Izabela Trojanowska to wokalistka, która od lat ma szczególne miejsce w sercach polskiej publiczności. Bez jej wielkiego przeboju „Wszystko czego dziś chcę” niegdyś nie mogła obyć się żadna prywatka. Kultowa piosenka do dzisiaj rozbrzmiewa często z głośników podczas wielu imprez. Izabela Trojanowska dała się poznać również jako aktorka, filmowa, teatralna i serialowa. Widzowie w szczególności polubili ją za kultową rolę Moniki Ross-Nawrot w serialu „Klan". Niewiele osób jednak wie, że pani Izabela jest również pasjonatką kuchni. Wzięła udział w XVI. Konkursie „Arte Culinaria Italiana", w którym zajęła trzecie miejsce! Daniem, które zaprezentowała artystka, była pasta carbonara.
Przepis na carbonarę
Carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, bazuje na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Co więcej, potrawa ta jest prosta w przygotowaniu, dlatego bez trudu dasz radę odtworzyć ją w domu. Jeżeli lubisz wyzwania, możesz pokusić się o przygotowanie dania od podstaw, czyli samodzielnie zrobić makaron. Do oryginalnego, włoskiego przepisu Spaghetti alla carbonara wykorzystuje się długi i cienki makaron typu spaghetti.
Aby przygotować carbonarę, będziesz potrzebować: 150 g makaronu spaghetti, 100 g pacetty (włoskiego boczku), dwa jajka, dwa ząbki czosnku, 30 g sera pecorino (może być również parmezan lub grana padano), sól i pieprz oraz świeżą natkę pietruszki.
Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z opisem na opakowaniu, powinien być al dente. W czasie, kiedy makaron się gotuje, możesz przygotować sos. Jajka sparz wrzątkiem, następnie wbij je do miski, dodaj sól i dokładnie je roztrzep. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż nabierze złotego koloru. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze chwilę smaż do połączenia się smaków. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i wrzuć na patelnię. Zdejmij z ognia, dodaj 15 g sera oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Makaron zalej roztrzepanymi jajkami, mieszaj do momentu, aż się zetną. Wyłóż makaron na talerz, posyp drugą częścią sera. Możesz udekorować go odrobiną natki pietruszki. Smacznego!
Zobacz także:
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »
Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »