Najlepsze przepisy na ogórki

Nie tylko barszcz, czyli jakie zupy zjadamy w czasie świąt?

Wigilijny stół nie może obyć się bez świątecznej zupy. Najpopularniejszy tego dnia jest barszcz czerwony, jednak w niektórych regionach Polski je się inne, ciekawe i nie mniej smaczne zupy.

Fot. 123RF/Picsel

Zupa jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Nic dziwnego, że jemy ją także w Boże Narodzenie. To od niej najczęściej zaczynamy wieczerzę wigilijną, więc bardzo ważnym jest, aby była ona naprawdę smaczna.

Najczęściej zajadamy się barszczem z uszkami, jednak to nie wszystko! Co region to obyczaj, dlatego na niektórych stołach pojawiają się naprawdę wyjątkowe propozycje.

Zupa grzybowa

Zupę grzybową jada się w polskich domach dosyć często, jednak ta prawdziwie świąteczna powinna zostać przygotowana wyłącznie z prawdziwków. Zwykle serwuje się ją w formie klarownego bulionu, jednak w niektórych zakątkach Polski bywa zabielana śmietaną lub podawana w formie kremu. Najczęściej spotykanym dodatkiem do zupy grzybowej są łazanki.

Zupa migdałowa

To danie pochodzi z kuchni kresowej i w dawnych czasach było przysmakiem ludzi zamożnych. Obecnie jest nieco zapomniane, jednak wciąż uchodzi za jeden z symboli polskiej Wigilii. Zgodnie z tradycją przygotowuje się ją na bazie mleka krowiego, jednak współcześnie wiele osób wykorzystuje do jej zrobienia mleko migdałowe. Bywa serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Zupa rybna

Ten rodzaj zupy jest szczególnie popularny w kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej oraz skandynawskiej. W naszym kraju podawana jest głównie z okazji Wigilii na terenie Pomorza oraz Mazur. Według tradycyjnego przepisu, jest ona przygotowywana na bazie pozostałości po wstępnej obróbce ryb - mogą być to głowy i kręgosłupy. Najlepszą i najbardziej aromatyczną zupę zrobimy, łącząc kilka gatunków ryb. Do jej przygotowania idealnie nadaje się okoń, sandacz, szczupak, lin, węgorz oraz król naszych świąt - karp.

Siemieniotka

Inna nazwa tej zupy to konopianka. Jest to zupa rozpoczynająca wieczerzę wigilijną na obszarach Śląska. Według ludowych wierzeń, ziarna konopi miały chronić zdrowie domowników oraz przynieść płodność i obfitość.

Barszcz biały z grzybami

Barszcz biały króluje na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, jednak w wielu regionach Polski jada się go również w czasie Bożego Narodzenia. Dzięki dodatkowi grzybów, nabiera on wyjątkowego aromatu, idealnie wpisując się w charakter wigilijnej kolacji.

Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jaką zupę powinniście przygotować na święta, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

 

1. Tradycyjna zupa grzybowa

Fot. Facet_w_kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Staropolska wigilijna zupa migdałowa

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Zupa rybna

Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Skandynawska zupa rybna

Fot. Bibimini na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Barszcz grzybowy

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Kminkowy kapuśniak z grochem

Fot. Orionka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 125

>60 min
4
30 min
11
Desery Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających borówek w galaretce i słodkiej, rozpływaj...

Odsłon: 141

60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 144

15 min
1
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 110

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4