Sprawdzone przepisy na karnawał

Dziś w Paryżu odbyła się premiera prestiżowego Przewodnika Kulinarnego Michelin "Main Cities of Europe 2013". Wśród najlepszych europejskich restauracji, wyróżnionych słynnymi gwiazdkami, po raz pierwszy znalazła się polska restauracja - warszawska Atelier Amaro.

Inspektorzy docenili restaurację za wykorzystanie lokalnych produktów, innowacyjny styl gotowania, a także oryginalne połączenia smakowe.

Atelier Amaro komponuje swoje menu sezonowo. Serwuje między innymi żeberka z prosiaka złotnickiego w glazurze z soku z aronii czy łososia bałtyckiego w emulsji imbirowej, podanego z popcornem z prosa. Dodatkowo Wojciech Modest Amaro od niedawna pracuje nad stworzeniem laboratorium kulinarnego.

W ubiegłym roku Atalier Amaro otrzymała Wschodzącą Gwiazdkę, co było zapowiedzią obecnego wyróżnienia. Zgodnie z oczekiwaniami krytyków kulinarnych, a także nadzieją samego właściciela, w Polsce w końcu spełniło się największe marzenie każdego restauratora.

Przewodniki Michelina to jedno z najbardziej prestiżowych wydawnictw na świecie. Już samo znalezienie się restauracji na ich kartach jest ogromnym wyróżnieniem. Restauracjom przyznawane są także tzw. widelce. Cztery sztućce to nota najwyższa - obecnie dwie warszawskie restauracje cieszą się takim statusem - Amber Room i Pod Gigatnami.

Oprócz sztućców Michelin przyznaje też Bib Gourmand. Tym wyróżnieniem odznacza się restauracje, w których jakość potraw jest adekwatna do ich ceny. W Polsce ma je jedna restauracja - Butchery and Wine, która utrzymała zeszłoroczny tytuł.

Gwiazdki to wyróżnienie najwyższe. Przyznawane są przez specjalne kolegium trzech inspektorów, którzy odwiedzają lokale anonimowo. Jedna gwiazdka oznacza restaurację bardzo dobrą w swej kategorii, dwie to lokal z rewelacyjną kuchnią, a trzy to kuchnia warta nawet najdalszej podróży.

Mamy nadzieję, że pierwsza gwiazdka dla polskiej restauracji to zapowiedź kolejnych sukcesów naszych restauratorów.

Bartosz Rumieńczyk

 

Photo: Diana Domin/East News Warszawa 31/01/2010 Nagranie Programu Dzień Dobry TVN. Na zdjęciu: Wojciech Modest Amaro

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Surówka z porem

Przepis na prostą i pyszną surówkę! Zdrowy dodatek do obiadu zapewniający sol...

Odsłon: 347

15 min
2
Dania główne Gulasz z łopatki

Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...

Odsłon: 2503

60 min
2
Sałatki Sałatka generalska

Lubisz sałatkę z gotowanymi warzywami i majonezem? Jeśli tak, koniecznie musi...

Odsłon: 3879

30 min
7
Desery suflet pomarańczowy

Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...

Odsłon: 40

60 min
2
Ciasta Ciasto z kremem straciatella

Chciałam polecić Wam pyszne ciasto, które przygotowałam na święto dziadka. Ci...

Odsłon: 96

>60 min
6
Dania główne Ser pieczony z warzywami

Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...

Odsłon: 71

15 min
1