Odczarować owsiankę

Owsianka to dla wielu relikt dzieciństwa. Pół biedy, gdy towarzyszą jej dobre wspomnienia, jednak dla Tadków-niejadków to częściej koszmar porannych śniadań. Owsiankę jednak zjeść trzeba było, zwłaszcza w zimowe poranki. A dziś? Dziś owsianka może być prawdziwym cudem o poranku...

Fot. 123RF/Picsel

Miseczka ciepłej zupy mlecznej to doskonały sposób, by porannej gonitwie skraść choćby kwadrans. Z włączonym radiem, spokojną muzyką, talerzem ciepłej, aromatycznej owsianki można pogrążyć się w chwili błogiego lenistwa, zanim zacznie się dzień. Łyk dobrej kawy łagodnie przerwie nasze bujanie w obłokach i oto zauważymy, że poranek wcale nie musi być beznadziejnym wyścigiem z czasem. Jak ona - owsianka - to robi, ze nawet poranne korki nam nie straszne?

 

Zdrowa

 

Płatki owsiane to źródło wszystkich składników, jakich potrzebuje nasz organizm. Talerz owsianki rano to potężna dawka węglowodanów - energia, białka - siła, i błonnika - lekkość. Dzięki dobrze przyswajalnym zasobom witaminy B6, owsianka poprawi naszą pamięć oraz pomoże uporać się ze stresem. B1, w połączeniu z kwasem pantotenowym poradzi sobie ze zmęczeniem oraz rozdrażnieniem. Porcja żelaza i magnezu pomoże nam w zachowaniu dobrej kondycji na cały dzień, a kwas oleinowy ma działanie antyrakowe. Co więcej owsianka jest dietetyczna, a to dobra wiadomość dla tych, którzy co rano smutno pochrupują dietetycznymi chlebkami. Tak samo ćwiczący na siłowniach powinni zapoznać się z nią bliżej. Jej składniki przekonają bez trudu, a sam smak? O smak trzeba zadbać.

 

Smaczna

 

Płatki owsiane gotujemy w mleku, ok. 5 minut, aż zmiękną i zaczną gęstnieć. Same w sobie mają dość neutralny smak - nie powalają na kolana, ale też nie odrzucają. Stanowią za to doskonałą bazę dla różnorakich dodatków. Wersja podstawowa owsianki to płatki, mała szczypta soli, nieco masła i łyżka miodu. Prostym urozmaiceniem może być garść rodzynek. Owsianki zaawansowane - choć cały czas szybkie w przygotowaniu - wykorzystują więcej dodatków. I tak możemy podarować sobie owsiankę z migdałami i białą czekoladą, owsiankę z gorzką czekolada i dżemem wiśniowym, owsiankę z brzoskwiniami, cynamonem i kawałkiem tartego i ugotowanego z płatkami imbiru... Złotą zasadą smaku owsianki niech będą puszczone wodze fantazji, zwłaszcza jeśli, razem z kawą, delikatnie wybudzamy kogoś, kto śpi koło nas...

 

Owsianka z kuchni Smakera

 

Czekoladowa owsianka z orzechami

taura

 

Miodowa owsianka z bananem

taura

 

Miodowa owsianka z malinami i płatkami migdałów

taura

 

Waniliowo-jagodowa owsianka

taura

 

Koniecznie zobacz inne zastosowania płatków owsianych! >>

 

Bartosz Rumieńczyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 269

15 min
12
Zupy Zupa szparagowa z cukinią i pulpecikami

Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...

Odsłon: 79

15 min
11
15 min
2
60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 45

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25