Polacy zdobyli gwiazdkę Michelin!

Dziś w Paryżu odbyła się premiera prestiżowego Przewodnika Kulinarnego Michelin "Main Cities of Europe 2013". Wśród najlepszych europejskich restauracji, wyróżnionych słynnymi gwiazdkami, po raz pierwszy znalazła się polska restauracja - warszawska Atelier Amaro.

Inspektorzy docenili restaurację za wykorzystanie lokalnych produktów, innowacyjny styl gotowania, a także oryginalne połączenia smakowe.

Atelier Amaro komponuje swoje menu sezonowo. Serwuje między innymi żeberka z prosiaka złotnickiego w glazurze z soku z aronii czy łososia bałtyckiego w emulsji imbirowej, podanego z popcornem z prosa. Dodatkowo Wojciech Modest Amaro od niedawna pracuje nad stworzeniem laboratorium kulinarnego.

W ubiegłym roku Atalier Amaro otrzymała Wschodzącą Gwiazdkę, co było zapowiedzią obecnego wyróżnienia. Zgodnie z oczekiwaniami krytyków kulinarnych, a także nadzieją samego właściciela, w Polsce w końcu spełniło się największe marzenie każdego restauratora.

Przewodniki Michelina to jedno z najbardziej prestiżowych wydawnictw na świecie. Już samo znalezienie się restauracji na ich kartach jest ogromnym wyróżnieniem. Restauracjom przyznawane są także tzw. widelce. Cztery sztućce to nota najwyższa - obecnie dwie warszawskie restauracje cieszą się takim statusem - Amber Room i Pod Gigatnami.

Oprócz sztućców Michelin przyznaje też Bib Gourmand. Tym wyróżnieniem odznacza się restauracje, w których jakość potraw jest adekwatna do ich ceny. W Polsce ma je jedna restauracja - Butchery and Wine, która utrzymała zeszłoroczny tytuł.

Gwiazdki to wyróżnienie najwyższe. Przyznawane są przez specjalne kolegium trzech inspektorów, którzy odwiedzają lokale anonimowo. Jedna gwiazdka oznacza restaurację bardzo dobrą w swej kategorii, dwie to lokal z rewelacyjną kuchnią, a trzy to kuchnia warta nawet najdalszej podróży.

Mamy nadzieję, że pierwsza gwiazdka dla polskiej restauracji to zapowiedź kolejnych sukcesów naszych restauratorów.

Bartosz Rumieńczyk

 

Photo: Diana Domin/East News Warszawa 31/01/2010 Nagranie Programu Dzień Dobry TVN. Na zdjęciu: Wojciech Modest Amaro

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 63

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2