Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Pij ją z samego rana. Na odchudzanie, płaski brzuch i lepsze samopoczucie

Woda z miodem na czczo - dlaczego warto ją pić? Okazuje się, że woda miodowa wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, które są bardzo korzystne dla organizmu. Sięgaj po nią regularnie, jeśli cierpisz z powodu zaparć lub wysokiego ciśnienia. Dowiedz się, na co jeszcze pomaga i jak ją przygotować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak łatwo się domyślić, woda miodowa to zwykła woda, do której dodano niewielką porcję miodu. To właśnie jego zawartość sprawia, że napój nabiera cennych właściwości i warto go pić zaraz po przebudzeniu. Jeśli wzbogacisz go jeszcze owocami lub warzywami (np. cytryną, ogórkiem), przyprawami czy ziołami (np. tymiankiem, kurkumą), to stanie się jeszcze zdrowszy dla organizmu. Sprawdź, dlaczego warto pić wodę z miodem na czczo.

Sprawdź także: Sassy water, czyli woda na płaski brzuch. Pokochały ją celebrytki

Woda z miodem na czczo - dlaczego warto pić?

Prozdrowotne właściwości wody z miodem wynikają prawie wyłącznie z drugiego składnika, czyli miodu. Choć najkorzystniej spożywać nieprzetworzony miód samodzielnie, to rozcieńczony po prostu łatwiej przyjąć, szczególnie rano lub jeśli nie jesteś zwolennikiem jego słodkiego smaku. 

Połączenie wody z miodem na czczo wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Woda miodowa pita zaraz po obudzeniu, a pół godziny przed śniadaniem, usprawnia pracę jelit i zmniejsza ryzyko niekomfortowych zaparć, co z kolei przekłada się na płaski brzuch i brak dolegliwości gastrycznych. Regularne picie tego napoju przyspieszy metabolizm i poprawi trawienie

Co więcej, poranne sięganie po wodę z miodem szybko doda energii, poprawi samopoczucie i koncentrację. Wszystko za sprawą zawartej w miodzie glukozy, która regeneruje mózg oraz usprawnia procesy myślenia. Jeśli z kolei cierpisz na zbyt wysokie ciśnienie lub jego skoki, połącz wiodę miodową z aronią - wówczas skutecznie obniżysz ciśnienie krwi. Wieczorem możesz dodać do napoju melisę, wtedy będzie miał kojące i wyciszające działanie. To połączenie szczególnie polecane w przypadku bezsenności

Woda z miodem na czczo to wspaniałe wsparcie dla układu odpornościowego. Zastrzyk składników odżywczych wzmacnia nas w walce z infekcjami. Napój, zwłaszcza z dodatkiem cytryny, wykazuje też działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. 

Przesadziłeś z alkoholem i męczy cię poranny kac? To również dobry powód, by wypić wodę z miodem na czczo. Może ona złagodzić nieprzyjemne objawy, ponieważ fruktoza, którą zawiera miód, neutralizuje działanie alkoholu. 

Zobacz: Słodko-kwaśny koktajl z jabłkami

Jak przygotować wodę miodową?

Skoro wiesz już, dlaczego warto pić wodę z miodem na czczo, dowiedz się jeszcze, jak przygotować wodę miodową. Przepis nie jest wcale skomplikowany i w wersji podstawowej wymaga zaledwie dwóch składników. Na początku do szklanki (ok. 250 ml) wlej przegotowaną, ale ostudzoną wodę. Powinna być ciepła, ale nie gorąca (zbyt wysoka temperatura spowoduje, że miód utraci wszystkie cenne właściwości - nie przekraczaj 40 stopni!). 

Do szklanki z ciepłą wodą dodaj tylko łyżkę miodu i całość dobrze wymieszaj, by drugi składnik się rozpuścił. Jeśli chcesz, żeby twój poranny napój jeszcze korzystniej działał na organizm, wyciśnij do niego sok z połowy cytryny i dodaj imbir. To prawdziwy specyfik, dodający energii, wzmacniający odporność i przyspieszający spalanie tłuszczu. Możesz też do wody z miodem na czczo wrzucić 1/3 łyżeczki kurkumy albo cynamonu - to podkręci metabolizm i również zapewni wsparcie organizmu w walce z infekcjami. 

Zobacz także:

Polskie dania w czołówce najlepszych narodowych kuchni świata 2022 roku »

Dodaj do biszkoptu. Będzie delikatniejszy i jeszcze bardziej puszysty »

Witaminy, które mogą pomóc chronić przed smogiem. Pamiętaj o nich właśnie teraz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Domowa wiejska kiełbasa podpiekana

Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...

Odsłon: 809

>60 min
11
>60 min
14
30 min
3
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Sposoby na idealny biszkopt - wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca

Biszkopt to jeden z podstawowych składników wielu ciast i tortów. Jednak czasem nie wyrośnie, pęknie, opadnie lub po prostu będzie zakalcem. Sprawd...

10
Informacje Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowyc...

10
Informacje Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to...

9
Informacje Zalewajka wraca do łask. Zupa naszych babć nie tylko na Wielkanoc

Zalewajka to najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca zupa. Bez wątpienia ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w kuchni polskiej. Swoją popu...

17