Dania jednogarnkowe

Owsianka to dla wielu relikt dzieciństwa. Pół biedy, gdy towarzyszą jej dobre wspomnienia, jednak dla Tadków-niejadków to częściej koszmar porannych śniadań. Owsiankę jednak zjeść trzeba było, zwłaszcza w zimowe poranki. A dziś? Dziś owsianka może być prawdziwym cudem o poranku...

Fot. 123RF/Picsel

Miseczka ciepłej zupy mlecznej to doskonały sposób, by porannej gonitwie skraść choćby kwadrans. Z włączonym radiem, spokojną muzyką, talerzem ciepłej, aromatycznej owsianki można pogrążyć się w chwili błogiego lenistwa, zanim zacznie się dzień. Łyk dobrej kawy łagodnie przerwie nasze bujanie w obłokach i oto zauważymy, że poranek wcale nie musi być beznadziejnym wyścigiem z czasem. Jak ona - owsianka - to robi, ze nawet poranne korki nam nie straszne?

 

Zdrowa

 

Płatki owsiane to źródło wszystkich składników, jakich potrzebuje nasz organizm. Talerz owsianki rano to potężna dawka węglowodanów - energia, białka - siła, i błonnika - lekkość. Dzięki dobrze przyswajalnym zasobom witaminy B6, owsianka poprawi naszą pamięć oraz pomoże uporać się ze stresem. B1, w połączeniu z kwasem pantotenowym poradzi sobie ze zmęczeniem oraz rozdrażnieniem. Porcja żelaza i magnezu pomoże nam w zachowaniu dobrej kondycji na cały dzień, a kwas oleinowy ma działanie antyrakowe. Co więcej owsianka jest dietetyczna, a to dobra wiadomość dla tych, którzy co rano smutno pochrupują dietetycznymi chlebkami. Tak samo ćwiczący na siłowniach powinni zapoznać się z nią bliżej. Jej składniki przekonają bez trudu, a sam smak? O smak trzeba zadbać.

 

Smaczna

 

Płatki owsiane gotujemy w mleku, ok. 5 minut, aż zmiękną i zaczną gęstnieć. Same w sobie mają dość neutralny smak - nie powalają na kolana, ale też nie odrzucają. Stanowią za to doskonałą bazę dla różnorakich dodatków. Wersja podstawowa owsianki to płatki, mała szczypta soli, nieco masła i łyżka miodu. Prostym urozmaiceniem może być garść rodzynek. Owsianki zaawansowane - choć cały czas szybkie w przygotowaniu - wykorzystują więcej dodatków. I tak możemy podarować sobie owsiankę z migdałami i białą czekoladą, owsiankę z gorzką czekolada i dżemem wiśniowym, owsiankę z brzoskwiniami, cynamonem i kawałkiem tartego i ugotowanego z płatkami imbiru... Złotą zasadą smaku owsianki niech będą puszczone wodze fantazji, zwłaszcza jeśli, razem z kawą, delikatnie wybudzamy kogoś, kto śpi koło nas...

 

Owsianka z kuchni Smakera

 

Czekoladowa owsianka z orzechami

taura

 

Miodowa owsianka z bananem

taura

 

Miodowa owsianka z malinami i płatkami migdałów

taura

 

Waniliowo-jagodowa owsianka

taura

 

Koniecznie zobacz inne zastosowania płatków owsianych! >>

 

Bartosz Rumieńczyk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1294

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 197

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8