeniu. Zrobisz ją z dwóch składników
Jakie właściwości mają goździki?
Goździki mają właściwości przeciwbólowe i znieczulające, które zawdzięczają zawartemu w nich eugenolowi. Zwalczają bakterie, wirusy i grzyby, mają także działanie przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają przeciwdziałać infekcjom. Będą przydatne podczas leczenia przeziębienia i grypy. Mają także działanie wspierające odporność organizmu. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwutleniające, pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Goździki wykazują również właściwości antyseptyczne, dzięki czemu pomagają usunąć bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Co więcej, dzięki nim możesz pozbyć się nieświeżego oddechu. Poleca się je również w przypadku wystąpienia gorączki, działają napotnie, pomagają pozbyć się dreszczy.
Przyprawa ta świetnie sprawdzi się również przy dolegliwościach żołądkowych, poprawiają także trawienie, będzie pomocna w przypadku niestrawności, działa także wiatropędnie. Goździki warto zastosować również w diecie niejadków, ponieważ mają działanie poprawiające apetyt. Goździki mają właściwości redukujące stres, a także ułatwiające zasypianie. Polecane są także osobom, które borykają się z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ obniżają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Przypisuje się im również właściwości detoksykujące. Co ciekawe, niegdyś goździki wykorzystywane były w przypadku leczenia bólu zębów.
Mikstura na bolące gardło – przepis i zastosowanie
Jeżeli dopadnie cię ból gardła, możesz przygotować miksturę opartą na ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Pomaga na chrypkę, zalegającą wydzielinę oraz stan zapalny. Zacznij od utarcia w moździerzu kilku goździków, wystarczą cztery sztuki. Następnie powstały proszek połącz z łyżką miodu, szczyptą kurkumy, imbiru, cynamonu i czarnego pieprzu, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą miksturę powoli zlizuj, tak jak lizaka, pozwalając by rozpuszczający się płyn zadziałał na ściany gardła.
Możesz także przygotować herbatę z dodatkiem goździków, ona również doskonale wpłynie na twoją odporność oraz pomoże zniwelować objawy przeziębienia i grypy. Do ulubionej herbaty dodaj kilka goździków, kawałek kory cynamonu, a także gwiazdę anyżu. Kiedy lekko przestygnie całość uzupełnij plastrem pomarańczy, cytryny, a także łyżeczką miodu.
Źródła: sekrety-zdrowia.org, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »
Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »
Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »