Dania jednogarnkowe

Najlepsza carbonara według Trojanowskiej! Tym przepisem wygrała 3. miejsce w konkursie!

Myśląc o kuchni włoskiej przed oczami stają nam pizza oraz oczywiście pyszne makarony. Kulinarne klimaty słonecznej Italii nie są obce znanej i lubianej aktorce i piosenkarce Izabeli Trojanowskiej. Dzięki przepisowi na jedną z najsłynniejszych włoskich past wygrała trzecie miejsce w konkursie kulinarnym. Sprawdź, jak zrobić najlepszą carbonarę we własnej kuchni.

Izabela Trojanowska pochwaliła się wygraną w konkursie | Fot.123RF/Picsel/ Fot.TRICOLORS/East News

Izabela Trojanowska to wokalistka, która od lat ma szczególne miejsce w sercach polskiej publiczności. Bez jej wielkiego przeboju Wszystko czego dziś chcę” niegdyś nie mogła obyć się żadna prywatka. Kultowa piosenka do dzisiaj rozbrzmiewa często z głośników podczas wielu imprez. Izabela Trojanowska dała się poznać również jako aktorka, filmowa, teatralna i serialowa. Widzowie w szczególności polubili ją za kultową rolę Moniki Ross-Nawrot w serialu „Klan". Niewiele osób jednak wie, że pani Izabela jest również pasjonatką kuchni. Wzięła udział w XVI. Konkursie „Arte Culinaria Italiana", w którym zajęła trzecie miejsce! Daniem, które zaprezentowała artystka, była pasta carbonara. 

Przepis na carbonarę 

Carbonara to jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów, bazuje na prostych, łatwo dostępnych składnikach. Co więcej, potrawa ta jest prosta w przygotowaniu, dlatego bez trudu dasz radę odtworzyć ją w domu. Jeżeli lubisz wyzwania, możesz pokusić się o przygotowanie dania od podstaw, czyli samodzielnie zrobić makaron. Do oryginalnego, włoskiego przepisu Spaghetti alla carbonara wykorzystuje się długi i cienki makaron typu spaghetti. 

Aby przygotować carbonarę, będziesz potrzebować: 150 g makaronu spaghetti, 100 g pacetty (włoskiego boczku), dwa jajka, dwa ząbki czosnku, 30 g sera pecorino (może być również parmezan lub grana padano), sól i pieprz oraz świeżą natkę pietruszki.

Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z opisem na opakowaniu, powinien być al dente. W czasie, kiedy makaron się gotuje, możesz przygotować sos. Jajka sparz wrzątkiem, następnie wbij je do miski, dodaj sól i dokładnie je roztrzep. Pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż nabierze złotego koloru. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze chwilę smaż do połączenia się smaków. Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i wrzuć na patelnię. Zdejmij z ognia, dodaj 15 g sera oraz sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Makaron zalej roztrzepanymi jajkami, mieszaj do momentu, aż się zetną. Wyłóż makaron na talerz, posyp drugą częścią sera. Możesz udekorować go odrobiną natki pietruszki. Smacznego!

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
69
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 24891

30 min
150
15 min
22

Polecane artykuły

Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

0
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0
Informacje Pomysły na szybki i pożywny obiad. Niedrogo, zdrowo i smacznie

Szukasz pomysłów na szybki i pożywny obiad? Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do kurczaka, ziemniaków i surówki. Równie dobrze możesz...

3