Dania jednogarnkowe

Po pieczeniu świątecznych ciast została ci spora porcja goździków? Możesz wykorzystać je do przygotowania mikstury na bolące gardło. Okazuje się, że ta pachnąca przyprawa ma działanie, dzięki któremu pozbędziesz się chrypki oraz stanu zapalnego. Podpowiemy ci, jakie właściwości mają goździki oraz podamy ci przepis na leczniczą miksturę.

Mikstura na ból gardła z goździków | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli dopadnie cię ból gardła, pierwszą myślą jest z reguły sięgnięcie po pastylkę lub syrop. Jednak na początkowe objawy, takie jak lekki stan zapalny, kaszel lub chrypka, świetnie mogą pomóc naturalne metody. Mnóstwo właściwości leczniczych kryje się w przyprawach korzennych, które są nieodłączną częścią zimowych i świątecznych przepisów. Dziś przyjrzymy się bliżej goździkom. Sprawdź, jak je przygotować, aby wyczarować miksturę na bolące gardło. 

Sprawdź także: Ta herbata przynosi ogromną ulgę po przejedzeniu. Zrobisz ją z dwóch składników

Jakie właściwości mają goździki?

Goździki mają właściwości przeciwbólowe i znieczulające, które zawdzięczają zawartemu w nich eugenolowi. Zwalczają bakterie, wirusy i grzyby, mają także działanie przeciwzapalne, dzięki czemu pomagają przeciwdziałać infekcjom. Będą przydatne podczas leczenia przeziębienia i grypy. Mają także działanie wspierające odporność organizmu. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwutleniające, pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo. Goździki wykazują również  właściwości antyseptyczne, dzięki czemu pomagają usunąć bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Co więcej, dzięki nim możesz pozbyć się nieświeżego oddechu. Poleca się je również w przypadku wystąpienia gorączki, działają napotnie, pomagają pozbyć się dreszczy. 

Przyprawa ta świetnie sprawdzi się również przy dolegliwościach żołądkowych, poprawiają także trawienie, będzie pomocna w przypadku niestrawności, działa także wiatropędnie. Goździki warto zastosować również w diecie niejadków, ponieważ mają działanie poprawiające apetyt. Goździki mają właściwości redukujące stres, a także ułatwiające zasypianie. Polecane są także osobom, które borykają się z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ obniżają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Przypisuje się im również właściwości detoksykujące. Co ciekawe, niegdyś goździki wykorzystywane były w przypadku leczenia bólu zębów. 

Mikstura na bolące gardło – przepis i zastosowanie

Jeżeli dopadnie cię ból gardła, możesz przygotować miksturę opartą na ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Pomaga na chrypkę, zalegającą wydzielinę oraz stan zapalny. Zacznij od utarcia w moździerzu kilku goździków, wystarczą cztery sztuki. Następnie powstały proszek połącz z łyżką miodu, szczyptą kurkumy, imbiru, cynamonu i czarnego pieprzu, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą miksturę powoli zlizuj, tak jak lizaka, pozwalając by rozpuszczający się płyn zadziałał na ściany gardła. 

Możesz także przygotować herbatę z dodatkiem goździków, ona również doskonale wpłynie na twoją odporność oraz pomoże zniwelować objawy przeziębienia i grypy. Do ulubionej herbaty dodaj kilka goździków, kawałek kory cynamonu, a także gwiazdę anyżu. Kiedy lekko przestygnie całość uzupełnij plastrem pomarańczy, cytryny, a także łyżeczką miodu. 

Źródła: sekrety-zdrowia.org, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »

Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »

Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4669

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2025

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8