Fot. 123RF/Picsel
Zupa jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nic dziwnego, że jemy ją także w Boże Narodzenie. To od niej najczęściej zaczynamy wieczerzę wigilijną, więc bardzo ważnym jest, aby była ona naprawdę smaczna.
Najczęściej zajadamy się barszczem z uszkami, jednak to nie wszystko! Co region to obyczaj, dlatego na niektórych stołach pojawiają się naprawdę wyjątkowe propozycje.
Zupa grzybowa
Zupę grzybową jada się w polskich domach dosyć często, jednak ta prawdziwie świąteczna powinna zostać przygotowana wyłącznie z prawdziwków. Zwykle serwuje się ją w formie klarownego bulionu, jednak w niektórych zakątkach Polski bywa zabielana śmietaną lub podawana w formie kremu. Najczęściej spotykanym dodatkiem do zupy grzybowej są łazanki.
Zupa migdałowa
To danie pochodzi z kuchni kresowej i w dawnych czasach było przysmakiem ludzi zamożnych. Obecnie jest nieco zapomniane, jednak wciąż uchodzi za jeden z symboli polskiej Wigilii. Zgodnie z tradycją przygotowuje się ją na bazie mleka krowiego, jednak współcześnie wiele osób wykorzystuje do jej zrobienia mleko migdałowe. Bywa serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Zupa rybna
Ten rodzaj zupy jest szczególnie popularny w kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej oraz skandynawskiej. W naszym kraju podawana jest głównie z okazji Wigilii na terenie Pomorza oraz Mazur. Według tradycyjnego przepisu, jest ona przygotowywana na bazie pozostałości po wstępnej obróbce ryb - mogą być to głowy i kręgosłupy. Najlepszą i najbardziej aromatyczną zupę zrobimy, łącząc kilka gatunków ryb. Do jej przygotowania idealnie nadaje się okoń, sandacz, szczupak, lin, węgorz oraz król naszych świąt - karp.
Siemieniotka
Inna nazwa tej zupy to konopianka. Jest to zupa rozpoczynająca wieczerzę wigilijną na obszarach Śląska. Według ludowych wierzeń, ziarna konopi miały chronić zdrowie domowników oraz przynieść płodność i obfitość.
Barszcz biały z grzybami
Barszcz biały króluje na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, jednak w wielu regionach Polski jada się go również w czasie Bożego Narodzenia. Dzięki dodatkowi grzybów, nabiera on wyjątkowego aromatu, idealnie wpisując się w charakter wigilijnej kolacji.
Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jaką zupę powinniście przygotować na święta, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
Fot. Facet_w_kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Staropolska wigilijna zupa migdałowa
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Bibimini na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
6. Kminkowy kapuśniak z grochem
Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.