Inspektorzy docenili restaurację za wykorzystanie lokalnych produktów, innowacyjny styl gotowania, a także oryginalne połączenia smakowe.
Atelier Amaro komponuje swoje menu sezonowo. Serwuje między innymi żeberka z prosiaka złotnickiego w glazurze z soku z aronii czy łososia bałtyckiego w emulsji imbirowej, podanego z popcornem z prosa. Dodatkowo Wojciech Modest Amaro od niedawna pracuje nad stworzeniem laboratorium kulinarnego.
W ubiegłym roku Atalier Amaro otrzymała Wschodzącą Gwiazdkę, co było zapowiedzią obecnego wyróżnienia. Zgodnie z oczekiwaniami krytyków kulinarnych, a także nadzieją samego właściciela, w Polsce w końcu spełniło się największe marzenie każdego restauratora.
Przewodniki Michelina to jedno z najbardziej prestiżowych wydawnictw na świecie. Już samo znalezienie się restauracji na ich kartach jest ogromnym wyróżnieniem. Restauracjom przyznawane są także tzw. widelce. Cztery sztućce to nota najwyższa - obecnie dwie warszawskie restauracje cieszą się takim statusem - Amber Room i Pod Gigatnami.
Oprócz sztućców Michelin przyznaje też Bib Gourmand. Tym wyróżnieniem odznacza się restauracje, w których jakość potraw jest adekwatna do ich ceny. W Polsce ma je jedna restauracja - Butchery and Wine, która utrzymała zeszłoroczny tytuł.
Gwiazdki to wyróżnienie najwyższe. Przyznawane są przez specjalne kolegium trzech inspektorów, którzy odwiedzają lokale anonimowo. Jedna gwiazdka oznacza restaurację bardzo dobrą w swej kategorii, dwie to lokal z rewelacyjną kuchnią, a trzy to kuchnia warta nawet najdalszej podróży.
Mamy nadzieję, że pierwsza gwiazdka dla polskiej restauracji to zapowiedź kolejnych sukcesów naszych restauratorów.
Bartosz Rumieńczyk
Photo: Diana Domin/East News Warszawa 31/01/2010 Nagranie Programu Dzień Dobry TVN. Na zdjęciu: Wojciech Modest Amaro