Sezon na dynię

Efektowna dekoracja oraz piękna kolorystyka. Oto słodka pizza według Jakuba Jakubowskiego.

  • 5 jabłek
  • płatki migdałów do smaku
  • cynamon mielony do smaku
  • goździki mielone do smaku
  • sok z jednej cytryny
  • Budyń

    • 2 szklanki mleka
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki cukru waniliowego
    • odrobina wanilii
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    • 2 żółtka
    • barwnik niebieski

    Dekoracja

    • kwiatki dekoracyjne z opłatka
    • biała czekolada

    Ciasto rozwałkować i przełożyć do blachy. Dwa jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i położyć na pizzy. Posypać płatkami migdałów, cynamonem i mielonymi goździkami. Gdy ciasto będzie się pie-kło, z pozostałych jabłek przygotować łabędzie do dekoracji i skropić je sokiem z cytryny.

    Budyń

    1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i wanilią. Pozostałe pół szklanki mleka rozmieszać ze skrobią ziemniaczaną i dwoma żółtkami. Masę dodać do gotującego się mleka. Gotować minutę, mieszając. Dodać barwnik.

    Montaż
    Budyń wylać na pizzę, rozłożyć łabędzie. Ozdobić kwiatami i startą białą czekoladą.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 448

30 min
5
30 min
12
Przekąski nalesniki idealne do krokietow

wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...

Odsłon: 231941

15 min
790
60 min
8
>60 min
76