Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Myśląc o kuchni włoskiej przed oczami stają nam pizza oraz oczywiście pyszne makarony. Kulinarne klimaty słonecznej Italii nie są obce znanej i lubianej aktorce i piosenkarce Izabeli Trojanowskiej. Dzięki przepisowi na jedną z najsłynniejszych włoskich past wygrała trzecie miejsce w konkursie kulinarnym. Sprawdź, jak zrobić najlepszą carbonarę we własnej kuchni.

Izabela Trojanowska pochwaliła się wygraną w konkursie | Fot.123RF/Picsel/ Fot.TRICOLORS/East News

Izabela Trojanowska to wokalistka, która od lat ma szczególne miejsce w sercach polskiej publiczności. Bez jej wielkiego przeboju Wszystko czego dziś chcę” niegdyś nie mogła obyć się żadna prywatka. Kultowa piosenka do dzisiaj rozbrzmiewa często z głośników podczas wielu imprez. Izabela Trojanowska dała się poznać również jako aktorka, filmowa, teatralna i serialowa. Widzowie w szczególności polubili ją za kultową rolę Moniki Ross-Nawrot w serialu „Klan". Niewiele osób jednak wie, że pani Izabela jest również pasjonatką kuchni. Wzięła udział w XVI. Konkursie „Arte Culinaria Italiana", w którym zajęła trzecie miejsce! Daniem, które zaprezentowała artystka, była pasta carbonara. 

Przepis na carbonarę 

Carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, bazuje na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Co więcej, potrawa ta jest prosta w przygotowaniu, dlatego bez trudu dasz radę odtworzyć ją w domu. Jeżeli lubisz wyzwania, możesz pokusić się o przygotowanie dania od podstaw, czyli samodzielnie zrobić makaron. Do oryginalnego, włoskiego przepisu Spaghetti alla carbonara wykorzystuje się długi i cienki makaron typu spaghetti. 

Aby przygotować carbonarę, będziesz potrzebować: 150 g makaronu spaghetti, 100 g pacetty (włoskiego boczku), dwa jajka, dwa ząbki czosnku, 30 g sera pecorino (może być również parmezan lub grana padano), sól i pieprz oraz świeżą natkę pietruszki.

Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z opisem na opakowaniu, powinien być al dente. W czasie, kiedy makaron się gotuje, możesz przygotować sos. Jajka sparz wrzątkiem, następnie wbij je do miski, dodaj sól i dokładnie je roztrzep. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż nabierze złotego koloru. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze chwilę smaż do połączenia się smaków. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i wrzuć na patelnię. Zdejmij z ognia, dodaj 15 g sera oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Makaron zalej roztrzepanymi jajkami, mieszaj do momentu, aż się zetną. Wyłóż makaron na talerz, posyp drugą częścią sera. Możesz udekorować go odrobiną natki pietruszki. Smacznego!

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
63

Przepis dnia

Ciasta Sernik śmietankowy z polewą czekoladową.

Sernik jest o smaku śmietankowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch...

Odsłon: 13905

30 min
30
30 min
41

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5