Sprawdzone przepisy na karnawał

Proste i efektowne przekąski na wielkanocny stół

Dodaj do książki
Dodaj do książki
73
Wyślij
Wyślij
0
Zapisz do
Zapisz do książki

Książki kucharskiej

Zbliża się Wielkanoc, czas, w którym stoły w naszych domach uginają się od tradycyjnych przysmaków. Oczekiwanie na danie główne umilą nam przekąski. Podpowiadamy przepisy na cztery proste, a jednocześnie efektowne przystawki, które zachwycą naszych gości.

Jakie przekąski przygotować na wielkanocny stół? / fot. Martyna Taras FILMSEE

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką

Do przygotowania tej przekąski potrzebować będziemy: sześciu jajek, dwóch łyżek majonezu, połowę opakowania szynki sokołowskiej kruchej sześciu pieczarek, łyżeczki posiekanej natki pietruszki, jednej łyżki oleju i 100 g startego żółtego sera. Oczywiście musimy przygotować sobie również przyprawy – sól i pieprz.

Jajka gotujemy na twardo, następnie je obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka i siekamy je drobno. Następnie pieczarki oczyszczamy, również bardzo drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy pieczarki ostygną, mieszamy je z żółtkami, pokrojoną w drobną kostkę szynką, majonezem i pietruszką. Na koniec napełniamy wydrążone połówki jajek farszem, posypujemy startym serem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż do momentu gdy ser się roztopi i zarumieni.

Roladki z wędzonego boczku

Ta przekąska sprawdzi się na świątecznym stole jako „czekadełko” / fot. Martyna Taras FILMSEE

Do przygotowania tej przekąski potrzebować będziemy 20 plastrów wędzonego boczku. Ważne, by wybrać produkt dobrej jakości z wysoką zawartością mięsa, bez dodatku glutaminianu monosodowego czy fosforanów dodanych. Taki boczek ma w swojej ofercie marka Sokołów. Przygotujmy również dwie cukinie, 150 g twarogu, 100 g śmietany 12 proc., a także pęczek rzodkiewki i koperku. Przekąskę doprawimy pieprzem i solą.

Cukinie kroimy na podłużne plastry i wrzucamy do wrzątku na minutę. Gdy ją wyjmiemy, do wody wrzucamy boczek na taki sam czas. Obydwa składniki polewamy zimną wodą, po czym dokładnie osuszamy. W misce mieszamy twaróg ze śmietaną i posiekanymi drobno rzodkiewką i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plasterku cukinii układamy plaster boczku oraz rozsmarowujemy łyżkę farszu. Całość zawijamy w ruloniki, ustawiamy pionowo na półmisku i dekorujemy świeżym koperkiem.

Pasztet w cieście francuskim

Tę wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę przygotujemy w parę chwil z zaledwie kilku składników: gotowych dwóch płatów ciasta francuskiego i pasztetu pieczonego Naturrino marki Sokołów, który w smaku do złudzenia przypomina pasztet domowy, 300 g pieczarek i dwóch cebul oraz odrobiny soli i oleju.

Cebulę obieramy, pieczarki oczyszczamy, obydwa składniki siekamy drobno w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, solimy je i smażymy, aż się zarumienią. Pasztet kroimy na około 4 cm cienkie słupki. Rozkładamy ciasto francuskie i układamy na nim słupki pasztetu, a na nich – pieczarki z cebulą, zachowując odstępy pomiędzy nakładanymi porcjami farszu. Następnie przykrywamy całość drugim płatem ciasta i kroimy na mniejsze kwadraty. Sklejamy rogi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.

Jajka zapiekane w boczku w formie do muffin

Nie musimy spędzać w kuchni wielu godzin, by zachwycić gości niebanalnymi, a jednocześnie tradycyjnymi smakami / materiały promocyjne

Do przygotowania tej przekąski będziemy potrzebować dwa opakowania boczku surowego wędzonego Sokołów w plastrach, trzech cebul, 12 małych pieczarek, tyle samo jaj, jednej cebuli dymki, kilku suszonych pomidorów w oleju. Przygotujmy sobie jeszcze pieprz, sól i olej do smażenia.

Cebulę i pieczarki oczyszczamy i kroimy, a następnie smażymy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory i cebulę dymkę. Następnie spód formy do muffin wykładamy plastrem boczku, drugi owijamy wokół rantu formy. Dodajemy po dwie łyżki farszu. Do każdego zagłębienia wbijamy po jednym jajku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 min.

Nie musimy spędzać w kuchni wielu godzin, by zachwycić gości niebanalnymi, a jednocześnie tradycyjnymi smakami kojarzącymi się z Wielkanocą. Roladki z boczku, pasztet w cieście francuskim, muffiny z boczkiem i jajkiem czy faszerowane jajka przygotujemy w parę chwil. I równie szybko znikną z talerzy, zachwycając podniebienia naszych bliskich. Cieszmy się wspólnie spędzonym czasem i smacznym jedzeniem w tym wyjątkowym okresie!

Materiał promocyjny

Komentarze

GREGORHSPEED
10.12.2016 00:18
Więcej

Moje smaki <3

Bellapi
09.12.2016 09:41
Więcej

i <3 pasta :)

bellamozzarella
09.12.2016 05:56
Więcej

ze smalczykiem gęsiowym pychaaaaa ;-)

Futka
08.12.2016 22:21
Więcej

Świetny pomysł na pastę! I jak dużo w niej wartości odżywczych - witamina A i żelazo <3 Bomba! :)

Obserwator
08.12.2016 19:50
Więcej

Coś dla mnie :)

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone ze schabu

Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te...

Odsłon: 2315

15 min
7
15 min
1
Dania główne Chaczapuri

Chlebek serowy, pochodzi z kuchni gruzińskiej.

Odsłon: 26447

60 min
46
Wędliny Pasztet

Bardzo smaczny, delikatny. Prosty w wykonaniu. Trochę pracochłonny, ale warto.

Odsłon: 8486

>60 min
12
Przejdź na