1. Babka wielkanocna
To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy babkę piaskową o smaku cytrynowym.
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- sok i starta skórka z jednej cytryny
- cukier puder
Przygotowanie:
Najpierw oddziel żółtka od białek. Masło zmiksuj z solą. Kiedy powstanie puszysta masa, nadal miksując, dodawaj stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i wsyp powoli do utartej masy. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Na końcu ubij białka na sztywno i dodaj do całości, delikatnie mieszając drewnianą łyżka. Przełóż ciasto do formy na babkę (wysmarowanej margaryną i posypanej mąką).
Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Ciasto pozostaw w formie aż do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.
Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!
Piekąc mazurek poczujesz zapach prawdziwych świąt. Większość gospodyń ma swoje ulubione mazurkowe smaki, ale nigdy nie zaszkodzi spróbować czegoś nowego. Polecamy prosty i szybki przepis na mazurek z bakaliami.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru pudru
- jajko
- łyżeczka cukru wanilinowego
Masa:
- 3 szklanki bakalii (migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce itp.)
- łyżka miodu
- łyżka cukru
- 3 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż na blat i szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę. Nakłuj je widelcem i odstaw do lodówki.
W tym czasie przygotuj bakalie (namocz je i posiekaj). Jajka rozbij z miodem i cukrem, dodaj bakalie i wymieszaj. Na schłodzone ciasto wyłóż masę bakaliową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut.
Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!
Jeśli zazwyczaj na twoim wielkanocnym stole króluje tradycyjny sernik, tym razem możesz zaskoczyć gości deserem na zimno. Będą zachwyceni.
Składniki:
- 2 jajka; 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki żelatyny
- 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 0,5 kg mrożonych owoców jagodowych
- 250 ml soku wiśniowego
Przygotowanie:
Najpierw oddziel żółtka od białek, białka ubij z cukrem. Pianę połącz z żółtkami, mieszając drewnianą łyżką, następnie dodaj przesianą mąką i proszek. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem, piecz 10-15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Kiedy ciasto jest w piekarniku, zagotuj sok. Rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny i odstaw do wystudzenia. Resztę żelatyny rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, zmiksuj z serkiem homogenizowanym. Kiedy ciasto wystygnie, masę wyłóż do tortownicy. Umyte owoce ułóż na wierzchu i zalej tężejącą galaretką wiśniową. Całość włóż do lodówki na kilka godzin.
Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!
Wykonanie tradycyjnego makowca jest dość czasochłonne, nie powinno go jednak zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją zapewnia on bowiem obfitość i dostatek w domu.
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 50 g drożdży
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
Masa:
- 400 g maku
- 100 g masła
- 3 białka
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek miodu
- orzechy włoskie
- rodzynki
- skórka z pomarańczy - według uznania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Odczekaj około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj dokładnie ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od miski, dolej roztopione i przestudzone masło, i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie zalej mak wrzącym mlekiem i gotuj przez około 10 minut. Następnie zmiel go w maszynce do mięsa, najlepiej 3 razy. Do masy makowej dodaj roztopione masło, cukier, miód i bakalie, a następnie gotuj przez 10-15 minut. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do ostudzonego maku, delikatnie mieszając całość.
Ciasto i masę makową podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i nadaj mu kształt prostokąta. Na jednym końcu ciasto powinno być nieco grubsze niż na drugim. Masę makową rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni, zostawiając około 2 cm przy brzegach. Zawijaj ciasto wzdłuż węższego boku, zaczynając od cieńszej strony. Makowce włóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 50 minut. Wierzch gotowego makowca można posmarować lukrem i posypać orzechami.
Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!
Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!
Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.