Grill - temat specjalny

Pij codziennie na czczo. Uszczęśliwisz nie tylko wątrobę

Połączenie oliwy z oliwek z cytryną jest znane od długiego czasu. Wykorzystywane jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Mikstura ma właściwości, które m.in. wspomogą odchudzanie i oczyszczą organizm. Kto powinien spożywać oliwę z oliwek z cytryną?

Kto powinien pić oliwę z oliwek z cytryną? Wszyscy, którzy odczuwają zmęczenie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie właściwości ma oliwa?

Oliwa z oliwek to źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-6 i omega-3. Znajdą się w niej również przeciwutleniacze, wapń, potas i polifenole. 

Te składniki sprawiają, że przyjmowanie oliwy z oliwek ma pozytywny wpływ m.in. na układ krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują przepływ krwi, działają przeciwzakrzepowo. Spożywanie oliwy z oliwek pomoże uchronić się przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

Oliwa z oliwek ma też właściwości wspierające pracę mózgu i całego układu nerwowego. Poprawi pamięć i koncentrację, zredukuje poziom stresu i zniweluje ryzyko zachorowania na depresję. Oliwa opóźni też proces starzenia organizmu i ochroni go przed wolnymi rodnikami.

Jakie właściwości ma cytryna?

Cytryna to owoc o kwaśnym smaku, kojarzony jako źródło witaminy C. W składzie zawiera również polifenole, przeciwutleniacze, potas, magnez, wapń, żelazo i sód. Dzięki takiej mieszance cytryna jest naprawdę bardzo zdrowym owocem.

Cytryna ma głównie właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Wzmocni organizm podczas wszelkich infekcji, przeziębień i gryp. Zawartość polifenoli nadaje cytrynie właściwości wspierających układ krążenia. Spożywanie cytryny pozytywnie zadziała na jakość i trwałość naczyń krwionośnych. Zapobiegnie wystąpieniu miażdżycy, zawału i udaru.

Przeciwutleniacze w cytrynie zahamują procesy przedwczesnego starzenia i wyeliminują wolne rodniki z organizmu. Jedzenie kwaśnego owocu ograniczy wchłanialność cukrów z pokarmów, więc cytryna sprawdzi się podczas odchudzania.

Na co pomaga picie oliwy z oliwek z cytryną?

Połączenie oliwy z oliwek z cytryną powinno się spożywać na pusty żołądek, gdyż to przyniesie najwięcej korzyści. Do łyżki oliwy wyciskamy kilka kropel świeżej cytryny, pijemy, a następnie czekamy ok. 30 minut. Po tym czasie możemy zjeść śniadanie. Jeśli nie jesteśmy przekonani do takiej formy przyjmowania oliwy z oliwek z cytryną, mieszanka może posłużyć jako sos do sałatki. Oliwę mieszamy z wyciśniętą cytryną w proporcji 1:1 i zalewamy nią danie.

Mieszanina oliwy z oliwek z cytryną będzie antyoksydantem dla wątroby. Oczyszczenie organu pozwoli na pozbycie się oznak ciągłego zmęczenia, bóli głowy i ospałości. Spożywanie oliwy z oliwek z cytryną pomoże przyspieszyć metabolizm, obniżyć poziom cholesterolu i ułatwić trawienie. Pomoże także na oczyszczenie jelit i zwalczenie zaparć. Oliwa z oliwek z cytryną ma działanie przeciwzapalnie, więc złagodzi dolegliwości reumatyczne i bóle stawów.

Kto powinien pić oliwę z oliwek z cytryną?

Oliwę z oliwek z cytryną powinny pić osoby, które mają problem ze zmęczeniem, ospałością lub bólami głowy. Takie objawy mogą wskazywać na to, że wątroba jest obciążona toksynami. Picie oliwy z cytryną zwalczy te dolegliwości.

Również osoby na diecie odchudzającej powinny sięgnąć po oliwę z oliwek z cytryną. Picie mieszanki wspomoże przyspieszanie metabolizmu, oczyszczanie jelit, co wpłynie pozytywnie na odchudzanie.

Zobacz także:

Jak wybrać dobry makaron? Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor »

Te warzywa wyniszczają tarczycę. Zobacz, czego unikać na swoim talerzu »

Apel lekarza: nigdy nie popełniaj tych błędów podczas gotowania rosołu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 166

>60 min
2
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17