Fot. 123RF/Picsel
Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście znajdziemy także w ogrodach i lasach - te dziko rosnące mają w sobie najwięcej cennych wartości odżywczych.
W jaki sposób maliny wpływają na nasze zdrowie?
Niepozorne maliny to przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B, które znakomicie wpływają na serce i funkcjonowanie układu nerwowego (witamina B1). Są one znakomitym źródłem kwasu foliowego (witamina B9), tak potrzebnego przyszłym mamom. Warto jednak pamiętać, aby kobiety w zaawansowanej ciąży nie przyjmowały malin w zbyt dużych ilościach, bowiem obecna w tych owocach witamina B6 wywołuje nieznaczne rozkurcze mięśni gładkich, w tym także mięśni macicy, które mogą spowodować wcześniejszy poród.
Maliny, do swojego jadłospisu obowiązkowo powinny wprowadzić osoby odchudzające się. Owoce te są niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się tylko 4,7 kcal, ale aż 6,7 gramów błonnika! Dzięki dużej jego zawartości, maliny po spożyciu pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości. Ponadto wstępujące w tych owocach pektyny wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Oprócz walki ze zbędnymi kilogramami, maliny znakomicie wpływają na wygląd naszej skóry, wszystko za sprawą polifenoli i antyoksydantów, które znacznie spowalniają starzenie się komórek.
Owoce malin są również znakomitym źródłem substancji mineralnych. Żelazo i miedź w nich zawarte pomagają w zwalczaniu anemii. Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny powinny spożywać osoby, które borykają się z problemami nerek lub woreczka żółciowego. Zawarty w tych owocach kwas elagowy ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Sprawdzone przepisy na ciasta z malinami
Skoro wiemy, że maliny tak dobrze pływają na nasz organizm, warto jak najczęściej włączać je do naszego jadłospisu. Można przygotować z nich doskonałe sałatki, sosy, dżemy i soki, jednak najlepszym sposobem na ich spożytkowanie będzie zrobienie z ich doskonałego ciasta. Jakiego? W tym wypadku możliwości są niemal nieograniczone. Jeśli potrzebujecie inspiracji, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szybkie mini torciki malinowe
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tolerancja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Tarta z białą czekoladą i malinami
Fot. Kocurekwkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Torcik malinowo-czekoladowy
Fot. Iwonasz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pyszny sernik z malinami na kruszonce
Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie