Jajka faszerowane pieczarkami i szynką
Do przygotowania tej przekąski potrzebować będziemy: sześciu jajek, dwóch łyżek majonezu, połowę opakowania szynki sokołowskiej kruchej sześciu pieczarek, łyżeczki posiekanej natki pietruszki, jednej łyżki oleju i 100 g startego żółtego sera. Oczywiście musimy przygotować sobie również przyprawy – sól i pieprz.
Jajka gotujemy na twardo, następnie je obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka i siekamy je drobno. Następnie pieczarki oczyszczamy, również bardzo drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy pieczarki ostygną, mieszamy je z żółtkami, pokrojoną w drobną kostkę szynką, majonezem i pietruszką. Na koniec napełniamy wydrążone połówki jajek farszem, posypujemy startym serem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż do momentu gdy ser się roztopi i zarumieni.
Roladki z wędzonego boczku
Ta przekąska sprawdzi się na świątecznym stole jako „czekadełko” / fot. Martyna Taras FILMSEE
Do przygotowania tej przekąski potrzebować będziemy 20 plastrów wędzonego boczku. Ważne, by wybrać produkt dobrej jakości z wysoką zawartością mięsa, bez dodatku glutaminianu monosodowego czy fosforanów dodanych. Taki boczek ma w swojej ofercie marka Sokołów. Przygotujmy również dwie cukinie, 150 g twarogu, 100 g śmietany 12 proc., a także pęczek rzodkiewki i koperku. Przekąskę doprawimy pieprzem i solą.
Cukinie kroimy na podłużne plastry i wrzucamy do wrzątku na minutę. Gdy ją wyjmiemy, do wody wrzucamy boczek na taki sam czas. Obydwa składniki polewamy zimną wodą, po czym dokładnie osuszamy. W misce mieszamy twaróg ze śmietaną i posiekanymi drobno rzodkiewką i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plasterku cukinii układamy plaster boczku oraz rozsmarowujemy łyżkę farszu. Całość zawijamy w ruloniki, ustawiamy pionowo na półmisku i dekorujemy świeżym koperkiem.
Pasztet w cieście francuskim
Tę wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę przygotujemy w parę chwil z zaledwie kilku składników: gotowych dwóch płatów ciasta francuskiego i pasztetu pieczonego Naturrino marki Sokołów, który w smaku do złudzenia przypomina pasztet domowy, 300 g pieczarek i dwóch cebul oraz odrobiny soli i oleju.
Cebulę obieramy, pieczarki oczyszczamy, obydwa składniki siekamy drobno w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, solimy je i smażymy, aż się zarumienią. Pasztet kroimy na około 4 cm cienkie słupki. Rozkładamy ciasto francuskie i układamy na nim słupki pasztetu, a na nich – pieczarki z cebulą, zachowując odstępy pomiędzy nakładanymi porcjami farszu. Następnie przykrywamy całość drugim płatem ciasta i kroimy na mniejsze kwadraty. Sklejamy rogi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Jajka zapiekane w boczku w formie do muffin
Do przygotowania tej przekąski będziemy potrzebować dwa opakowania boczku surowego wędzonego Sokołów w plastrach, trzech cebul, 12 małych pieczarek, tyle samo jaj, jednej cebuli dymki, kilku suszonych pomidorów w oleju. Przygotujmy sobie jeszcze pieprz, sól i olej do smażenia.
Cebulę i pieczarki oczyszczamy i kroimy, a następnie smażymy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i cebulę dymkę. Następnie spód formy do muffin wykładamy plastrem boczku, drugi owijamy wokół rantu formy. Dodajemy po dwie łyżki farszu. Do każdego zagłębienia wbijamy po jednym jajku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 min.
Nie musimy spędzać w kuchni wielu godzin, by zachwycić gości niebanalnymi, a jednocześnie tradycyjnymi smakami kojarzącymi się z Wielkanocą. Roladki z boczku, pasztet w cieście francuskim, muffiny z boczkiem i jajkiem czy faszerowane jajka przygotujemy w parę chwil. I równie szybko znikną z talerzy, zachwycając podniebienia naszych bliskich. Cieszmy się wspólnie spędzonym czasem i smacznym jedzeniem w tym wyjątkowym okresie!