Najlepsze przepisy na ogórki

Otwieramy sezon grillowy!

Majówka za pasem, a to oznacza, że najwyższy czas pomyśleć, jak przygotować się do tych kilku wolnych dni. Niezależnie od tego czy planujecie wyjazd za miasto czy też odpoczynek w domowym zaciszu, majówka jest dobrą okazją do rozpoczęcia sezonu grillowego.

Fot. materiały prasowe

Za co kochamy grillowanie? Przede wszystkim za możliwość odpoczynku. To jeden z najlepszych sposobów na relaks, odstresowanie i dobrą zabawę w kameralnym gronie. Co uwielbiamy grillować? Kiedyś na rusztach królowały głównie boczek, kiełbasa i karkówka. Dzisiaj, w dalszym ciągu są to ulubione potrawy Polaków - kiełbasę wybiera aż 45%, a karkówkę 25% z nich . Coraz chętniej łączymy również nowe smaki i nie boimy się eksperymentować. Oprócz ukochanych, tradycyjnych produktów Polacy sięgają także po smaczne i zdrowe dodatki np. kolorowe warzywa. Czerwona, zielona lub żółta papryka, pieczarki, cebula, a nawet czosnek to produkty, które nie tylko pięknie zdobią talerz, ale są też źródłem wielu witamin.
Podczas majówki koniecznie przygotujcie tych kilka prostych dań!

Grillowane papryki z kabanosem i fetą


Składniki:

  • Kabanosy (np. boryckie JBB Bałdyga)
  • Czerwona papryka
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Ser feta/ser kozi
  • Szczypiorek
  • Sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem (produkty podsmażamy do momentu odparowania wody z pieczarek). Kabanosy kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy do nich pieczarki i pokruszoną fetę. Połówki papryki nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy szczypiorkiem. Papryki zawijamy w folię aluminiową i grillujemy do miękkości.

Marynowana kiełbasa z grilla

Składniki:

  • Kiełbasa (np. dobropolska JBB Bałdyga)

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Posiekany rozmaryn

Sposób przygotowania:
Składniki marynaty mieszamy w misce do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie kroimy kiełbasę w niewielkie kawałki, nacinamy nożem i marynujemy przez około godzinę. Gotowe produkty kładziemy na ruszt.

Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem

Składniki:

  • Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Kiełbasa (np. śląska spec JBB Bałdyga)
  • Pieczarki
  • Kolorowa papryka
  • Czerwona cebula

Składniki na marynatę:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę mieszamy w misce. Boczek i kiełbasę kroimy w mniejsze plasterki i zanurzamy na chwilę w marynacie. Cebulę kroimy w plasterki, a kolorowe papryki w mniejsze kawałki. Na patyczki grillowe nabijamy na przemian wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Grillujemy do miękkości warzyw.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
1
Desery Naleśniki z serem

Moje ulubione naleśniki z serem. Proste , szybkie i smaczne . Polecam

Odsłon: 15221

15 min
35
Zupy Biwakowa grochówka

Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zaw...

Odsłon: 57

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26