- 5 jabłek
- płatki migdałów do smaku
- cynamon mielony do smaku
- goździki mielone do smaku
- sok z jednej cytryny
Budyń
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru waniliowego
- odrobina wanilii
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- barwnik niebieski
Dekoracja
- kwiatki dekoracyjne z opłatka
- biała czekolada
Ciasto rozwałkować i przełożyć do blachy. Dwa jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i położyć na pizzy. Posypać płatkami migdałów, cynamonem i mielonymi goździkami. Gdy ciasto będzie się pie-kło, z pozostałych jabłek przygotować łabędzie do dekoracji i skropić je sokiem z cytryny.
Budyń
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka rozmieszać ze skrobią ziemniaczaną i dwoma żółtkami. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować minutę, mieszając. Dodać barwnik.
Montaż
Budyń wylać na pizzę, rozłożyć łabędzie. Ozdobić kwiatami i startą białą czekoladą.