Najlepsze przepisy na ogórki

Przepisy z Bake Off Junior - Słodka pizza

Oto przepis na słodką pizzę, którą Ania Zakrzewska postanowiła zaserwować jurorom programu "Bake Off Junior".

Crème pâtissière

  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone

Słony karmel

  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki soli

 

Pizza

  • 250 g malin
  • 100 g obranych niesolonych pistacji
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g czerwonych porzeczek

Crème pâtissière

Ugotować mleko z laską wanilii. Wyciągnąć laskę i przykryć pokrywką. Ubić 2 żółtka z cukrem na białą masę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki. Podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do miski i, by uniknąć kożucha, przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała kremu. Kiedy krem ostygnie, dodać serek mascarpone.
Słony karmel
W garnku podgrzać cukier do zbrązowienia. Dodać wodę, cały czas mieszając. Następnie dodać podgrzaną śmietanę, masło i sól.

Pizza
Pizzę uformować i posmarować kremem. Nałożyć maliny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C na 12 minut. Pistacje posiekać i uprażyć na patelni, bazylię włożyć do gotującej się wody z łyżeczką cukru na minutę. Na pizzę położyć czerwone porzeczki, pistacje i bazylię. Polać karmelem. Karmel podawać również w sosjerce.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26