Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Kraina lodu to jedna z najchętniej oglądanych bajek ostatnich lat, w związku z tym każdy wie, kim jest i jak wygląda Olaf. Jak zrobić ten piękny tort? Łapcie przepis!

Tort 1

Biszkopt orzechowy
9 jaj
178 g cukru drobnego do wypieków
178 g tortowej mąki pszennej
236 g zmielonych orzechów włoskich
ponad pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kajmakowy
365 g serka śmietankowego
4-5 łyżek kajmaku

Curd z czarnej porzeczki
250 g czarnych porzeczek
70 g cukru drobnego
2 jaja
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
80 g masła 82%

Biszkopt orzechowy
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszać szpatułką. Dno formy wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec w 170°C z termoobiegiem przez około 35-50 minut (do suchego patyczka). Studzić w otwartym piekarniku.

Krem kajmakowy
Serek lekko zmiksować, aby jego konsystencja była luźniejsza. Dodać kajmak i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Schłodzić.

Curd z czarnej porzeczki
Porzeczki z cukrem umieścić w garnku i podgrzać. Przecedzić przez sito. Dodać jaja, dodatkowe żółtka, sok z cytryny i roztrzepać rózgą. Dodać masło, a następnie podgrzać do zgęstnienia. Schłodzić.

Tort 2

Biszkopt
3 jaja
½ szklanki cukru drobnego
½ szklanki mąki
niebieski barwnik

Krem malinowy
340 g schłodzonego serka mascarpone
200 ml schłodzonej śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
250 g malin

Lemon curd z tymiankiem
2 jaja
2 żółtka
150 g cukru
80 g masła
3 cytryny
tymianek cytrynowy do smaku
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Nasącza
½ szklanki rumu
½ szklanki czarnej herbaty

Złożenie
700 g białej masy cukrowej
700 g niebieskiej masy cukrowej
700 g granatowej masy cukrowej
500 g czarnej masy cukrowej
100 g pomarańczowej masy cukrowej
300 g brązowej masy cukrowej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej do podsypywania
klej cukrowy
jadalny brokat
gwiazdki

Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem. Delikatnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę i barwnik. Przełożyć do formy. Piec w 175°C z ter-moobiegiem przez 20 minut. Wystudzić.

Krem malinowy
Serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem. Dodać maliny i zmiksować do połączenia. Schłodzić.

Lemon curd z tymiankiem
Jaja z cukrem roztrzepać, gotując na małym ogniu. Dodać pozostałe składniki. Mieszać do zgęstnienia.

Nasączka
Zmieszać ze sobą składniki.

Złożenie
Biszkopt orzechowy przedzielić na trzy blaty. Nasączyć. Pierwszy blat posmarować kremem kajmakowym. Ułożyć drugi biszkopt i przełożyć curdem z czarnej porzeczki. Przykryć trzecim blatem. Ozdobić masą cukrową. Podobnie postąpić z drugim biszkoptem. Udekorować jadalnym brokatem i gwiazdkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
>60 min
3
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

7
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5