W jaki sposób rozpoznać, że nasze stawy potrzebują pomocy? Jedną z pierwszych oznak tego typu problemów jest ból, pojawiający się np. przy wchodzeniu po schodach.
Wbrew pozorom, nie jest to schorzenie, z którym muszą borykać się wyłącznie starsi, gdyż badania wskazują, iż dotyczy on osób w coraz młodszym wieku. W takich przypadkach lekarze mogą zalecić rehabilitację oraz zażywanie wzmacniających leków.
Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Doskonałym wsparciem takiej terapii będzie również odpowiednio zbilansowana dieta. Oto produkty, których nie powinno w niej zabraknąć.
1. Kolagen
To właśnie on jest składnikiem mazi stawowej, która odpowiada za zmniejszanie tarcia w stawach i zapewnienie odpowiedniej ich ruchomości. Niestety z wiekiem (po 25 roku życia) zmniejsza się ilość kolagenu w naszym organizmie, czego objawem jest ból lub tzw. trzeszczenie stawów. Aby uzupełnić niedobory kolagenu warto spożywać m.in. galaretki z dobrej jakości mięsa wieprzowego czy długo gotowany rosół na bazie kurzych łapek czy golonki.
Oliwa extra vergine zawiera w sobie związek, który pomaga obniżyć w organizmie poziom enzymów odpowiadających za wiele stanów zapalnych, w tym także dokuczliwe i bolesne zapalenia stawów. W tej kwestii ma ona podobne działanie do niektórych leków, przepisywanych przez lekarzy.
Białko to podstawowy budulec chrząstki stawowej, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie wspierającej zdrowie stawów. Pamiętajmy więc, by w naszym codziennym jadłospisie znalazły się m.in. jaja, chude mięsa, ryby, produkty mleczne jak np. kefiry, jogurty czy twarogi oraz rośliny strączkowe jak np. soja, fasola, groch, soczewica itd., które są źródłem białek roślinnych.
Chociaż zazwyczaj produkt ten kojarzymy ze wzmacnianiem kości, a nie stawów, to mimo wszystko może on nam pomóc także w tym drugim przypadku. Naukowcy z jednego z bostońskich szpitali przeprowadzili badania, które wykazały, że u kobiety pijących niskotłuszczowe lub odtłuszczone mleko zdecydowanie wolniej postępują choroby zwyrodnieniowe stawów.
Wiele osób unika tłustych ryb, w obawie o swoją figurę. Trudno o gorszy błąd. Ryby takie jak łosoś lub makrela to doskonałe źródło cennych kwasów omega 2, które w niezwykły wręcz sposób wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Naukowcy potwierdzili, iż jedną z ich niewątpliwych zalet jest łagodzenie objawów choroby zwyrodnieniowej stawów.