Najlepsze przepisy na ogórki

Przepisy z Bake Off Junior - Kraina Olafa Gosi

Kraina lodu to jedna z najchętniej oglądanych bajek ostatnich lat, w związku z tym każdy wie, kim jest i jak wygląda Olaf. Jak zrobić ten piękny tort? Łapcie przepis!

Tort 1

Biszkopt orzechowy
9 jaj
178 g cukru drobnego do wypieków
178 g tortowej mąki pszennej
236 g zmielonych orzechów włoskich
ponad pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kajmakowy
365 g serka śmietankowego
4-5 łyżek kajmaku

Curd z czarnej porzeczki
250 g czarnych porzeczek
70 g cukru drobnego
2 jaja
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
80 g masła 82%

Biszkopt orzechowy
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszać szpatułką. Dno formy wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec w 170°C z termoobiegiem przez około 35-50 minut (do suchego patyczka). Studzić w otwartym piekarniku.

Krem kajmakowy
Serek lekko zmiksować, aby jego konsystencja była luźniejsza. Dodać kajmak i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Schłodzić.

Curd z czarnej porzeczki
Porzeczki z cukrem umieścić w garnku i podgrzać. Przecedzić przez sito. Dodać jaja, dodatkowe żółtka, sok z cytryny i roztrzepać rózgą. Dodać masło, a następnie podgrzać do zgęstnienia. Schłodzić.

Tort 2

Biszkopt
3 jaja
½ szklanki cukru drobnego
½ szklanki mąki
niebieski barwnik

Krem malinowy
340 g schłodzonego serka mascarpone
200 ml schłodzonej śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
250 g malin

Lemon curd z tymiankiem
2 jaja
2 żółtka
150 g cukru
80 g masła
3 cytryny
tymianek cytrynowy do smaku
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Nasącza
½ szklanki rumu
½ szklanki czarnej herbaty

Złożenie
700 g białej masy cukrowej
700 g niebieskiej masy cukrowej
700 g granatowej masy cukrowej
500 g czarnej masy cukrowej
100 g pomarańczowej masy cukrowej
300 g brązowej masy cukrowej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej do podsypywania
klej cukrowy
jadalny brokat
gwiazdki

Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem. Delikatnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę i barwnik. Przełożyć do formy. Piec w 175°C z ter-moobiegiem przez 20 minut. Wystudzić.

Krem malinowy
Serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem. Dodać maliny i zmiksować do połączenia. Schłodzić.

Lemon curd z tymiankiem
Jaja z cukrem roztrzepać, gotując na małym ogniu. Dodać pozostałe składniki. Mieszać do zgęstnienia.

Nasączka
Zmieszać ze sobą składniki.

Złożenie
Biszkopt orzechowy przedzielić na trzy blaty. Nasączyć. Pierwszy blat posmarować kremem kajmakowym. Ułożyć drugi biszkopt i przełożyć curdem z czarnej porzeczki. Przykryć trzecim blatem. Ozdobić masą cukrową. Podobnie postąpić z drugim biszkoptem. Udekorować jadalnym brokatem i gwiazdkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1050

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 25

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26529

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4