Do góry

Zupy Przepis na:

Dania wigilijne – Tradycyjna zupa grzybowa

Dania wigilijne – Tradycyjna zupa grzybowa

Autor: Facet_w_kuchni

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 818

Dodano: 23.11.2016

Odsłon: 2280

Wśród wielu przepisów na tradycyjną wigilijną zupę grzybową, które są w necie, nie znalazłem takiego jak na tę z mojego rodzinnego domu. Może tajemnica tkwi w duszeniu warzyw, co daje wywarowi inny posmak? Myślę, że warto spróbować...

Składniki

  • Pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 3 cebule
  • 5 dkg suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
  • Pół paczki masła (ok. 100 g)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Opakowanie makaronu łazanki
  • Śmietana 18%
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby umyłem i zalałem zimną wodą. Następnego dnia ugotowałem je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po wystudzeniu, grzyby odcedziłem z wywaru. Drobno pokroiłem.

  2. Warzywa obrałem, umyłem i pokroiłem w nieduże kawałki. Ćwiartkę kostki masła (ok. dwóch łyżek) rozpuściłem w garnku, dodałem warzywa i poddusiłem. Dodałem pokrojone w kostkę cebule. Poddusiłem jeszcze kilka minut. Wlałem około litra wrzącej wody, osoliłem i ugotowałem warzywa do miękkości. Następnie wywar przecedziłem. Połączyłem wywar z grzybów, wywar z warzyw, grzybki i pozostałą część masła. Dodałem sól i pieprz do smaku.

  3. W tym czasie ugotowałem łazanki a następnie je odcedziłem.

  4. Na talerze włożyłem, każdemu według uznania, łazanki, które zalałem przygotowaną zupą. Według upodobań domowników dodałem łyżkę śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 27 listopada 2016 Przepyszna i bardzo aromatyczna zupa :) Wspaniałości <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń