Crème pâtissière
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 250 g serka mascarpone
Słony karmel
- 4 łyżki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 8 łyżek śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki soli
Pizza
- 250 g malin
- 100 g obranych niesolonych pistacji
- świeża bazylia
- 1 łyżka cukru
- 100 g czerwonych porzeczek
Crème pâtissière
Ugotować mleko z laską wanilii. Wyciągnąć laskę i przykryć pokrywką. Ubić 2 żółtka z cukrem na białą masę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki. Podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do miski i, by uniknąć kożucha, przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała kremu. Kiedy krem ostygnie, dodać serek mascarpone.
Słony karmel
W garnku podgrzać cukier do zbrązowienia. Dodać wodę, cały czas mieszając. Następnie dodać podgrzaną śmietanę, masło i sól.
Pizza
Pizzę uformować i posmarować kremem. Nałożyć maliny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C na 12 minut. Pistacje posiekać i uprażyć na patelni, bazylię włożyć do gotującej się wody z łyżeczką cukru na minutę. Na pizzę położyć czerwone porzeczki, pistacje i bazylię. Polać karmelem. Karmel podawać również w sosjerce.
