Spis treści:
- Marynaty do karkówki na grilla
- Soczysta pierś z kurczaka z grilla marynata – jak ją zrobić?
- Najlepsza marynata do żeberek
Jak długo marynować mięso na grilla? Jeśli brakuje ci czasu, nawet godzina moczenia mięsa w marynacie będzie lepsza niż nic. Najlepiej jednak przygotować mięso dzień wcześniej, włożyć do miski, zabezpieczyć folią spożywczą i odstawić je do lodówki na całą noc, a nawet dobę. Marynaty doskonale zmiękczą mięso, oraz nadadzą mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Warto pamiętać, aby używać do tego naczyń szklanych lub ceramicznych. Plastikowe pojemniki mogę wchodzić w reakcje se składnikami marynaty, przez co szkodliwe związki mogą trafiać do jedzenia. W poniższym artykule znajdziesz najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs.
Marynaty do karkówki na grilla
Jednym z najpopularniejszych mięs na grilla jest oczywiście karkówka. Odpowiednio zrobiona będzie krucha i soczysta, dlatego zadbaj o to, aby pokroić ją w ok. półtoracentymetrowe plastry, dzięki czemu powinna być idealnie przypieczona z zewnątrz oraz dobrze ścięta w środku. To, jaką marynatę do karkówki zastosujesz, zależy w głównej mierze od twoich preferencji smakowych.
Bazą marynaty z reguły jest olej roślinny lub oliwa. Dodatkowo, aby zmiękczyć mięso, warto dodać ocet jabłkowy, sok z cytryny lub alkohol, które powodują ścinanie białka, dzięki czemu mięso jest kruche. Karkówka świetnie smakować będzie także, gdy do marynaty dodamy musztardę lub miód. Do tego rodzaju mięsa z grilla świetnie pasuje paprykowy smak, dlatego do marynaty warto dodać słodką, wędzoną lub ostrą paprykę. Przedstawione poniżej składniki potrzebne będą do zamarynowania około kilograma mięsa.
Czosnkowo-ziołowa marynata do karkówki
Składniki
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki bazylia,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/3 łyżeczki cząbru,
- sól i pieprz do smaku.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miski wlej oliwę lub olej, wsyp przyprawy, dodaj rozgnieciony czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wszystko wymieszaj. Mięso dokładnie natrzyj marynatą, przełóż do pojemnika i szczelnie zabezpiecz, odstaw do lodówki na całą noc.
Miodowo-musztardowa marynata do karkówki
Składniki
- 3 łyżki miodu,
- 4 łyżeczki ostrej musztardy,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki.
Do miski wlej miód, najlepiej użyć lekko płynnego, dodaj musztardę, sos sojowy oraz pozostałe przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę i również wrzuć do marynaty, dokładnie wymieszaj. Mięso posmaruj marynatą z każdej strony, włóż do szklanego pojemnika, zakryj folią i odstaw do lodówki.
Paprykowa marynata do karkówki
Składniki
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- szczypta papryczki chili,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli,
- sól i pieprz do smaku.
Do miski wlej olej, przecier pomidorowy, wsyp wszystkie przyprawy oraz dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso posmaruj marynatę, przełóż do miski, zabezpiecz folią i odstaw do lodówki.
Soczysta pierś z kurczaka z grilla marynata – jak ją zrobić?
Do marynowania kurczaka dobrze sprawdzi się nabiałowa baza, na przykład jogurt. Świetnie zmiękczy mięso, dzięki czemu będzie delikatne. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się także z ziołami, np. oregano, tymiankiem, bazylią, kolendrą, miętą, natką pietruszki, czy estragonem. Poniższa ilość składników do marynaty wystarczy do przygotowania kilograma kurczaka.
Orzeźwiająca marynata jogurtowo-miętowa
Składniki
- 160 ml jogurtu greckiego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- garść świeżej mięty,
- garść natki pietruszki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz.
Zacznij od posiekania natki pietruszki oraz mięty. Do miseczki dodaj jogurt, posiekane zioła oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj. Marynatę wlej do miski z kawałkami piersi kurczaka, dokładnie je w niej obtocz, i odstaw do lodówki.
Marynata orzechowo-kolendrowa w stylu orientalnym
Składniki
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry,
- 1 łyżeczka suszonego imbiru,
- odrobinę chili.
Do miseczki dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, ocet oraz przyprawy. Wszystkie składniki wymieszaj i zamarynuj kurczaka.
Pomidorowa marynata do kurczaka w stylu włoskim
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej cebuli,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz.
Do passaty pomidorowej wlej oliwę, ocet jabłkowy, wsyp wszystkie przyprawy, cukier, dopraw solą i pieprzem. Piersi z kurczaka posmaruj marynatą, przełóż do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki.
Najlepsza marynata do żeberek
Na grillu można przygotować także żeberka, odpowiednio zrobione będą miękkie i pełne smaku. Niedoświadczonemu kucharzowi, żeberka mogą wydawać się mięsem trudnym do zrobienia. Nic bardziej mylnego, ważne, aby kupić produkt dobrej jakości, oraz dokładnie je zamarynować. Ważne, aby pamiętać, że żeberka potrzebują dosyć sporo czasu, aby dobrze się ugrillowały. Zaleca się pieczenie ich przez minimum pół godziny.
Marynata w stylu BBQ do żeberek z grilla
Składniki
- 50 ml whisky,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 1 łyżeczka Sos Worcestershire,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- porządna szczypta czarnego pieprzu.
Wszystkie płynne składniki wlej do miski, wsyp przyprawy i dokładnie wymieszaj. Nasmaruj żeberka marynatą, zabezpiecz w szczelnym naczyniu i odstaw do lodówki.
Marynata do żeberek z colą
Składniki
- 100 ml coli,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżeczki keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- szczypta ostrej papryki,
- sól i czarny pieprz.
Do miski wlej colę, dodaj miód, keczup, sos sojowy, musztardę oraz przyprawy, wszystko wymieszaj. Żeberka marynuj najlepiej przez całą noc.
Źródło: Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »